Gedachten
Geschreven door Daniƫlle Pluimers, trainer ZoMa Opleidingen
Wist je dat we op een dag gemiddeld 60.000 gedachten hebben, waarvan 40.000 negatief? Er zijn bewuste en onbewuste gedachten, die gevormd worden in je onderbewustzijn. Gedachten die structureel iedere dag weer terugkomen, die je nodig hebt om routinematige acties uit te voeren. Echter zijn er ook gedachten waar je door verstrikt kan raken en die vaak onbewust aanwezig zijn. Als voorbeeld kunnen er gedachten zijn waarin je jezelf onbewust afwijst of waarin schuld of schaamte een rol kan spelen door iets wat je is overkomen. Deze gedachten bepalen vaak wat je doet zonder te weten waarom je het doet en houden de geest bewust of onbewust druk.
Gedachten van een ander invullen of bezig zijn met wat anderen allemaal zullen denken, is voor een ieder vast herkenbaar. Als je niet oppast ben je de hele dag alleen maar bezig met gedachten die je eigenlijk niet wilt en die je een vol hoofd kunnen opleveren. Het zorgt ervoor dat je leeft vanuit je hoofd en de verbinding met jezelf kwijt raakt.
Leven in het nu
Ook zijn we in gedachten vaak bezig met wat is geweest en wat gaat komen en zo vergeten we in het NU te leven, doordat we ons laten leiden door de gedachten. We identificeren ons met de gedachten, waardoor het leven ons overkomt. Door onze geest rustig te maken en bewust bezig te zijn met wat we denken, kunnen we er ook bewust voor kiezen meer te leven in het moment, waardoor we weer regie nemen over ons leven. Zijnsoriƫntatie is hier een mooie oefening voor.
Geloven in gedachten
Een gedachte die wordt gevolgd door een emotie, zorgt ervoor dat je die gedachte gelooft. Het is op dat moment jouw waarheid, die gevormd wordt door jouw (belemmerende) overtuigingen, patronen, je opvoeding en de manier waarop je in het leven staat. Vaak gaan gedachten zo snel dat je niet meer weet wat je gedacht hebt, maar is er wel een reactie hierop. Een emotie laat je even voelen dat iets je raakt, wat je op dat moment gelooft. Emoties zijn dus een richtingaanwijzer en geven sturing aan de gedachten die je hebt. Door hier steeds meer op te reflecteren, kun je daarvan leren en steeds meer inzicht krijgen in wat er in je omgaat.
Je kunt jezelf dan de volgende vragen stellen:
- Welke gedachte is aan deze emotie vooraf gegaan?
- Wat raakt me zo?
- Welke geloofsovertuiging ligt er onder?
- En klopt het ook echt?
Het lichaam is een systeem waarbij alles met elkaar in verbinding staat. Om die reden hebben gedachten ook invloed op je fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele gezondheid. Positief denken maakt dat je je beter voelt op al deze niveaus.
Mijn eigen ervaring
Ik heb vroeger de waarheid gehad dat mijn gedachten onderdeel vormden van mijn ‘zijn’. Ik was in de veronderstelling dat mijn persoonlijkheid, mijn gedachten en mijn lichaam maakten wie ik ben. Ik voelde daarbij wel onbewust dat er iets moest zijn als een ziel die in contact stond met mijn lichaam, maar zag dat als een gegeven waar ik het mee moest doen. Dat ik zelf mijn hersenstructuur kon veranderen, had ik nog nooit van gehoord.
Jaren geleden ben ik een keer bij een symposium van Jan Geurtz geweest, wat achteraf een grote verandering heeft gegeven in mijn denken. Het was een opluchting te ervaren dat ik mijn kwaliteit van leven kon beĆÆnvloeden door het besef dat ik niet mijn gedachten ben, maar dat ik ze heb. Dat ik door een andere manier van denken de structuur van mijn hersenen kon veranderen; ook wel neuroplasticiteit genoemd. Het brein past zich continu aan. Je kunt dus heel bewust de kwaliteit van leven verhogen door negatieve gedachten positief te maken.
Mijn uitdaging
Ik voelde me uitgedaagd en ging mijn gedachten bewust observeren. Negatieve gedachten werden omgebogen en ik ervaarde dat mijn acties anders werden. De omgeving ging daar vervolgens weer op reageren als een spiegel. Ik besefte dat ik, door mijn gedachten te veranderen, controle had over wie ik wilde zijn.
Wow, wat een vrijheid!
Het leven is voor mij hierna zoveel lichter geworden, omdat ik minder zwaar til aan mijn gedachten. Ik identificeer me er veel minder mee. Ik probeer er geen verhaal meer van te maken. Ik zeg bewust ‘probeer’, want ook ik blijf een mens en ik laat me ook nog wel eens meeslepen door mijn gedachten die met me aan de haal gaan. Er bewust van te zijn dat het gebeurt en er vervolgens om kunnen lachen, zorgt ervoor dat ik uit mijn verhaal kan stappen.
Gedachten minder serieus nemen
Hoe heerlijk zou het zijn als je gedachten minder serieus zou nemen en beseffen dat je ze mag laten zijn? Dat je eigenlijk niets hoeft met die gedachten en ze zo mag mee laten waaien met de wind? Ik hoorde laatst een vergelijking; een gedachte is als een scheet, ze komen en gaan. En of ze stinken of niet, maakt eigenlijk niet uit. Ze verdwijnen toch wel. Zo is het ook met een gedachte die komt en gaat, je hoeft daarbij niet alles te geloven wat je denkt. En je hoeft al helemaal niet altijd te luisteren naar dat stemmetje dat je zegt wat je moet doen.
Naast de bewustwording dat gedachten er zijn en dat ze er mogen zijn, is het soms ook heel fijn om weinig gedachten te hebben. Rust in het hoofd is iets wat we allemaal willen en ook zoeken. Ook je hoofd kan vol zitten met positieve gedachten. Daardoor kun je afdwalen en niet aanwezig zijn in het hier en nu.
De stilte in jezelf
De stilte zoeken in jezelf maakt dat je nog meer bewust wordt van de gedachten, maar ook dat je gaat voelen wat er in je lichaam gebeurt, waardoor je meer verbinding krijgt met je lichaam. Je komt dan los van denken en ervaart meer verbinding met je ‘zijn’ waardoor moeiteloos manifesteren ook onderdeel van je leven wordt. Ik gebruik de ademhaling om mezelf in het hier en nu te houden. Als ik merk dat ik aan het denken ben, breng ik mijn aandacht weer naar de ademhaling. Door dit iedere keer te doen, train je de hersenen en creĆ«er je nieuwe hersenstructuren.
De stilte zoeken in jezelf hoef je niet te doen door stil te zitten op een matje. Door heel bewust te zijn en Ć©Ć©n ding tegelijk te doen, kun je al rustig worden in je hoofd. Door datgene waar je mee bezig bent in het moment de volle aandacht te geven, zorg je ervoor dat je hersenen rust krijgen en dat ze niet zo vaak hoeven te schakelen.
Tips voor meer rust en geluk
Wil jij ook meer rust in je hoofd ervaren en meer levensvreugde?
Voel je dan uitgedaagd om mijn tips te lezen:
- Merk je dat je een negatieve gedacht hebt, delete deze gedachte en buig het om naar een positieve gedachte.
- Observeer eens wat vaker wat je denkt in stilte (bijvoorbeeld door zo’n 5 minuten per dag te mediteren)
- Laat gedachten er zijn en kijk er naar zonder jezelf te veroordelen. Daarbij ben je je gedachten niet, dus mag je ze ook mee laten waaien met de wind of ze in een ballon stoppen om die vervolgens los te laten.
- Richt je op wat je wilt manifesteren en niet op wat je niet wilt manifesteren. Het is belangrijk om te beseffen: gedachten zijn krachten. Alles wat je aandacht geeft groeit.
- Eindig de dag door terug te kijken wat de dag je heeft gebracht en benoem drie dingen waar je dankbaar voor bent.
- Ga de nacht in met een intentie en start de dag met een intentie om de dag krachtig te beginnen.
- Door een intentie tijdens een meditatie te gebruiken, wordt de intentie nog krachtiger. Door een gedachte (intentie) vaak te herhalen op de dag, wordt het een waarheid en ga je er naar leven. Het bepaalt waar je mind zich op gaat focussen. Aandacht is ook energie. En de dingen waar je je aandacht op richt, trek je met je energie aan.
Hopelijk hebben jullie wat aan de tips. Let wel; iedere verandering is er Ć©Ć©n. Het hoeft niet allemaal in Ć©Ć©n keer. Succes!
ZoMastƩ,
Daniƫlle Pluimers, trainer ZoMa Opleidingen