Home / Chakra Healing

Chakra Healing

Chakra healing is het balanceren van de chakra’s, hierdoor wordt verstoorde energie weggenomen en worden het lichaam, de geest en de energieën in en rond ons terug in balans gebracht. Chakra healing is geen medicijn op zich, maar het leidt naar inzicht, bewustzijn en het leren luisteren naar je lichaam en geest.

Chakra healing en energie

Alles is energie. Van een grasspriet tot het universum. Om te kunnen interacteren met energie zijn er in het lichaam van een mens en dier energiepunten aanwezig die chakra’s worden genoemd. Van die honderden energiepunten zijn er zeven die de belangrijkste, en bekendste, rol spelen in je energiehuishouding.

Chakra healing

Deze vindt je in je energielichaam, je aura en zijn gestationeerd over de lengte van je ruggengraat. Zowel je chakra als je aura hebben bepaalde kleuren. Als alle zeven chakra’s allemaal in verbinding staan en in balans zijn met elkaar, ben je gezond in je lichaam, je geest, je mentale, energetische en spirituele zijn.

Chakra healing voor algehele gezondheid

Om deze balans te waarborgen is het belangrijk dat je je bewust bent van je chakra’s en hoe ze werken. Chakra’s nemen energie op en geven energie af via de meridianen die door een lichaam stromen. Je kunt je je chakra’s daarom voorstellen als benzinestations langs een snelweg waar je energie in plaats van benzine kunt tanken. Net als bij benzinestations, moet die energie ook weer worden aangevuld anders raken ze uit de running. Als je hier zorg voor draagt en ze goed functioneren, kun je evenwichtig leven. Maar wanneer dit niet gebeurt, kan een chakra dicht gaan zitten, blokkeren of juist overactief worden. Dit kan leiden tot psychische en fysieke klachten. Dan kan chakra healing heel welkom zijn en de klachten reduceren of zelfs wegnemen. Chakra’s hebben dus een grote invloed op het evenwicht.

De belangrijkste zeven chakra’s

1. Het wortel chakra

Dit is het eerste chakra en is rood van kleur. Dit chakra bevindt zich aan de basis, de wortel, van je ruggengraat en kan daarom worden gezien als je fundament. Het vertelt veel over jouw mate van stabiliteit en basisveiligheid. Bij een chakra healing zal er daarom worden gekeken naar hoe veilig je je in je lichaam voelt en bij jezelf.

Chakra healing

2. Het sakrale chakra

Dit is het tweede chakra en bevindt zich net onder je navel. De kleur van dit chakra is oranje wat verwijst naar je creativiteit, sensualiteit en vreugde. Maar ook jeugd trauma’s en pijnen worden in dit chakra opgeslagen. Bij een chakra healing zal daarom kunnen worden gekeken naar hoe jij met jouw eigen en met de emoties van anderen omgaat.

3. De solar plexus chakra

Dit is het derde chakra en bevindt zich bij je maagstreek. De kleur van dit chakra is geel wat onder andere verwijst naar blijheid en speelsheid, maar ook twijfel en angst. Dit chakra kan je daarom veel vertellen of je zelfverzekerdheid en de mate waarin je de regie over je leven hebt. Dus als je je vaak onzeker voelt, kan een chakra healing op dit niveau je zelfverzekerdheid een boost geven.

4. Het hart chakra

Dit is het vierde chakra en bevindt zich dichtbij je fysieke hart. De kleur van dit chakra is groen. Groen zien we voornamelijk terugkomen in de natuur. Dit chakra vertelt daarom ook veel over in hoeverre jij in contact staat met jouw eigen natuur, jouw ware essentie. Waar gaat jouw eigen natuur eigenlijk over? Door een chakra healing kan je hier meer informatie over inwinnen. Verder gaat het hartchakra ook over compassie en je mogelijkheid tot liefhebben.

In deze masterclass leer je op een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

5. Het keel chakra

Dit is het vijfde chakra en bevindt zich, zoals de naam al aangeeft, in het keelgebied. De kleur van dit chakra is blauw of turquoise. Dit chakra verwijst met name naar hoe jij van je laat horen en hoeveel ruimte je dus durft in te nemen. Merk je bijvoorbeeld dat mensen gauw over je heen lopen, doen alsof ze je niet horen of dat als je je ruimte probeert in te nemen, mensen juist van je weg bewegen? Het is dan interessant om bij een chakra healing je to focussen op dit chakra om te kijken waarom dit zo is.

6. Het derde oog chakra

Dit is het zesde chakra en bevindt zich tussen je wenkbrauwen op je voorhoofd. Konings/Marine blauw is de kleur van dit chakra en staat voor onze intuïtie. Met een chakrahealing kun je dit derde oog openen, zodat je in contact komt met je intuïtie. Je zal na het openen boodschappen gaan ontvangen die je anders misschien nooit had gehad. Met behulp van je intuïtie kun je namelijk voorbij je ego kijken en daarom kun je veel meer zien dan met je twee normale ogen.

7. Het kroon chakra

Dit is het zevende chakra en bevindt zich bovenop je hoofd. Dit chakra is violet van kleur en vormt de brug tussen jou – de fysieke wereld – en de spirituele wereld, waar je vandaan komt. Wanneer je graag meer wilt weten over je zielsmissie of de verbinding met jezelf en het universum wilt versterken, is dit het chakra dat je zeker wilt raadplegen met een chakra healing.

Wil jij jouw chakra’s meer in balans brengen? In deze podcast neemt Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen je graag mee in een hakra-meditatie die je tevens een energieboost, reiniging en bescherming geeft. Je gaat alle chakra’s 1 voor 1 af. Zo krijg je meer rust in je hoofd, leef je meer vanuit je hart en kom je goed stevig in je kracht staan.

Chakra healers

Door chakra healing kunnen dus zowel psychische als fysieke klachten worden aangepakt. Bij chakra healing kun je denken aan energetische healing methoden als:

Maar waar ga je nu naartoe om zo’n chakra healing to ontvangen, naar de huisarts? In de meeste gevallen niet. Tenzij jouw huisarts een holistische is en een Reiki cursus of een andere energetische cursus of opleiding heeft gedaan. Het is belangrijk dat je een chakra healing of het balanceren van je chakra’s altijd laat uitvoeren door een gediplomeerd therapeut, bijvoorbeeld een Reiki Master of energetisch therapeut. Zij zijn ontwikkeld tot intuïtief healer en kunnen je chakra’s voelen en zien en dus ook waar de blokkades zitten.

Voor wie is een chakra healing weldadig?

Eigenlijk is een chakra healing voor iedereen. Of je nu ergens last van hebt of niet, je hebt er altijd baat bij. Onbewust maken we namelijk best wel wat mee gedurende een dag of zelfs tijdens ons leven. Ook onderdrukken of vermijden we dingen, bewust dan wel onbewust.

Chakra healing

Dit is van invloed op je chakra’s en hun werking. Misschien loop je voor je gevoel bijvoorbeeld steeds tegen dezelfde muur aan in een bepaalde thematiek van je leven. Na een chakra healing kan het dan ineens zo zijn dat je het licht ziet, dat het je zo maar ineens lukt om voorbij die muur te geraken. Zeker het proberen waard dus! Voor de volgende mensen is een chakra healing zeker een aanrader:

  • Mensen die burn-out of bore-out zijn
  • Hooggevoeligen
  • Mensen die kampen met depressie

Een chakra healing

Bij een chakra healing kun je op een stoel zitten, met je ogen dicht. De therapeut zal allereerst een scan uitvoeren, om te kunnen voelen hoe de zeven hoofdchakra’s functioneren. Dit doen ze bijvoorbeeld door op een korte afstand van je lichaam met hun handen elke chakra af te gaan. Een chakra kan warm of koud aanvoelen, een bepaalde kleur hebben, met de klok meedraaien of juist tegen de klok in. Ook kunnen ze stil liggen, blazen of trekken. Nadat alle chakra’s zijn gescand, worden de chakra’s die niet goed in balans zijn met elkaar of die niet goed functioneren, behandeld met:

Herboren met een chakra healing

Door deze methodes kunnen de disfunctionele chakra’s weer goed gaan werken, en dat voel je! Een chakra healing werkt lang door en is niet alleen helend, maar kan ook zeer ontspannend zijn. Door je tijdens de healing alleen maar op je innerlijk te focussen, maak je je hoofd leeg en worden blokkades weggenomen. Je voelt je als herboren!

Chakra healing wordt geïntroduceerd in de Reiki cursussen bij ZoMa Opleidingen. In de opleiding tot Holistisch Therapeut wordt chakra healing verder uitgediept. Schrijf je in voor één van de proeflessen over Reiki en Holisme en laat je verder inspireren!