Alternatieve geneeswijzen
Alternatieve geneeswijzen zijn behandelmethodes in de gezondheidszorg waarvoor geen wetenschappelijk bewijs van effectiviteit geleverd is. Dat wil echter niet zeggen dat een alternatieve geneeswijze niet werkt. Wel verdient het aanbeveling om niet uitsluitend gebruik van alternatieve geneeswijzen te maken, maar als aanvulling op de reguliere geneeswijzen in te zetten. Dat geldt ook andersom.
Alternatieve geneeswijzen? Het is maar hoe je het bekijkt
Alternatieve geneeswijzen is een verzamelnaam die wordt gebruikt om het te onderscheiden van de reguliere geneeskunde. In hoeverre die naam terecht is, kun je je echter afvragen. Deze manier van genezen bestaat namelijk al veel langer. De alternatieve geneeswijze maakt onder meer gebruik van inzichten uit diverse oosterse geneeswijzen, waaronder de traditionele Chinese geneeskunde.
Het maakt onderdeel uit van een lange geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. In die zin zou je even zo goed de reguliere geneeskunde als een alternatief kunnen zien voor deze oude natuurgeneeswijzen. Vandaag de dag zijn de verschillende geneeswijzen vooral complementair. Alternatieve geneeswijzen kunnen een belangrijke aanvulling zijn op een reguliere behandeling.
Alternatieve geneeswijze als aanvulling
In veel zorginstellingen worden de alternatieve geneeswijzen al als complementaire zorg ingezet; dus als aanvulling op de reguliere zorg. Het feit dat dit steeds vaker gebeurt en ook zijn vruchten afwerpt, betekent niet alleen dat alternatieve geneeswijzen steeds meer worden geaccepteerd, maar juist ook dat ze werken.
Kenmerken alternatieve geneeswijzen
Alle alternatieve geneeswijzen hebben als kenmerk dat:
- Ze uitgaan van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
- Een alternatieve behandeling zich niet zozeer richt op de ziekte zelf, maar juist op het creëren van de ideale omstandigheden voor lichaam en geest.
- Ze holistisch te werk gaan. Naast het fysieke niveau wordt er ook gekeken hoe die samenhangt met de andere vier niveaus: mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel.
- Er bij alternatieve geneeswijzen altijd naar de bron van de klacht wordt gekeken.
- Herstel met behulp van de alternatieve geneeswijzen mede tot stand komt door een goede relatie tussen de cliënt en de therapeut.
In tegenstelling tot reguliere geneeswijzen, waar vaak de nadruk ligt op symptoombestrijding. Echter speelt de reguliere geneeskunde een belangrijkere rol in onze samenleving dan de alternatieve geneeswijzen. Hoe dan ook mag er geen twijfel bestaan over de waarde van de reguliere geneeskunde. Dat heeft het in veel gevallen bewezen en bewijst het nog steeds. Net zo goed mag ook de alternatieve geneeswijze niet als een alternatief van de reguliere geneeskunde worden gezien. Daarom is het ook zo mooi dat de waarde van alternatieve geneeswijzen in opmars is, zodat beiden vormen van zorg evenwichtig naast elkaar kunnen bestaan.
Ben jij ook nieuwsgierig naar wat een steeds terugkerende klacht jou verteld? Waar de mens eigenlijk uit bestaat, behalve het lichaam, de mind, emoties en geest? In deze masterclass legt Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen, het verder aan je uit!
Van reguliere naar alternatieve geneeswijzen
Omdat alternatieve geneeswijzen nog niet zo genormaliseerd zijn als de reguliere gezondheidszorg, zie je vaak dat mensen bij de alternatieve geneeswijzen hun resort zoeken wanneer hun klachten niet met de reguliere gezondheidszorg kunnen worden verholpen. Hun klachten krijgen vaak de stempel ‘vaag’ en ze krijgen vaak ook het advies mee om te wachten totdat het overgaat.
3 Voorbeelden van ‘vage’ klachten
Om je een idee te geven van wat er met ‘vage’ klachten wordt bedoeld, vindt je hier een paar voorbeelden:
1. Prikkelbaar darm syndroom
Deze term wordt vaak toebedeeld wanneer iemand vaak last heeft van bijvoorbeeld constipatie en de laxeermiddelen werken niet. Wat ook kan, is dat de persoon na afloop van de kuur weer terug bij af is. De volgende optie is een echo laten maken, maar ook deze wijst niks uit. Prikkelbaar darm syndroom wordt er dan vastgesteld. Terwijl de oorzaak van constipatie ook op emotioneel niveau kan liggen. Naast dat de darmen voedsel verteren, verteren ze ook onze gedachten en emoties. Als deze onverteerd en dus onverwerkt blijven, kun je dat uiteindelijk fysiek gaan merken in de vorm van constipatie.
2. Steeds terugkerende rug- of schouderpijn
Voor dit soort klachten wordt je vaak eerst naar de fysiotherapeut doorverwezen. Deze gaat je dan masseren en geeft je een aantal oefeningen mee. Hier ga je vrolijk mee aan de slag en je merkt dat het resultaat oplevert. Na verloop van tijd acht de fysio het niet meer nodig dat je bij hem op de tafel komt liggen. Eerst blijf je de oefeningen nog netjes doen, maar die raken dan op een gegeven moment ook uit je routine. Dat gaat een tijdje goed, totdat die rug- of schouderpijn als een sluipschutter weer komt opduiken.
En zo blijft dit cirkeltje zich herhalen, misschien krijg je zelfs wat zwaardere medicijnen van de dokter wanneer ook de fysio en diens oefeningen geen soelaas meer bieden. Tot op een gegeven moment de pijnstillers ook niet meer doen wat ze eerst wel deden. In zo’n geval ligt de oorzaak van de pijn ook op een ander niveau. Genezing kan dan alleen plaatsvinden als je bereid bent om je leven onder de loep te nemen en aanpassingen te maken. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het werk dat je doet en hoe je dat uitvoert of door onverwerkt verdriet of een trauma.
3. Puistjes
Puistjes, we hebben ze allemaal wel eens gehad. De één overvloediger dan de ander. Het hoort bij de pubertijd is een vaak gehoorde verklaring. Bij de meesten komen puistjes inderdaad met name voor in de pubertijd vanwege de hormoonspiegeling die anders wordt. Hier en daar een puistje ontdekken zo nu en dan is dus heel normaal. Maar wat nu als het na de pubertijd niet stopt en de uitbraken worden alleen maar erger? En de speciale huidverzorgingsproducten van de drogist of die je hebt voorgeschreven gekregen van de huisarts maken geen verschil? Dan kan het best eens zo zijn dat er iets in je voeding aangepast mag worden of dat je een andere gezichtscrème of shampoo of iets dergelijks moet gaan gebruiken.
Wil je ook ontdekken dat er meer is dan het fysieke niveau en hoe je die andere niveaus kunt onderzoeken en voeden? Hoe je dat doet, leer je in de online cursus Holistisch Voeden. Door jezelf op al je niveaus te onderzoeken en voeden, kom je weer helemaal terug in balans, bij je ware zelf.
Soorten alternatieve geneeswijzen
In deze gevallen bieden alternatieve geneeswijzen uitkomst als complementaire zorg. Er bestaan verschillende soorten alternatieve geneeswijzen. Zo is er:
- Energetische therapie
- Natuurgeneeskunde
- Reiki
- Holistische massage
- Klankschalen therapie
- Acupunctuur
- Homeopathie
- Bewegings- en ademhalingstherapie
- Psychotherapie
- Edelstenen therapie
- Voedingstherapie
- Osteopathie
En zo zijn er nog veel meer vormen van alternatieve geneeswijzen. Typ het maar eens in bij Google en je krijgt een hele lijst met opties in je schoot geworpen.
Vergoeding van alternatieve geneeswijzen bij je zorgverzekeraar
Veel van de alternatieve geneeswijzen vielen voorheen niet onder de vergoeding van de zorgverzekeraar. Dit maakte het kiezen voor alternatieve geneeswijzen soms best een behoorlijke investering en dat kon mensen afschrikken.
Veel van de mensen die een alternatieve geneeswijze beoefenen, zijn namelijk zelfstandige. Het tarief dat je voor hun diensten betaald ligt daarom anders als wanneer je via de zorgverzekeraar gebruik maakt van een specialist. Maar nu dat de alternatieve geneeswijzen gelukkig steeds meer mainstream worden, is er ook vaker sprake van een mogelijkheid tot vergoeding. Dit moet je wel even goed nagaan bij je zorgverzekeraar, hoe dat precies zit bij hun. Soms vergoeden ze namelijk bepaalde onderdelen wel en andere weer niet. En de ene zorgverzekeraar is de ander niet, een telefoontje waard dus! Ook zijn steeds meer beoefenaars van de alternatieve geneeswijzen aangesloten bij een zorgverzekeraar of hebben een andere handige samenwerking weten op te zetten waardoor jij minder duur uit kan zijn, als je voor die regeling in aanmerking komt. Zo hebben we bij ZoMa het STAP-budget opgezet. Doe hier daarom ook altijd navraag na bij jouw therapeut, coach, etc.
Wordt een beoefenaar van de alternatieve geneeswijze
Holistische therapie en Reiki zijn vormen van alternatieve geneeswijzen. Bij ZoMa Opleidingen kun je een opleiding tot Holistisch Therapeut op hbo-niveau volgen, evenals diverse Reiki cursussen.
Nieuwsgierig ? Kom dan gezellig langs bij ons op de locatie voor één van onze info bijeenkomsten of om een proefles te volgen!