Helemaal gelukkig zijn? De keuze is aan jou
Hoe kan ik nu echt helemaal gelukkig zijn en hoe zorg ik dat ik het leven leidt waar ik helemaal gelukkig van word? Hiervoor is het belangrijk dat je eerst weet wat ‘geluk’ nu eigenlijk precies betekent. Van hieruit kun je dan gaan kijken wat ‘gelukkig zijn’ voor jou betekent. ‘Geluk’ en ‘gelukkig zijn’ beginnen dus bij een stukje bewustzijn. Wat vervolgens helpt is om te vertragen, acceptatie te vinden voor wat is, dankbaarheid en last but not least de regie over je leven terugpakken. Door zelf aan het roer van je leven te gaan staan, kun je namelijk ook zelf bepalen om te vertragen, om acceptatie te vinden, om je dankbaarheid uit te spreken en wat jou nu echt ten diepste gelukkig maakt.
Wat is geluk?
Dus laten we beginnen bij het begin. Wat is geluk? Geluk is een staat van zijn. De één noemt het verlichting, de ander volledig leven vanuit je ware essentie. Waar soms nog de fout wordt begaan is dat men denkt dat geluk een staat van zijn is die vaststaand is, dat altijd zo is. Wat zou betekenen dat je:
- Geen begrafenissen meer af hoeft in je leven
- Geen pijn meer hoeft te beleven
- Dat er iets is waar je een ticket voor kan kopen en wat altijd zo is en blijft
Dat is een illusie in de zin dat zoiets als geluk te koop zou zijn. Geluk is tot op vandaag de dag niet te koop en is dus ook geen vaststaande staat van zijn.
Gelukkig zijn
Gelukkig zijn zit er veel meer in dat je alles kan accepteren wat er is. Dus vanuit je hart ‘ja’ zeggen tegen alles wat is. Zoals Gangaji ook zegt: het gaat er veel meer om dat je dichtbij jezelf kan zijn en dat je kan zijn wie je werkelijk bent. Van daaruit komt alles en gaat alles. Zij vergelijkt dat met een oceaan waar haaien en dolfijnen in zwemmen. De oceaan is wie jij werkelijk bent. Haaien zijn de dingen die je niet leuk vindt en negatieve gedachten, patronen, overtuigingen, emoties. De dolfijnen zijn dingen die je wel leuk vindt en waar je blij van wordt. Vanuit dit perspectief kun je alles omvatten vanuit wie je werkelijk bent.
Gelukkig zijn zit hem dan veel meer in hoe je met dingen omgaat. Dus hoe ga je om met verdriet, angst, boosheid? En als je blij bent over iets, uit je dat dan volledig of ben je bang dat je dan als ‘te veel’ wordt bevonden? Een andere goede vraag is: hoe bewust ben je van deze dingen? Weet je hoe het voelt om angstig of gelukkig te zijn? Dus in andere woorden: kun je je gevoelens duiden? Of laat je dat misschien afhangen van anderen? ‘Oh, als ze me maar aardig vinden en geen kritiek op me hebben’, is een veel gehoorde zorg bij mensen. Maar uiteindelijk zegt die kritiek niks over jou, maar alles over degene die de kritiek uit.
Geluk kun je niet bereiken, geluk ‘is’
Door dit soort zorgen zie je echter dat mensen steeds meer prestaties willen leveren om geluk te bereiken. ‘Als ik dit heb bereikt, dan zal mijn leven er vast rooskleuriger uitzien’. Wat je vaak ziet, is dat als mensen dat doel hebben bereikt, is dat ze daar gelukkig van worden, maar dat ze al gauw weer bezig gaan met iets anders. Het geluksgevoel weekt namelijk af, het is een tijdelijke staat van zijn. Zeker wanneer je het aan materiele dingen verbindt als een baan, een auto of kleding etc. Terwijl geluk dus veel meer zit in de kleine dingen die je doet en hoe je omgaat met de dingen die je meemaakt in je leven.
Geluk vindt je in het nu
Geluk zit hem ook in bewustzijn, écht bewust – zijn. Wat betekent dat je leeft in het nu. Je verleden is namelijk al geweest; dat hoef je niet meer mee te slepen. Je kan ook niets meenemen in het leven, alles is vergankelijk. Alles gaat voorbij. Je verleden kan je dus loslaten, het is maar een verhaal. En de toekomst moet nog komen. Het enige wat er is, is daarom het hier en nu. Dat vraagt om steeds meer een stukje vertragen. Dit doe je door de verstilling op te zoeken.
Geluk is dus een staat van zijn die je voedt door:
- In acceptatie te zijn met alles wat is
- Bewust om te gaan met wat je meemaakt
- Bewustzijn te hebben op wie je werkelijk bent
Wat is gelukkig zijn voor jou?
Nu weet je wat geluk in theorie is. Maar wat versta jijzelf onder gelukkig zijn? Wanneer ben jij gelukkig? Wat is geluk voor jou? Is dat:
- Verstillen in jezelf
- Dichtbij jezelf zijn
- Genieten van de kleine dingen
- Als je kinderen hebt met hen dingen ondernemen
- Mooie dingen doen met mensen om je heen
- Het lezen van een boek
- Zwemmen in de zee
Kortom: waar wordt jij blij van? Nu is het vaak zo dat je deze dingen niet de hele dag door kunt doen. Er zijn nu eenmaal ook vaststaande dingen in het leven die je ook moet doen. Zo moet je werken om geld te verdienen, je huis schoonmaken, naar school gaan en tentamens maken etc. Of je deze dingen nu wel of niet leuk vindt, je kan dat vanuit je bewustzijn zelf gaan creëren.
Zo kan je bijvoorbeeld gaan lopen mopperen over je werk, het schoonmaken of je schoolwerk; maar dat maakt vervolgens je hele gedachtegang ook zwaarder, donkerder en negatiever. Je kan ook kijken of je daar met aandacht volledig bij kan zijn in het hier en nu. Dit kun je doen door net dat stapje terug te doen, net wat meer rust te genereren en daarin dus gelukkig te zijn met wat is. Dus niet focussen op de dingen die je niet hebt, maar focussen op de dingen die je wel hebt. Dan kun je bijvoorbeeld ook gaan kijken naar ander werk of krijg je het idee om opzoek te gaan naar een schoonmaker en hoe je dat kan realiseren.
Dankbaarheid shift je vibratie naar geluk
Dus misschien is dit ook een goed moment om voor jezelf te voelen wat heb ik eigenlijk allemaal en waar wil ik dankbaar voor zijn? Bijvoorbeeld:
- Je gezondheid
- De mooie mensen om je heen
- De liefde die je kan delen
- Misschien ook wel de flow die je voelt
Deze verbinding met het universum kun je voelen:
- Door Reiki te doen
- Door te aarden
- In meditatie
- In de verstilling
- Door je rust te pakken
- Door aan intuïtieve ontwikkeling te doen
- In verbinding met alles wat is
- Door in de natuur te zijn in de frisse lucht
Al dit soort momenten samen maken dat je gelukkig bent. Als je het niet bent, neem dan de regie daarin. Wat heb je nodig? Ga opzoek naar een coach, een cursus of een opleiding waar je mee aan de slag gaat. Kijk wat je kan creëren. Bij ZoMa bieden we ook verschillende online trainingen, Reiki cursussen en opleidingen aan waarin hier aandacht aan wordt besteedt. Of kijk eens op ons YouTube kanaal voor een meditatie of visualisatie. Hieronder delen we er alvast één:
Silverlinings
Misschien is het ook goed om, nu je zo dit artikel leest, om eens een cijfer aan je leven te geven. Hoe gelukkig ben je op een schaal van één tot tien? En waarschijnlijk weeg je daarin ook de pittige, zware en verdrietige dingen in mee die je hebt meegemaakt. Maar kijk eens of je daar, voordat je een cijfer geeft aan jouw geluk, de silverlinings in kan vinden. Dat lijden en die pijn herbergen namelijk de grootste schatten die jouw pad kruisten. Juist om je te helpen heel erg van het leven te gaan houden. Door veel te hebben meegemaakt, kan je er ook veel meer voor mensen zijn. Omdat je kan invoelen hoe dingen zijn of waren. Op die manier gebruik je je verleden om in het nu te leven.
Als je die silverlinings weet te ontdekken, kun je zelfs in de meest moeilijke momenten zien dat de onvoorwaardelijke liefde van het universum er nog steeds is. Dit vraagt weer om acceptatie van wat is. Dat je accepteert dat dit is wat het is, dat het is gegaan zoals het is gegaan en dat het helemaal goed is. Als je dat kan voelen, bevindt je je in een moment van overgave en daarin kan dan zoveel verrijking vanuit je hart en zoveel vertrouwen in het leven zelf ontstaan. Dat de liefde, het licht, het universum in alles verweven is. Hoe pijnlijk de ervaring ook is, het is er voor jou om jou te helpen de mooiste en gelukkigste versie van jezelf te worden.
Naar gelukkig zijn toe groeien
Gelukkig zijn, is daarom ook een keuze. Dat klinkt misschien een beetje gek of wat hard als je in een lastige situatie zit. Maar door dit bewustzijn te ontwikkelen, kun je steeds meer dingen loslaten. Denk hierbij aan het loslaten van al jouw lampenkapjes: concepten, patronen, overtuigingen. Dit betekent niet dat als je de keuze maakt om gelukkig te zijn dat al die concepten etc. direct wegvallen. Die dingen laat je stap voor stap los op het moment dat jij daar klaar voor bent.
Er zit dus ook geen tijdslimiet aan vast of haast bij. Waar het omgaat is dat je je overgeeft aan het tempo van jouw natuur. Dan kan geluk ook steeds meer een staat van zijn worden, iets waar je in groeit. In plaats van een concept: iets waar je al worstelend naartoe moet werken en voor moet presteren. Je bent er namelijk al, het bevindt zich in jou, het ligt aan de kern van jouw zijn. Geluk is dus niet iets wat je hoeft na te streven, het is meer een proces van afzakken in je zijn, in wie je bent en daarmee zijn.
Nu is het jouw beurt om gelukkig te zijn
Jij bepaalt jouw verbinding met het ‘zijn’, met de essentie, met wie jij in werkelijkheid bent. Waar jij je aandacht op richt. Alles waar je niet blij mee bent, ga onderzoeken hoe je dat kan veranderen. Wat maakt je gelukkig, wat maakt je niet gelukkig en hoe kan je dat veranderen? Hopelijk helpt dit je om je zelfonderzoek te verdiepen, je bewustzijn te verdiepen, om echt in het nu te leven en dat je de dingen vindt die jou gelukkig maken. En dat je ziet dat jij de keuze hebt.
Jij bent ook alleen maar verantwoordelijk voor jouw geluk. Als je die verantwoording neemt, komt geluk steeds minder te zitten in dingen vergaren, maar veel meer in:
- De wijsheid in jezelf ontwikkelen
- Steeds trouwer zijn aan de liefde voor jezelf
- Aan de essentie in jezelf
- Aan het zien dat je heel een compleet bent en echt dat gaan volgen
Dat is ook echt oefenen. Het helpt dan ook om mensen om je heen te verzamelen die inspirerend zijn, je energie geven en waar je gelukkig van wordt. En onderzoek dus ook vooral voor jezelf hoe jij gelukkig kan zijn en neem daarin volledig de eigen regie. Dan zul je ontdekken dat wie jij in werkelijkheid bent al heel en compleet is en dat jouw geluk nooit ver weg is geweest.
Wil je hier graag actief mee aan de slag? Ik schreef er twee boeken over, een handboek en een werkboek. Of bekijk eens de online training ‘Holistisch leven in de praktijk’ die tevens een aanvulling is op de boeken.