Home / Blog / Emoties

Emoties

Geschreven door Danielle Pluimers, trainer ZoMa Opleidingen.

Emoties zijn vreemde dingen die we regelmatig ervaren in alles wat we mee maken.

  • Waarom hebben we eigenlijk emoties?
  • En wat zijn emoties nou precies?
  • En hoe kunnen we het beste omgaan met emoties?

Door hier beter inzicht in te krijgen, maakt dat we beter kunnen leren omgaan met onszelf, versterkt onze gronding, we worden lichaam bewuster en kunnen we emoties gaan zien als een richtingaanwijzer. Emoties zijn er niet voor niets en ze willen ons wat vertellen.

Reiki 2 cursus

Regelmatig geef ik Reiki 2 cursussen bij ZoMa Opleidingen, waarbij het onderwerp emoties uitgebreid behandeld wordt. Tijdens Reiki 2 worden tools aangereikt om jezelf op mentaal en emotioneel niveau te kunnen helen. Door deze techniek op jezelf en/of anderen toe te passen, behandel je niet alleen de fysieke klacht, maar behandel je tegelijkertijd ook de onverwerkte emotie die er onder ligt.

Iedere keer ben ik weer gefascineerd door de onderwerpen die voorbij komen en ook word ik regelmatig geraakt door de emoties die los komen bij mensen die pijnpunten van zichzelf bespreekbaar durven maken.

Het samen delen binnen de groep geeft verbinding en herkenning in de verhalen over en weer. De kwetsbaarheid maakt dat er openheid komt binnen de groep, wat enorm helend lijkt te werken. Emoties komen los en tranen vloeien. Vaak wordt er iets aangeraakt tijdens de cursus wat gerelateerd is aan oude pijn die heel diep weggestopt is.

Het pijngenotprincipe

Wij mensen zijn pijn vermijdende wezens die gevoelens van ongemak, verdriet, angst en eenzaamheid het liefst niet willen voelen. Negatieve emoties stoppen we het liefst diep weg en we richten ons op wat prettig voelt, om dat vervolgens zo lang mogelijk te willen vasthouden.

Dit heeft te maken met het pijngenotprincipe, een overlevingsmechanisme wat in ons emotioneel brein verscholen zit, wat al van oudsher aanwezig is om ons te beschermen tegen gevaar van buitenaf. Vroeger liepen we in onze berenvacht rond en kon pijn de dood betekenen.

Onze leefstijl is in de loop van de eeuwen enorm veranderd, maar het pijngenotprincipe zit nog steeds in ons systeem. Als we iets moeilijk vinden en uitstelgedrag vertonen, kan het zijn dat het pijngenotprincipe aan het werk is, wat ons ervan weerhoudt de dingen te doen die we niet prettig vinden. Dat maakt dat we liever comfort ervaren, lekker bij de kachel willen zitten als het koud is of dat we ervoor te kiezen om morgen te gaan sporten in plaats van vandaag vanwege de regen.

Verschillende Emoties.

Emoties hebben een functie

Emoties hebben een functie. Een emotie geeft aan dat je lichaam je wil vertellen dat er is iets aan de hand is. Wij leven in een maatschappij waarbij voelen op de tweede plaats is komen te staan. We leven vanuit ons verstand en niet meer vanuit ons gevoel.

We gaan naar de dokter als we pijn hebben en willen daar zo snel mogelijk van af. Ik heb zelf in de gezondheidszorg gewerkt, maar er zijn zelden gevallen waarbij mensen zich afvragen waar de pijn vandaan komt. Ze willen van de pijn af en wel zo snel mogelijk.

Het wegdrukken van negatieve emoties maakt dat we spanning in ons lijf onbewust opbouwen waardoor de energie niet goed meer kan stromen. De verkramping geeft op den duur fysieke klachten met op langere termijn lichamelijke of mentale aandoeningen als gevolg. Ons lichaam geeft al aan wanneer het te veel is en wanneer rust gevraagd wordt; echter worden de signalen vaak niet opgemerkt of zelfs genegeerd omdat we vanuit ons hoofd leven.

Emoties waarnemen in ons fysieke lichaam

Onverwerkte emoties manifesteren klachten in de organen en in lichaamsdelen. Bijvoorbeeld boosheid kan leverklachten geven en oud zeer uit zich vaak in de vorm van longproblemen.Ā  Denk maar aan de uitdrukkingen:

  • Iets op de lever hebben
  • Gal spuwen
  • Vlinders in de buik hebben
  • Knikkende knieĆ«n hebben

Emotie is in ons fysieke lijf te voelen, echter wordt het door de beleving van de emotie zelf vaak niet gemerkt. We zijn op dat moment uit verbinding met ons lichaam. Door contact te maken met je fysieke lijf, ernaar te kijken zonder oordeel, het te omarmen, het helemaal te laten zijn, kan je de emoties doorleven en komt er vervolgens ruimte in je fysieke lichaam op de plek waar de emotie te voelen is. Met andere woorden: door aandacht te geven aan de verkramping in het lijf, kan het lichaam de spanning loslaten en kan de energie weer stromen. Een emotie loskoppelen van het brein en het doorvoelen, duurt 90 seconden. Dan is een groot deel van de lading er al weer af.

Door te reageren vanuit emotie, zeggen en doen we dingen die we achteraf beter niet hadden kunnen doen. Door de actie uit te stellen of na te laten en eerst even naar het gevoel te gaan en daar bij te blijven zonder het te willen veranderen, maakt dat we anders kunnen gaan reageren of juist niet meer hoeven te reageren. ZijnsoriĆ«ntatie is hier een goede oefening voor. Vaak merk ik zelf dat, nadat de lading eraf is,Ā  een reactie niet eens meer nodig is. Of dat een gesprek dat volgt nadat de lading er af is, heel verhelderend kan werken voor beide partijen. Een emotie komt voort uit een gedachte die je op dat moment voor waarheid aanneemt. Maar is die gedachte ook waar?

Emoties voortkomend uit een trigger

Een emotie kan ook voortkomen door iets of iemand uit je omgeving, waardoor je wordt getriggerd. Ik zie triggers in ons gezinsleven, doordat onze kinderen iets zeggen of doen wat onder de huid gaat zitten. Of ik zie mijn partner reageren naar de kinderen toe wat ik zelf als niet prettig ervaar, waardoor ik soms getriggerd word. Mogelijk herken je dit zelf ook. Of de irritatie die je voelt als een collega de kantjes ervan af loopt, terwijl je zelf de benen uit je lijf loopt. Maar wat zegt het over je zelf? Wat maakt dat jij je getriggerd voelt?

Ik ben van mening dat de buitenwereld een reflectie is van de binnenwereld. Voel ik me ‘aangeraakt’ door een ander, dan zegt het absoluut iets over mezelf. Door bij mezelf te rade gaan, leer ik juist heel veel van mensen die me het meeste triggeren. Ik hoef de oorzaak dus niet meer bij die ander te zoeken. Dat voelt enorm vrij!

Dat neemt niet weg dat een ieder ook zijn eigen verantwoordelijkheid mag nemen om de ander in zijn waarde te laten. Als iemand tegen me loopt te schelden zonder reden, pleit dat die ander niet vrij en mag ik die persoon aanspreken op zijn gedrag. Ik hoef dit echter niet persoonlijk te nemen, want het gedrag van die ander zegt op dat moment iets over die persoon en ik hoef daar niets mee.

Als je een ander confronteert met iets wat je moeilijk vindt, maar wat je wel gezegd wilt hebben omdat je jezelf niet wilt verloochenen, kan dat vervolgens gevoelens bij die ander oproepen. Je kan benoemen wat je ziet: ‘Ik zie dat je emotioneel reageert. Vind je het moeilijk dat ik dit zo tegen je zeg?’ Op dat moment geef je ruimte aan die ander.

Compassie voor die ander die worstelt, mag er zijn. Meegaan in die emotie is iets waar die ander vervolgens niks aan heeft. Door het te benoemen is er erkenning en voelt die ander zich wel gezien. Het gevoel en de lading mag je echter wel bij die ander laten.

Het erkennen van wat je voelt maakt je kwetsbaar

Ook gebeurtenissen en omstandigheden in je omgeving maken soms dat je uit balans raakt, verdrietig of angstig bent. Iemand uit je familie wordt ziek of krijgt een ongeluk wat je enorm kan raken. Alle gevoelens die daarmee gepaard gaan, mogen er zijn. De ander mag weten dat je verdrietig bent, bang bent of pijn hebt.

Het erkennen van wat je voelt naar jezelf en naar de buitenwereld toe maakt je kwetsbaar, echter geeft het ook ruimte aan die ander om ook kwetsbaar te mogen zijn. Leed in de wereld en in je omgeving maakt ook dat er door kwetsbaarheid verbinding ontstaat. Het brengt mensen dichter bij elkaar.

Zelfonderzoek

Ik vind het iedere keer weer een uitdaging bij mezelf te rade te gaan als ik iets voel wat ik niet wil voelen. Als ik merk dat ik getriggerd word, nodigt dat uit om weer een stukje zelfonderzoek te doen om daar vervolgens weer van te kunnen leren. In zo’n moment maak ik ergens een verhaal omdat er nog lading onder zit. Een gedachte die ik op dat moment voor waarheid aanneem, maakt dat ik me ‘geraakt’ voel. Maar is het ook waar? Of denk ik het alleen en zit het als een belemmerende overtuiging in mijn systeem, als een vastgeroest programma? Wetende dat ik mijn gedachten en emoties niet ben maar heb, maakt alles een stuk makkelijker. Ik kan hierdoor mijn schaduwkanten makkelijker aankijken, doorleven en er van leren. Ik hoef me er immers niet meer aan te verbinden. Dit besef heeft mezelf enorm vrij gezet en dat gun ik iedereen!

Bedankt voor het lezen van mijn verhaal, hopelijk heb je er wat aan. Veel geluk!

Wil je leren omgaan met je emoties en dieper in contact komen met jezelf? Bekijken dan eens onze training ‘Leven vanuit je ware essentie’.

 

ZomastƩ

Daniƫlle Pluimers

 

Anderen lazen ook

  • 04.06.2024

    Marjolein over haar reis naar Bosniƫ

    Lees de blog
  • 24.01.2024

    De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

    Lees de blog
  • 10.01.2024

    Kwetsbaarheid en veiligheid

    Lees de blog