Home / Burn-out

Burn-out

Dagelijks worden we allemaal aan heel wat stress onderworpen. Een burn-out ligt daarom al snel op de loer. Steeds meer mensen krijgen dan ook te maken met een burn-out. Maar stress is niet de enige factor. Er zijn nog andere verschijnselen die op een burn-out kunnen duiden. Wanneer je jezelf herkent in de burn-out symptomen is het altijd wijs om hulp te zoeken, maar je kan ook al heel veel zelf doen.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een verstoring in je energiebalans. Lichamelijk en geestelijk ben je gewoon helemaal uitgeput. Je wilt de dingen die op je liggen te wachten wel doen, maar je hebt er gewoonweg de energie niet voor.

Wat is het verschil tussen een burn-out en een depressie?

Een depressie is een stemmingsstoornis. Waar iemand met een burn-out nog wel dingen wil doen, maar niet kan, kan een depressief persoon die dingen wel doen, maar wil niet. Een depressief persoon vindt het, het niet meer waard en heeft dan ook vaak suïcidale gedachten en heeft ook over alles in het leven negatieve gedachten . Iemand die burn-out is, kan nog wel blij worden van dingen in het leven.

Burn-out

Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out kan ontstaan wanneer je altijd maar doet wat er van je gevraagd wordt, omdat je anderen niet teleur wilt stellen. Je staat paraat voor anderen en zet jezelf daarbij opzij. Wanneer je moet kiezen tussen tijd voor jezelf of voor de zoveelste keer een ander helpen, zal je niet twijfelen. Jij kan wachten, want jij hebt geen prioriteit. Herken jij jezelf daarin? Dan is het hoog tijd om hier iets aan te doen. Het is natuurlijk erg mooi dat je er altijd voor anderen wilt zijn, maar gezond is het niet.

Marjolein legt uit

Wat gebeurt er holistisch gezien als je een burn-out hebt? Dus wat gebeurd er fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel? En wat heb je holistisch nodig om weer in balans te komen? Marjolein legt het aan je uit!

De eerste burn-out verschijnselen

Wanneer je jezelf opzij blijft zetten, zal je uitgeput raken en zal je zelf de energie niet meer hebben om anderen te helpen. Het is dan wachten op de eerste burn-out verschijnselen die de kop op zullen steken om aan te geven dat je over je eigen grenzen bent gegaan.

Het wordt dus hoogtijd dat je jezelf op de eerste plaats zet! En gaat onderzoeken waarom je dit niet doet. In andere woorden: welk lampenkapje zet jij steeds over jouw lichtje heen en waarom?

Veel voorkomende burn-out symptomen

Burn-out kan zich op verschillende manieren manifesteren, het hangt erg af van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren zeer uiteenlopende burn-out symptomen op een zeer intense manier, andere mensen zullen slechts enkele klachten ondervinden die ze pas na enige tijd opmerken. Een gemeenschappelijke factor die we bij iedereen terugvinden is wel het gebrek aan energie. Alles voelt aan als een hele opgave en je moet je als het ware elke dag opnieuw door de dag heen ploeteren. In de meeste gevallen zullen zowel lichamelijke als psychische klachten aan de orde zijn.

1. Je lichamelijke conditie wordt minder bij een burn-out

Tijdens een burn-out gaat chronische vermoeidheid hand in hand met een slechte lichamelijke conditie. Je krijgt last van een verminderde weerstand door het harde werken en ongezond eten. Dit heeft een weerslag op je lichamelijke conditie. Je hebt sneller last van verkoudheid, hoofdpijn, grieperig zijn en maagklachten.

2. Je piekert enorm veel en slaapt slecht

Niet meer in slaap kunnen komen en continu piekeren staan bekend als belangrijke burn-out symptomen. Je piekert de hele dag over je collega’s, de druk die je ervaart op je werk en de targets die je moet behalen. Je kunt hier de hele dag en nacht over piekeren. Dit zorgt ervoor dat je minder goed slaapt, waardoor er een slaapgebrek ontstaat. Je voelt je hierdoor nog vermoeider en je gaat slechter functioneren, met als resultaat dat je compleet uitgeput raakt.

Burn-out verschijnselen

3. Je bent sneller geïrriteerd en overgevoelig

Als je heel gespannen bezig bent met je werk, kan dit resulteren in geïrriteerdheid en overgevoeligheid. Rust is het enige dat je wilt na een dag lang werken. Helaas is dit niet altijd mogelijk, helemaal niet als je ook nog een gezin hebt. Kinderen hebben ook aandacht nodig en maken veel lawaai. Het kan voorkomen dat je geïrriteerd raakt door al die harde geluiden en dat je steeds vaker scheldt tegen je kinderen. Ook dit zijn symptomen van een burn-out; je kunt gewoon minder hebben.

4. Je voelt je onzeker en onverschillig

Het maakt je allemaal niet zoveel meer uit als je kampt met een burn-out. Je voelt je niet meer betrokken bij je werk, je gedraagt je onverschillig, je stelt je afstandelijker op en je hebt minder interesse in je werk. Daarnaast begin je je ook steeds onzekerder te voelen over de prestaties op het werk. Je voelt je minder dan een ander en gaat negatief denken over jezelf.

Lichamelijke klachten

Als we gaan kijken naar de lichamelijke klachten die mensen met burn-out ondervinden, kunnen we toch wel enkele veel voorkomende aanduiden. Je hoeft ze echter in geen geval allemaal te ondervinden en ze hoeven niet allemaal even prominent aanwezig te zijn. Aanhoudende hoofdpijn, last van stramme en stijve spieren, hartkloppingen, duizeligheid, hyperventilatie en spijsverteringsklachten zijn allemaal burn-out symptomen die een belletje zouden kunnen doen rinkelen richting burn-out.

Het is dus belangrijk om naar deze burn-out verschijnselen te luisteren!

Psychische klachten

Psychische klachten zijn vaak iets moeilijker op te merken. Toch zijn ze er wel. Vergeetachtigheid en concentratieproblemen komen vaak voor bij iemand die burn-out is. Het lijkt moeilijk om je gedachten ergens op te kunnen vastpinnen en de aandacht erbij te houden. Ook is er vaak sprake van een negatief denkpatroon in het brein. Veel patiënten beginnen daardoor aan zichzelf en hun eigen kunnen te twijfelen en ervaren gevoelens van frustratie die kunnen leiden tot hevige emoties. Een groot gevoel van weerstand tegenover het werk en alles wat daarmee te maken heeft, zijn vaak uitdrukkelijk aanwezig.

Podcast met trainer Henk

Weten dat je niet de enige bent, stimuleert burn-out herstel. Daarom deelt trainer Henk van ZoMa Opleidingen in deze podcast zijn verhaal met jou over zijn burn-out ervaring.

Burn-out herstel

Misschien ben jij de persoon die graag hulp geeft, maar heel veel moeite heeft met het aanvaarden van hulp van anderen. Je wilt het zelf allemaal oplossen. Bij burn-out herstel is het echter belangrijk dat je beseft dat iedereen soms hulp nodig heeft. Niemand kan alles alleen aan, hoe sterk je ook bent. Aanvaard de hulp van anderen, ze zullen jou dit enkel bieden, wanneer ze voelen dat je dit echt kunt gebruiken. En door hulp van anderen te aanvaarden, help jij eigenlijk ook anderen, want je maakt hen gelukkig omdat ze hun steentje kunnen bijdragen.

Wat je zelf kunt doen aan burn-out herstel

Wanneer je burn-out verschijnselen bij jezelf herkent, kun je alvast een aantal dingen doen die je op weg helpen naar je herstel:

1. Houd je bezig met dingen die je energie geven

Bij een burn-out is het probleem voornamelijk dat je energie tekort komt. Het kan dus helpen als je je vaker bezighoudt met dingen die je energie geven. Zo kan het zijn dat jij je weer opgeladen voelt van een loopsessie in het park of van een nachtje stappen met vrienden. Wat je energie geeft, is afhankelijk van persoon tot persoon. Ontdek dus eerst wie en wat dat is en probeer jezelf daar weer mee op te laden.

2. Draag zorg voor je lichaam

Gezonde voeding is een van de beste behandelingen voor burn-out herstel die je zal vinden. Voeding heeft een groot effect op je lichaam en ziel. Zorg dus voor voldoende vitaminen en drink ook genoeg water.

3. Leer ontspannen

Het klinkt simpel, maar het is niet voor iedereen even makkelijk om te ontspannen. Sommige mensen willen gewoon zoveel mogelijk bezig blijven, maar voornamelijk voor deze mensen is het belangrijk dat ze zich leren ontspannen. Zij zijn diegenen die gevoeliger zijn voor een burn-out.

Als je zelf ook zo iemand bent, probeer jezelf dan even te forceren om niets te doen. Door eventjes je gedachten van je af te zetten zal je zenuwstelsel tot rust komen wat jouw lichaam en ziel weer energie geeft. Zie het dus niet als nietsdoen, maar eerder als voorbereiding op je nog komende activiteiten.

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Energie bewaken met Reiki

Reiki is een mooie tool om je te helpen ontspannen en tegelijkertijd om je energie te bewaken. Op die manier blijf je dicht bij jezelf. In dit e-book lees hier alles over.

E-book downloaden

4. Doe een online cursus

Tegenwoordig kun je ook zelfstandig met een online cursus je burn-out onder de loep nemen. Bij ZoMa hebben we ook een mooie online cursus ontwikkeld voor de zelfstandige self-healers: ‘Van burn-out naar balans’. Hierin ga je leren hoe je weer gezond en gelukkig kunt zijn, zodat je jezelf weer accepteert en liefhebt zoals je werkelijk bent.

Burn-out behandeling

Wanneer je weet wat de burn-out verschijnselen zijn, kan je er iets aan doen, maar hoe pak je een burn-out het beste aan en wat is de beste burn-out behandeling? Het kan altijd helpen om op gesprek te gaan bij een psycholoog. Als dit niet voldoende werkt, dan kan je ook altijd de hulp inschakelen van een holistisch therapeut. Hij zal je burn-out bekijken op verschillende niveaus, waardoor alle mogelijke oorzaken worden achterhaald. Zo wordt je burn-out grondig aangepakt en zorg je voor de beste behandeling van je burn-out symptomen!

Burn-out behandelen bij anderen?

Volg de opleiding tot Holistisch Therapeut!

De opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen kan je helpen een burn-out bij anderen te behandelen. Je leert de mens bekijken als geheel en gaat dieper in op alle oorzaken van de burn-out. Hierdoor wordt het burn-out herstel grondig aangepakt. Wil je meer informatie over onze opleidingen en cursussen, kom dan vrijblijvend naar één van onze info bijeenkomsten. Je bent van harte welkom!