Zelfkritiek
Zelfkritiek weerhoudt je ervan om te doen wat jou blij en gelukkig maakt. Ook houdt het je klein, maakt dat je niet vrij durft te spreken, schrijven of je je op een andere manier vanuit jouw pure zijn durft uit te drukken. Het is volgens die harde stem, die we het ego noemen, namelijk nooit goed genoeg. Dit maakt je onzeker waardoor je bepaalde dingen niet doet, maar die je diep van binnen eigenlijk wel graag wilt doen. Holistisch zelfonderzoek helpt je om je bewust te worden van de overlevingstactiek zelfkritiek, zodat je dit kunt gaan omzetten naar zelfliefde. Daardoor kun je en durf je jouw zielsverlangen handen en voeten geven.
Ego is dat deel van jezelf dat uitdagingen, maar ook angsten, bravoure of onzekerheden als overlevingsmechanismen ontwikkelt. Eigenschappen die jij in essentie niet bent, die je wel kunnen dienen, maar niet altijd goed voor je zijn, zoals zelfkritiek. Zelfkritiek bestaat uit dwingende en negatieve gedachten die je jegens jezelf hebt ontwikkeld en die zijn ontstaan uit angst. De angst om afgewezen te worden op je pure zijn: wie jij in essentie werkelijk bent. Omdat het in het verleden is afgewezen, denk je dat het iets slechts is. Je schaamt je ervoor en je probeert jouw pure zijn daarom met man en macht te verbergen voor de buitenwereld.
Lampenkapjes van zelfkritiek
Dit doen we door ons pure zijn af te dekken met zogenaamde lampenkapjes. Zelfkritiek is zo’n lampenkapje, ofwel één van de tactieken die het ego gebruikt om angst de baas te zijn en je te beschermen tegen de pijn en/of het verdriet die hieruit voort kunnen komen. Zo’n lampenkapje van zelfkritiek kan actief worden wanneer je bijvoorbeeld iemand leuk vindt en je wilt dat deze persoon jou ook leuk vindt. Echter, heeft deze persoon tegenovergestelde grenzen, waarden of principes. In zo’n soort situatie kun je, op basis van het verleden, bang zijn dat jouw pure zijn weer zal worden afgewezen als je ervoor kiest om trouw te blijven aan jouw eigen grenzen, waarden of principes. Je kunt dan gaan twijfelen en overwegen om aan die van de ander te voldoen doordat zelfkritiek je in zo’n situatie bijvoorbeeld vertelt dat je moeilijk doet en de manier van de ander ook best kan werken.
Zelfkritiek als beschermingsmechanisme
Deze zelfkritiek, die je samen met je ego hebt ontwikkeld, probeert er dan op mentaal niveau voor te zorgen dat je in je comfortzone blijft, zodat je die onprettige gevoelens die naar boven komen als je je pure zijn laat zien, niet hoeft te ervaren. Deze tactiek weerhoudt je er dus eigenlijk van om je met gevoelszaken bezig te houden en zorgt er in plaats daarvan voor dat je bij “hoofd”zaken blijft. Echter laten pijn en verdriet, evenals andere gevoelens, zich niet wegdenken. Zo kun je beginnen te merken dat de zelfkritiek een negatief effect heeft op je leven, je systeem en dus op al jouw holistische niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel.
Van alle zelfkritiek kun je bijvoorbeeld hoofdpijn (fysiek) krijgen, je kunt je er ongelukkig en verdrietig van gaan voelen (emotioneel) waardoor je ook niet meer helder kunt nadenken (mentaal). Zelfkritiek schenkt je ook geen energie maar ontneemt het je juist en dus kan het ook zijn dat je je vaak moe voelt (energetisch). Ondanks de moeheid ben je continu bezig om het allemaal goed te doen in de ogen van anderen, maar je vergeet hierdoor jezelf en wat belangrijk is voor jou. Je kunt daarom zingeving missen: datgene wat jou op zielsniveau gelukkig maakt en energie geeft (spiritueel). Zingeving is namelijk niet datgene doen wat de ander gelukkig maakt, het is datgene doen wat jou op zielsniveau gelukkig maakt.
Zelfkritiek dekt de verlangens van jouw pure zijn af
Zelfkritiek dekt dus, naast de angst voor afwijzing van jouw pure zijn, op een diepere laag ook jouw zielsverlangen af. Je gebruikt zelfkritiek om de angst die het zielsverlangen afschermt, niet in de ogen te hoeven kijken. Maar vaak is datgene waar we het meest bang voor zijn, juist wat we eigenlijk diep van binnen heel graag willen doen of zijn. Dus hoewel het anders kan aanvoelen, is je verbinden met dit pure zijn eigenlijk wat je het grootste geluk in je leven brengt en in je kracht laat staan. Om dichterbij dit zielsverlangen te komen, dien je daarom die zelfkritiek onder ogen te komen en het te bevragen, zodat wat onder deze vorm van angst ligt, jouw pure zijn, wat jou maakt tot wie je werkelijk bent, aan het licht kan komen.
Van zelfkritiek naar zelfliefde
Holistisch zelfonderzoek helpt je om jouw pure zijn boven water te krijgen door je zelfkritiek op alle holistische niveaus helemaal uit te pluizen. Vervolgens kun je hierdoor stap voor stap jouw zelfkritiek gaan omzetten naar zelfliefde waardoor jouw zielsverlangen ook aan het licht kan komen.