Ego en intuïtie
Geschreven door Petra Fleskes, Trainer bij Zoma Opleidingen
Het is weer zo’n dag…Je staat op en je lichaam is nog niet ontwaakt of je hoofd staat alweer ‘aan’. De draaimolen van gedachten draait al snel op volle toeren. Als je mazzel hebt met een leuk muziekje erbij. Gedachten over gisteren of morgen, over de boodschappen of het telefoontje dat je nog moet plegen. Laat staan de terugkerende piekerende gedachten over misschien wel die vervelende collega, onenigheid in de familie, of over je gezondheid.
Niet helpende gedachten
We kennen denk ik allemaal wel dit soort momenten. Dat we geplaagd worden door niet helpende gedachten. Piekeren en je zorgen maken kost je bergen met energie en je lost er niets mee op. Wist je dat ons ego ons wil beschermen tegen het onbekende? Soms zelfs tegen positieve veranderingen. Ook als je intuïtief voelt wat goed voor je is, bijvoorbeeld het loslaten van belemmerende gedachten, dan nóg is het soms zo moeilijk om dit daadwerkelijk te doen.
Hoe komt het dat we onszelf zo in de weg kunnen zitten als het gaat om transformatie? Vaak komt dat voort uit onze opvoeding, waarin we vaak gevormd worden om aan de maatstaven van de maatschappij te voldoen. In deze fase zijn er overtuigingen gecreëerd. We zijn nu eenmaal zo gewend om met deze overtuiging en de daaruit volgende (gedrags)patronen te leven, dat ons ego dit in stand houdt. Gelukkig zijn niet alle overtuigingen negatief. Maar wanneer negatieve overtuigingen je in de weg zitten of je niet meer dienen, kost het je meer dan dat het oplevert.
Ontstaan van een overtuiging
Voorbeeld: je hebt de overtuiging dat je niet goed genoeg bent. Dus doe je extra je best en ga je overcompenseren door je aan te passen aan anderen. Of je merkt dat je het extra goed wilt doen op je werk, een geweldige vriend(in) wilt zijn, een fantastische man of vrouw en een nog betere moeder of vader. Dit zijn nogal wat balletjes om hoog te houden en perfectionisme ligt hier op de loer. Onderstaand een aantal voorbeelden van gedragspatronen die je niet echt verder helpen, maar die op dat moment het meest logisch lijken. Misschien herken je jezelf hierin:
Niet helpende gedragspatronen
- Je staat meestal in de ‘doe-modus’.
- Je durft geen nee te zeggen.
- Je negeert je eigen grenzen en je blijft maar doorgaan.
- Je bent altijd alles snel aan het doen of aan het haasten.
- Je gaat moeilijke situaties uit de weg en je zoekt afleiding.
- Je kan moeilijk je emoties doorvoelen.
Zoals eerder beschreven wil het ego ons vaak beschermen tegen veranderingen en alles lekker bij het oude houden. Ook als dit niet goed voor ons is. Die piekerende gedachten die je al zo lang met je meedraagt, uiten zich in een overtuiging. Die overtuiging wordt een patroon waarnaar je je zeer waarschijnlijk gaat gedragen en aanpassen. Dit komt omdat ons ego deze overtuiging herkent en in stand wil houden.
Terugkomend op het voorbeeld van je niet goed genoeg voelen. Dit kan ontstaan zijn doordat je bijvoorbeeld gepest bent vroeger, je niet gezien/gehoord werd door je ouders, of dat je ouders er mentaal/emotioneel niet voor je konden zijn. Als kind doe je er alles aan om erbij te horen en wil je juist gezien en gehoord worden door je ouders. Als deze behoefte niet bevredigd wordt dan kan je al gauw denken dat het aan jou ligt en je gaan aanpassen.
De gedachte: ‘’Ik ben niet goed genoeg’’, is geboren. Als dit vervolgens ook gevoed wordt door je omgeving, met opmerkingen als: ‘’Nee joh, dat kun jij niet’’, dan ga je al snel geloven dat het ook echt zo is. Dan is het zaadje voor de overtuiging geboren. Je hoeft het zelf alleen nog maar water te blijven geven om het tot een diepgewortelde overtuiging te laten uitgroeien.
Verschil tussen gedachten en emotie
Alles wat je meemaakt en alles waar je over nadenkt, doet iets met je. Je hebt er allerlei gevoelens en emoties bij. De valkuil bij bewustwording van je gedachten ligt in het verwarren van gedachten en emoties. Als je zegt: ‘’Ik voel dat..’’, dan ga je er misschien vanuit dat je een emotie benoemt, maar volgt er hoogstwaarschijnlijk een gedachte:
- Ik voel…dat ik niets goed kan doen
- Ik voel…dat ik machteloos sta
- Ik voel…dat ik geen controle meer heb
Geen controle hebben of iets niet goed kunnen doen zijn geen emoties maar gedachten. Ze hebben wel een nauwe relatie met elkaar. Je denkt bijvoorbeeld: ik kan niks goed doen. De gedachte is dat je niks kan, de achterliggende emotie is verdriet.
Ombuigen van negatieve gedachten?
Hoe buig je dit nu om? Bewustwording van jouw patronen en overtuigingen zal je helpen bij het ombuigen ervan. Ook jij kan dit. Sterker nog alléén jij kan dit. Met een beetje hulp natuurlijk! Graag deel ik aan de hand van een oefening hoe je dit kan aanpakken:
- Begin de dag met het observeren van je gedachten. Zijn het positieve en blije gedachten? Lekker laten gaan en ervan genieten! Zijn het terugkerende piekerende gedachten? Maak je je zorgen over je gezondheid of iets anders? Dan kun je hier iets mee doen.
- Schrijf alle piekerende gedachten die in je opkomen voor jezelf op. Wat zie je?
- Observeer vervolgens gedurende de dag regelmatig welke gedachten je hebt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een steentje of iets anders kleins in je broekzak te stoppen. Elke keer als je je hand in je broekzak steekt vraag jezelf dan af welke gedachten je hebt. Observeer wat er in jouw hoofd omgaat. Doe dit zonder oordeel en alleen met liefde.
Wees in deze oefening zacht voor jezelf. Het oordelend stemmetje in je hoofd is namelijk ook je ego die spreekt. Je intuïtie is dat andere zachte stemmetje die heel goed weet wat goed voor jou is. Hoe minder piekerende gedachten, hoe meer je in het moment kan leven, hoe stiller het is in je hoofd en hoe beter je jouw intuïtieve stem hoort en voelt. Dit is de weg naar het loslaten van overtuigingen en het ombuigen van negatieve patronen.
ZoMasté,
Petra Fleskes