Thuiskomen in jezelf met dit vijf-stappenplan
Denk jij ook wel eens aan het einde van de dag: ik heb heel veel gedaan, maar welk moment was nu eigenlijk van mezelf? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben er moeite mee om alle ballen omhoog te houden en tegelijkertijd thuis te blijven bij zichzelf. Toch is dit niet onmogelijk. Thuiskomen en blijven bij jezelf is iets dat je kunt oefenen. Met dit vijf stappenplan gaat jou dat zeker lukken en wordt holistisch leven in de praktijk een eitje!
Kies bewust je gedachten
Hoe we ons voelen wordt voor een groot deel bepaald door de gedachten die we hebben over onszelf. Onderzoeken wijzen uit dat we 60.000 gedachten per dag hebben waarvan zo’n 40.000 negatieve. Het zijn deze negatieve gedachten waardoor we onnodig lijden kunnen creëren binnenin onszelf. Bij thuiskomen en thuisblijven bij jezelf gaat het er dus om dat je je daar bewust van wordt en dat je het onbewust lijden loslaat.
Stap 1: Wat betekent thuiszijn bij jezelf voor jou?
Hierbij is het allereerst belangrijk om voor jezelf helder te krijgen wat thuiszijn bij jezelf voor jou betekent. Dit kan bijvoorbeeld een dag zijn dat alles rustig voelt en is. Je merkt dat je op al jouw holistische niveaus in balans bent en dat er geen verstorende gedachten of emoties zijn. Dat alles is wat is. Dit kun je bijvoorbeeld ervaren bij een zonsondergang, tijdens het hardlopen of wanneer je eenvoudigweg naar je spelende kind kijkt. Ook zijn er veel mensen die tijdens het mediteren voelen dat er niets is, enkel de stilte. Stel jezelf daarom eens de vraag: wat betekent thuiszijn bij mezelf voor mij?
Waarschijnlijk is je thuisvoelen bij jezelf wel herkenbaar. Dat voelt goed en fijn. Maar de uitdaging is vervolgens om thuis te blijven bij jezelf. Met alles wat je op een dag doet, waar je aandacht aan geeft – je partner, kinderen, social media, werk etc. – kun je deze verbinding nog wel eens verliezen. Goed dus om je bewust te worden van deze situaties waarin je die verbinding met jezelf verliest. En vooral wat er dan precies gebeurt.
Stap 2: Word je bewust van de drie elementen die je hebt, maar niet bent
Dat brengt ons bij stap 2: het bewust worden van de drie elementen die hieraan ten grondslag liggen. Dat zijn je emoties, gedachten en lichaam. Alle drie elementen heb je, maar je bent ze niet. Dit is heel belangrijk om je te realiseren. Want ongemerkt besteden we er heel veel aandacht aan. En dat is precies de reden waarom we weggaan bij onszelf.
Een metafoor
Wanneer je thuis bent bij jezelf, dan sta je op jouw perron. Soms komen er treinen langs dit perron. Deze treinen staan symbool voor jouw gedachten, emoties of lichamelijke sensaties. Op het moment dat je in zo’n trein stapt, identificeer je je met zo’n gedachte, gevoel of sensatie.
Een gedachtetreintje is bijvoorbeeld de overtuiging dat je het niet goed genoeg doet. Deze overtuiging is misschien niet eens van jou, maar heb je opgepikt in de loop van je ontwikkeling. Op het moment dat er iets gebeurt in een situatie waarbij je dat gevoel weer krijgt, je gaat van je perron af in dat treintje, identificeer je je met dat gevoel. En voor je het weet zit je weer in een heel verhaal.
Stap 3: Bewust worden van de drie movements
Het is goed om je bewust te worden van hoe vaak jij op dat perron bent en hoe vaak jij op een dag in zo’n trein stapt. In zo’n treintje stappen heeft te maken met de afweermechanismen die je hebt. Bijvoorbeeld wanneer je een discussie hebt met iemand en je verdedigt jezelf. Dan reageer je vanuit het afweermechanisme “verdediging” en ga je weg bij jezelf. In het Engels noemen ze dat movements. En dat betekent ook weer dat je je identificeert met je gedachtes, emoties en met je lichaam. In totaal zijn er drie movements. Deze hebben tot doel dat je je bewust wordt van hoe je reageert op een gedachte, emotie en/of je lichaam. De termen die hiervoor worden gebruikt zijn towards, flight en defense.
Towards
Als je een beweging naar iets toe maakt.
Versmelt je je met iets om pijn op een bepaalde manier te vermijden? Om aandacht te krijgen? Om leegtes op te vullen?
Flight
Je beweegt van iets af.
Ga je op de vlucht? Dus ga je letterlijk met je aandacht ergens anders heen, dissocieer je jezelf of negeer je het hele gebeuren?
Defense
Je gaat er tegen vechten.
Ga je jezelf actief verdedigen wanneer iemand iets op je aan te merken heeft?
Door je bewust te worden van deze movements gekoppeld aan de drie elementen die je hebt maar niet bent, maakt dat je steeds bewuster in je dag en bij jezelf aanwezig kunt zijn.
Stap 4: Laat je oordelen los
Rome was niet in één dag gebouwd. Je zult dus zo nu en dan nog wel eens in een treintje stappen. Belangrijk dus om met compassie naar jezelf te blijven kijken. Dat je de drie movements gewoon kunt zien, zonder je daarmee te identificeren. Zonder er een oordeel over te hebben en je dat alles gewoon door je heen kan laten gaan vanuit de flow. Kijk eens wat zich dan moeiteloos manifesteert.
Stap 5: Ontdek hoe jij rustig op jouw perron aanwezig kan blijven
Het is daarom goed om voor jezelf te ontdekken wat ervoor zorgt dat jij rustig op jouw perron kunt zijn. Is dat door aan Reiki te doen, te mediteren, in de natuur te zijn of door leuke dingen met vrienden ondernemen? Kijk wat voor jou belangrijk is en neem voldoende tijd voor jezelf om dat te ontdekken en te doen. Dat hoeft niet heel lang te duren, en het hoeft zeker geen verplichting te zijn waar heel veel druk achter zit. Want voor je het weet zit je weer in een nieuw treintje. Doe dit gewoon vanuit een relaxte staat, zodat je vervolgens vanuit die energie kunt kijken wat jij nodig hebt.
Oefenen, oefenen, oefenen
Dit alles is een kwestie van oefenen. Je mag steeds weer checken of je thuis bij jezelf bent. Om je hierbij op weg te helpen, wil ik je uitnodigen om op een ochtend eens met jezelf te gaan zitten in een ruimte in je huis waar jij je fijn voelt. En dat je je dan voorstelt dat je je hoofd leegmaakt en je hart opent. Houd deze open staat van Zijn dan vast gedurende de dag. Dat doe je door heel vanuit een open houding iedere situatie in te gaan en heel open te zijn naar iedereen die je ontmoet. Wat gebeurt er dan? Kun je daar gewoon bij zijn? Word je geraakt? Of kun je vanuit deze staat van Zijn juist dicht bij jezelf blijven?
Als er in de loop van de dag dan een discussie ontstaat, kan het zijn dat je je geneigd voelt om jezelf te verdedigen, versmelten, om op de vlucht te slaan of om vanuit je emoties te gaan handelen. Maar als je weet dat jij het niet bent, dat die discussie niet persoonlijk is, dat je je met wat wordt gezegd, niet hoeft te identificeren, zul je merken dat je er steeds beter in wordt om alles wat je ervaart gewoon door je heen te laten gaan. Je kunt observeren en zien wie dit waarneemt en daardoor kun je steeds vaker en langer in alle rust op jouw perron kunt zijn.
ZoMasté,
Marjolein Berends