Home / Algemeen / Wat is een pijnlichaam en hoe kun je het loslaten?

Wat is een pijnlichaam en hoe kun je het loslaten?

Vroeg of laat worden we allemaal geconfronteerd met uitdagingen, negatieve emoties en pijnen. Deze pijnen kunnen kunnen behoorlijk overweldigend zijn en een donkere wolk van negativiteit in je dagelijks leven creëren. Wat is een pijnlichaam? En hoe kun een pijnlichaam loslaten?

Deze oude pijn worden ook wel een ‘pijnlichaam’ genoemd en is een verzameling van oude, pijnlijke emoties die zich ophopen en je gedrag en denken tot de dag van vandaag negatief kunnen beïnvloeden. Pijnen manifesteren zich vaak onbewust in onze kindertijd en zo gaat dat ons hele leven door.

Hoe kun je zo’n negatieve emotie en angst loslaten, helen van oude trauma’s en leven in het hier en nu? We duiken in de wereld van pijnlichamen, een term die spiritueel leider en auteur van ‘De kracht van het Nu’, Eckhart Tolle heeft geïntroduceerd.

pijnlichaam

Het pijnlichaam: de schaduwkant van ons zijn

Een pijnlichaam kun je eigenlijk zien als een energetische rugzak die we onbewust meedragen in het leven. Een pijnlichaam verwijst naar innerlijke emotionele pijn die is opgebouwd in ons verleden.

Dat kunnen onverwerkte emoties, trauma’s en pijnlijke ervaringen uit het verleden zijn die we (heel diep) hebben weggestopt. Alleen is dat een korte termijn oplossing, want een pijnlichaam stopt je van groei, liefde, vreugde en geluk. Onopgeloste oude pijnen en trauma’s zorgen immers voor negatieve gedachten, reacties en emoties die ook je denken én gedrag beïnvloeden.

Pijnlichaam als verslaving

Een pijnlichaam is een soort verslaving die je dwingt om op een bepaalde manier te reageren wat vaak kan leiden tot ongezonde relaties, conflict met anderen, weinig empathie en problemen met inclusiviteit. Vooral oude triggers kunnen zorgen voor die ene negatieve gedachte die voortkomt uit pijn uit het verleden, vaak al uit onze jeugd.

Hoe sterk je ego echter ook vasthoudt aan deze oude pijn en het graag die bekende triggers opzoek; weet dat jij altijd alle wijsheid en kracht in je hebt. De angst voor het trauma kan je overwinnen, waardoor het lijden stopt. Mits je openstaat om jouw onbewuste verslavingen aan pijn te erkennen.

woman, cartoon, female

Helen van pijnlichamen

De weg van heling en groei begint in eerste instantie met je bewust worden van het pijnlichaam. Dat is niet altijd makkelijk, want dat betekent dat je jouw schaduwkanten onder ogen zal moeten komen en alle bijbehorende gevoelens wilt omarmen als een essentieel onderdeel van ons menselijk zijn.

Door een bepaalde mate van bewustzijn en zelfcompassie te ontwikkelen, kunnen jouw pijnlichamen uiteindelijk transformeren en jezelf (en dus je ego) bevrijden van die oude pijn.

Pijnlichamen herkennen

Hoe weet of je oude emoties opspelen en die negatieve gedachte voortkomt uit angst en niet uit wijsheid? Om te kunnen groeien, is belangrijk om het pijnlichaam te herkennen, meent Eckhart Tolle. Een pijnlichaam speelt vaak op wanneer je boos, gefrustreerd of verdrietig bent. Het is een typisch teken van een actief pijnlichaam.

Wanneer jij je bewust bent van deze negatieve emoties en je realiseert dat de gedachte niet per se van jou komt, maar van je ego, kun je beginnen met loslaten. Neem dan een moment om even diep te ademen en herinner jezelf eraan dat jij je pijn niet bent.

Pijnlichamen aankijken

Je trauma’s en pijnlichamen aankijken is bovendien een krachtige manier van het bewust aangaan van je pijnlijke emoties en het onderzoeken van de diepere oorzaken ervan. In plaats van ze te vermijden of te onderdrukken, nodig je jezelf uit om kwetsbaarheid toe te laten. Het proces van aankijken, opent de deur naar heling en bevrijdt je van de last van het pijnlichaam.

Onthoud dat je eigen pijnlichamen onder ogen komen en aankijken niet altijd een makkelijke weg is, maar wél essentieel als je inclusiviteit teweeg wilt brengen in je leven.

meditation, healing, peace

Inclusiviteit en pijnlichamen

Inclusiviteit is een belangrijk thema dat kan helpen bij het begrijpen van je pijnlichaam en het ontwikkelen van meer empathie voor anderen. Door je bewust te worden van je emoties en projecties daarvan op anderen, en deze vervolgens los te laten, zal je vanzelf meer openheid creëren en empathie ontwikkelen voor wie anders is dan jijzelf. Het is een mooie en krachtige manier om voor meer verbinding en bewustzijn te zorgen.

Door een groter empatisch vermogen te ontwikkelen, stel jij jezelf meer open voor anderen en zul je verschillende achtergronden beter kunnen begrijpen. Dat betekent heus niet dat je het altijd eens moet zijn met anderen, maar wél dat je jezelf kunt verplaatsen in een ander en handelt vanuit compassie.

Projectie: een spiegel van innerlijke strijd

Het projecteren van jouw trauma’s op een ander is een typisch fenomeen dat voortkomt uit een pijnlichaam. Hoe werkt deze projectie? Bijvoorbeeld wanneer we een onopgeloste, oude emotie en overtuiging onbedoeld projecteren op anderen.

Misschien heb je onbewuste vooroordelen of vergelijk je jezelf onbewust met de mensen om je heen. Het is daarom belangrijk om je eigen projecties altijd te blijven onderzoeken en je bewust te worden van onze eigen vooroordelen, zodat je een open geest blijft houden.

Weet dat helen van oude pijnlichamen en het ontwikkelen van een gezonde inclusiviteit, een lang proces kan zijn. Het vergt de nodige zelfreflectie, openheid en bewustwording om te kunnen groeien en te veranderen op een duurzame manier.

Het loslaten van je pijnlichaam kan bovendien ook helpen om meer empathie te ontwikkelen én om je meer bewust te worden van je eigen projecties. Dat zal je eigen geluksniveau, innerlijke rust en de relaties met anderen ten goede komen. De opleiding tot Spiritueel Coach kan je daarbij verder helpen. 

Anderen lazen ook

  • 04.06.2024

    Marjolein over haar reis naar Bosnië

    Lees de blog
  • 24.01.2024

    De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

    Lees de blog
  • 10.01.2024

    Kwetsbaarheid en veiligheid

    Lees de blog