Home / Blog / Emoties voelen in je lichaam

Emoties voelen in je lichaam

Vanuit de holistische visie is alles met elkaar verbonden: je fysieke niveau, mentale niveau, emotionele niveau, energetische niveau en je spirituele niveau. Dat emoties bijvoorbeeld op lichamelijke niveau een grote uitwerking hebben, is hier een mooi voorbeeld van. In 2013 deden een groep Finse onderzoekers onderzoek naar de fysieke effecten van emoties. In deze blog delen we de resultaten uit dit onderzoek met je.

Wetenschappelijk onderzoek naar emoties in het lichaam

In 2013 hebben Lauri Nummenmaa, Enrico Glereana, Riita Harib en anderen de Bodily maps of emotions gepubliceerd. Verspreid over vijf verschillende experimenten hebben ze onderzoek gedaan naar de lichamelijke sensaties die horen bij bepaalde emoties. Tijdens deze experimenten konden de deelnemers met kleur aangeven waar ze verschillende emoties in hun lichaam konden waarnemen. Hierbij konden ze aangeven of ze een verhoogde activiteit of verminderde activiteit voelde in een bepaald lichaamsdeel. Het resultaat was een prachtige kaart aan informatie over de verschillende activiteiten in het lichaam.

De ene plek bestaat soms uit meer energie (aangegeven met een grote of kleine oranje cirkel) en de andere plek bestaat soms uit minder energie (aangegeven met een grote of kleine blauwe cirkel). Er wordt telkens uitgegaan van een neutrale stand, die we hebben aangegeven met een gele kleur (de normale energie). We hebben hieronder een paar emoties voor je op een rijtje gezet.

Liefde

emotie liefde in het lichaam

Liefde kenmerkt zich over het algemeen met een warm en groots gevoel van binnen. Veel deelnemers gaven aan een verhoogde activiteit te voelen rondom hun hart, gezicht en onderbuik.

En misschien herken je het zelf ook wel: de vlinders in de buik of het gevoel dat je met hart en ziel van iemand houdt. De verhoogde activiteit in het gezicht kan bijvoorbeeld weer te maken hebben met de zintuigen die aangaan op de liefde en graag contact willen maken. Een zoen, een liefdevolle blik of een aandachtig oor hebben voor iemand.

Verdriet

verdriet in het lichaam

Je hebt een leuke dag gehad met dierbaren en komt vrolijk thuis. Je vraagt je geliefde om een luisterend oor zodat je fijn kan vertellen over je dag, maar je geliefde geeft aan nog druk bezig te zijn met werk. Je voelt je verdrietig want je behoefte wordt niet vervuld.

Wat gebeurt er in ons lichaam als we verdrietig zijn? We zien dat er nog steeds een verhoogde energie aanwezig is in het hart, maar deze nu een stuk kleiner is geworden dan toen er liefde was. Ook de activiteit in het hoofd is afgenomen, maar nog wel aanwezig. De ledematen voelen daarentegen een verlaagde energie. In de handen en voeten zie je dit terug aan de blauwe cirkels. Het voelt in ieder geval een stuk kouder en zwaarder aan dan het moment toen er liefde heerste in het lichaam.

Boosheid

boosheid in het lichaam

Met de emotie boosheid, stijgt de energie vooral in het bovenste gedeelte van het lichaam. Je handen, armen, borst en hoofd ervaren volgens het onderzoek een verhoogde activiteit. Deze verhoogde activiteit kan bijvoorbeeld bijdragen aan het ondernemen van actie. Zo kan boosheid aangeven dat een grens is bereikt, je ergens niet mee akkoord kan gaan of dat er verandering nodig is. Deze verhoogde energie kan je helpen om in actie te komen. Bijvoorbeeld om toch nog even aan te geven bij je geliefde dat je het niet fijn vindt dat hij of zij extra uren maakt voor werk die ten koste gaan van jullie relatie.

Schaamte

Schaamte in het lichaam

Je bent in de boosheid van daarnet wat uit je slof geschoten. “Hmm misschien was het toch niet zo netjes om zo tekeer te gaan” denk je bij jezelf. Je wangen worden rood en je hebt het gevoel dat je door de grond kan zakken. Herken je de emotie? We hebben het over de emotie schaamte. Voor de emotie schaamte gaven deelnemers van het onderzoek aan dat ze een verhoogde activiteit ervaren in hun wangen en een verlaagde activiteit in hun handen en voeten.

Angst

Angst in het lichaam

In een fractie van een seconde voel je angst door je lijf kruipen. “Zijn mijn partner en ik nu nog wel oké? We maken eigenlijk nooit ruzie” vraag jij je af. Wanneer we angst hebben zijn we vaak niet goed gegrond en kunnen we vluchten naar ons hoofd die overuren maakt.

Op de afbeelding zie je dat er veel activiteit zit rond de borst. Ademhaling en je hart zijn ook nauw verbonden met angst: je kan bijvoorbeeld oppervlakkiger gaan ademen bij angst of je hart gaat sneller kloppen. Ook is er verhoogde activiteit in de buik, de handen en het hoofd. De voeten daarentegen ervaren volgens het onderzoek een verlaagde activiteit.

Geluk

Geluk in het lichaam

Wat een opluchting en geluk gaat er door je heen als je zijn liefdevolle reactie hoort. “Jouw hoofd was net echt zo rood als een kreeft toen je boos werd” grapt jouw partner er nog even tussendoor. “Maar wat goed dat je het zegt, ik was me hier niet bewust van, vanaf volgende week zal ik aangeven bij mijn baas dat ik geen overuren meer draai. Weet dat ik van je houd. Zullen we over een uurtje samen een wandeling gaan maken?”

Als jij je gelukkig voelt, straalt het vaak van je af. Het is daarom geen wonder dat de energie groots in het lichaam aanwezig is. Het onderzoek laat zien dat er verhoogde activiteit zichtbaar is in het hoofd, hart, handen en voeten. Herken je dit ook bij jezelf?

Universele emoties

Een interessante bevinding die uit dit onderzoek naar voren kwam, was de conclusie dat de fysieke sensaties op emoties universeel zijn voor de mens. Dit houdt in dat de fysieke reacties op emoties niet samenhangen met cultuur. Mensen in Europa ervaren namelijk dezelfde lichamelijke sensaties als mensen in Azië.

emoties in het lichaam

Hierbij moet wel vermeld worden dat de onderzoekers niet volledig kunnen uitsluiten dat de sensaties niet worden veroorzaakt door culturele concepten en associaties zoals in spreekwoorden en gezegdes. Denk bijvoorbeeld aan het gezegde koken van woede. Het zou namelijk best wel eens zo kunnen zijn dat de sensaties die geregistreerd zijn tijdens het onderzoek, verband houden met deze culturele concepten. Toch is de kans klein, achten de onderzoekers, gezien zij verwachten dat het antwoord toch ligt in de biologische basis van een mens.

Want vanuit de biologie vallen deze lichamelijke sensaties ook goed te verklaren. Elke emotie gaat namelijk gepaard met bepaalde hormonen en hersenactiviteit. De onderzoekers van het onderzoek concluderen daarom dat het ook andersom kan werken; dat lichamelijke sensaties zorgen voor emotionele sensaties en bewustwording van de lichamelijke sensaties de emotie kan versterken.

In de praktijk

Hoe zet je dit onderzoek nou in als je een eigen praktijk hebt, mensen behandeld met Reiki of de opleiding tot Holistisch Therapeut/ Coach aan het volgen bent? Dit onderzoek kan je helpen bij het onderzoeken en vaststellen van de primaire en secundaire emoties. Wanneer je tot de primaire emotie komt, kan je de kern gaan behandelen en zullen de heftige emoties afnemen. Ook tijdens het doen van een Reiki behandeling kan je al heel wat voelen in het lichaam aan energetische sensaties. Voel jij bijvoorbeeld koude handen en voeten, maar veel energie rond het hoofd en hart, dan kan de emotie verdriet er mogelijk aan het oppervlak liggen. Vanuit hier kan je verder gaan behandelen en bewustzijn creëren rondom de emoties en lichamelijke sensaties.

Anderen lazen ook

  • 04.06.2024

    Marjolein over haar reis naar Bosnië

    Lees de blog
  • 24.01.2024

    De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

    Lees de blog
  • 10.01.2024

    Kwetsbaarheid en veiligheid

    Lees de blog