Home / Algemeen / Het ontdekken en helen van trauma’s

Het ontdekken en helen van trauma’s

Trauma is een begrip dat gelukkig steeds meer aandacht krijgt in onze samenleving. Een traumatische ervaring kan ontstaan door allerlei verschillende gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld misbruik, geweld, een ernstig verkeersongeluk, oorlog, seksueel misbruik of verlies van een dierbare. Trauma’s (en dan vooral een onverwerkt trauma) kunnen leiden tot psychische en lichamelijke klachten zoals angst, depressie en fysieke pijn.

We ontdekken hoe trauma’s ontstaan, wat de symptomen van een trauma zijn, hoe een trauma in je lichaam kan gaan zitten én hoe je kunt helen van traumatische ervaringen.

Hoe onstaan trauma’s?

Trauma’s ontstaan doordat je een schokkende en intense gebeurtenis meemaakt die je normale functioneren verstoort. Zo’n traumatische ervaring kan leiden tot het herbeleven van de gebeurtenis en het triggeren van angst, woede en verdriet. En kan dus leiden tot serieuze psychische klachten.

Vaak zijn trauma’s een gevolg van een overweldigende gebeurtenis waarbij je het gevoel hebt geen controle te hebben. Dit kan ook gebeuren in situaties waarin je je langdurig bedreigd of aangevallen voelt, zoals bij pesten en misbruik. Een traumatische gebeurtenis is dus een nare gebeurtenis.

Bovendien bestaan er allerlei verschillende soorten trauma’s, zoals een enkelvoudig trauma, een complex trauma of een vroegkinderlijk trauma. Een trauma kan dus zowel fysiek als mentaal ontstaan (van ruzies thuis tot een auto-ongeluk) en kan leiden tot zowel fysieke als uitlopenende psychische problemen, zoals een laag zelfbeeld of complexe ptss.

Trauma’s worden vaak niet direct ontdekt

Trauma’s worden vaak niet direct ontdekt. Het kan zijn dat je zelf nog niet helemaal inziet wat er allemaal gebeurd is en welk gedrag daaruit voorvloeit of dat je er bewust voor kiest om het te vergeten. Vaak komt een trauma aan het licht wanneer iemand na jaren alsnog hulp zoekt bij psychologen of therapeuten. Meestal is dat pas wanneer je serieuze psychische klachten ervaart of lichamelijke pijnen krijgt.

Je kunt gelukkig zelf helen van een trauma, tenminste, als je tot een gezonde dosis zelfreflectie beschikt of hiervoor openstaat. Oprecht openstaan voor verandering kan een belangrijke stap zijn in het ontdekken van een trauma.

helen van trauma

Trauma symptomen: zó herken je ze

De symptomen van een trauma zijn uiteenlopend. Want naast mentale klachten zoals angst en depressie, kan een trauma ook invloed hebben op het lichaam. Wanneer je langdurig gestrest bent doordat een trauma maar blijft terugkomen, kan het lichaam hierdoor uiteindelijk beschadigd raken.

Door stress kunnen er bijvoorbeeld fysieke klachten ontstaan zoals hoofdpijn, rugpijn en slaapstoornissen. Houden deze klachten langer aan, dan kan het verstandig zijn om medische hulp te zoeken.

Trauma ontdekken: luisteren naar je pijnen

Het ontdekken van trauma’s begint in eerste instantie met bewustwording. Soms verschijnen de tekenen subtiel zoals onverklaarbare angsten, nachtmerries die terugkomen of onverklaarbare lichamelijke pijnen. Andere keren kunnen de symptomen explosiever zijn, zoals paniekaanvallen, intense woede-uitbarstingen of het vermijdien van bepaalde situaties.

Het is belangrijk om te leren luisteren naar de fluisteringen van pijn die je lichaam en geest je laat zien. Therapie, meditatie en zelfreflectie zijn mooie hulpmiddelen om diepere lagen van je bewustzijn te verkennen en de bron van je pijn bloot te leggen.

Trauma ontdekken

Trauma’s en het lichaam

Trauma’s manifesteren zich zoals gezegd dus niet alleen in onze gedachten en emoties, maar ook in ons lichaam. Ons zenuwstelsel onthoudt namelijk de impact van traumatische gebeurtenissen en kan reageren op triggers alsof het trauma opnieuw plaatsvindt. Je lichaam houdt de stress als het ware vast.

Dat kan uiteindelijk leiden tot fysieke symptomen zoals spanning, slapeloosheid, vermoeidheid en zelfs chronische pijnen. Het begrijpen van de verbinding tussen je lichaam en geest is dus essentieel voor genezing.

Helen van een traumatische gebeurtenis

Er zijn verschillende manieren om van trauma te helen.

Manieren om je trauma te genezen

Een eerste stap is om het trauma te erkennen en bespreekbaar te maken. Dat kan bijvoorbeeld door een professional in te schakelen, zoals een psycholoog of therapeut. Je gaat dan samen werken aan het verminderen van lichamelijke klachten, het verwerken van je trauma, traumareacties leren herkennen en ermee leren omgaan.

Daarnaast zijn er ook bepaalde yoga- en mindfulness-oefeningen die je zelf kunt doen, die kunnen helpen in de verwerking van trauma’s.

Een belangrijke factor in het helen van trauma’s is altijd het werken aan je eigen zelfzorg. Het is immers heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, zowel mentaal als fysiek. Hoe je doet aan zelfzorg? Denk aan het nemen van voldoende rust en ontspanning, gezond eten en dagelijks genoeg bewegen. Het zijn simpele maar cruciale stappen in goed voor jezelf zorgen.

Helen van trauma met psycholoog

Helen van trauma’s

De weg naar genezing van trauma’s is geen lineair pad wat er bij iedereen hetzelfde uitziet, maar eerder een diepgaande reis naar zelfcompassie en acceptatie. Die reis begint met het erkennen van je pijn en verdriet en het bieden van troost aan jezelf zoals je dat óók zou doen voor een goede vriend(in).

Therapieën zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie en lichaamsgerichte technieken zoals yoga en ademhalingsoefeningen kunnen heel goed helpen bij het verwerken van de pijn en het herstellen van de balans in je systeem.

Zelfliefde tijdens het proces van helen van trauma's

Wees lief voor jezelf en heb geduld in het proces

Het ontdekken en helen van trauma’s is een onderwerp dat veel aandacht verdient. Je weet nu hoe trauma’s ontstaan, hoe je ze ontdekt én hoe ze zich uiten in het lichaam. Trauma’s kun je helen, alleen vergt dit wel de nodige zelfliefde en tijd. Gun jezelf dat. Het kan een belangrijke stap kan zijn op weg naar genezing en verandering. De opleiding tot Spiritueel Coach kan je helpen in het onder ogen komen en verwerken van trauma’s. 

Anderen lazen ook

  • 04.06.2024

    Marjolein over haar reis naar Bosnië

    Lees de blog
  • 24.01.2024

    De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

    Lees de blog
  • 10.01.2024

    Kwetsbaarheid en veiligheid

    Lees de blog