Cognitieve therapie
Gedachten, herinneringen, fantasieën, ideeën, oordelen, interpretaties: dit zijn voorbeelden die vallen onder de term ‘cognities’. Deze cognities bepalen hoe iemand reageert op alles in zijn omgeving, maar ook op de problemen die iemand ondervindt.
Volgens de Amerikaanse psychiater Aaron T. Beck worden psychische klachten veroorzaakt door de cognities, de gedachten, overtuigingen en ideeën die iemand heeft over zijn of haar problemen. Deze theorie is in de jaren zestig ontstaan en verder ontwikkeld tot een vorm van psychotherapie die cognitieve therapie wordt genoemd.
Cognitieve therapie: inzicht in emoties
Cognitieve therapie behandelt psychische klachten door de (onbewuste) emoties van de cliënt te onderzoeken. De gedachten, fantasieën, overtuigingen, etcetera worden in de cognitieve therapie centraal gesteld om inzicht te krijgen in die al dan niet onbewuste emoties.
Dat inzicht is nodig om vast te kunnen stellen op welke manier de cliënt naar zijn of haar probleem kijkt. De cognitieve therapeut gaat er namelijk van uit dat cognities van grote invloed zijn op gevoel en gedrag. Als deze cognities negatief zijn, is de kans groot dat problemen in stand worden gehouden of juist versterkt worden. Zo ontstaan psychische klachten.
Werkwijze cognitieve therapie
Tijdens een behandeling worden de negatieve denkpatronen geïnventariseerd en samen met de cliënt besproken. Er wordt bekeken of deze negatieve cognities wel realistisch zijn. Zo worden de negatieve, niet-functionele denkpatronen besproken en met behulp van vragen en oefeningen omgevormd naar een andere, functionele en positieve manier van denken. Ook wordt de cliënt geleerd hoe gevoelens van de realiteit kan worden losgemaakt.
Omdat cognitieve therapie een therapie is, die vooral gericht is op wat er nu speelt, kan het worden gezien als een relatief eenvoudige vorm van psychotherapie waarbij de oorzaak van de klachten niet worden aangepakt.
Symptoombestrijding als doel van cognitieve therapie
Zo spreek je van symptoombestrijding als doel bij cognitieve therapie; niet van diepgaande analyse van de oorzaak van de klacht. Desondanks is cognitieve therapie succesvol gebleken, mede omdat er relatief eenvoudige oefeningen worden toegepast die de cliënt ook zelfstandig kan uitvoeren.
Klachten
Cognitieve therapie kan succesvol worden ingezet bij diverse mentale klachten. Depressiviteit, angststoornissen, fobieën, trauma’s, rouwverwerking, verslavingen en eetproblemen kunnen worden behandeld met cognitieve therapie.
Oefeningen voor cognitieve therapie
Omdat cognitieve therapie ook als zelftherapie kan worden toegepast, is er een aantal oefeningen die je als je last hebt van bepaalde psychische klachten, zelf kan toepassen. Positief zijn is daarbij het sleutelwoord. Als je iedere dag voor jezelf een aantal stappen doorloopt om die positiviteit in je energie te integreren, dan ben je je eigen cognitief therapeut:
Denk positief = cognitieve therapie
In plaats van “wat stom dat ik dat gisteren vergeten ben”, denk je “wat goed dat ik het toch nog gedaan heb”.
Geniet bewust = cognitieve therapie
Dingen die je altijd ‘standaard’ doet, geef je eens wat aandacht. Geniet bewust van je ochtendritueel: douchen, ontbijten….
Stop met piekeren = cognitieve therapie
Neem bewust de tijd om je piekergedachten te stoppen, bijvoorbeeld een half uur.
Wist je dat je bij ZoMa Opleidingen ook heel veel praktijkoefeningen krijgt? Niet alleen om jezelf te ontwikkelen, maar ook om toe te passen op je cliënten. Onze opleidingen zijn praktijkgericht en in vrijwel elke lesdag worden er oefeningen gedaan om het geleerde in de praktijk te brengen. Kom eens langs voor een proefles om het te ervaren!