Home / De verschillende meditatie soorten

De verschillende meditatie soorten

Meditatie heeft heel wat voordelen voor zowel je psychische, spirituele als fysieke gezondheid. Je profiteert al van deze voordelen door slechts enkele minuten per dag te mediteren. Maar wat zijn nu precies de beste meditatie methodes en welke past er bij jou?

Voordelen van meditatie

Door te mediteren verbeter je je concentratie, verlaag je je bloeddruk en versterk je je immuunsysteem. Het helpt je ook om met je hoogsensitiviteit om te leren gaan als HSP, beter te slapen en het kan zelfs depressie verlichten. Daarnaast is het een uitstekende manier om je geheugen te verbeteren en een goede ondersteuning tijdens je persoonlijke ontwikkeling. Beginnen met mediteren is dus om verschillende redenen een goed idee. Doordat er diverse meditatie technieken zijn, is het bovendien voor iedereen haalbaar!

Welke meditatiemethode past bij jou?

Er zijn heel wat meditatie soorten. Ze verschillen niet alleen in de houding die je aanneemt, maar ook in tijdstip, omgeving, extra attributen enzovoort. Als jij al eerder geprobeerd hebt om te mediteren, maar je het moeilijk vond om het vol te houden, helpt het om verschillende meditatie methodes uit te proberen.

Eens je de meditatietechniek gevonden hebt die het best bij jou past, wordt het namelijk makkelijker om het vol te houden. De diverse technieken hebben bovendien allemaal een ander doel. Het is dus ook fijn om eens af te wisselen. Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende meditatie methodes!

Vipassana meditatie: inzichten verkrijgen

Vipassana betekent letterlijk ‘de dingen zien zoals ze echt zijn’. Deze meditatie techniek helpt je dus met het verkrijgen van inzichten. Je gaat observeren wat er in je omgaat en accepteert daarbij ook diepgewortelde negatieve gevoelens, zoals angst en woede. Dit soort meditatie wordt meestal in kleermakerszit gedaan, maar de houding is hier niet het belangrijkst.

Voor deze meditatievorm hoef je enkel een comfortabele houding aan te nemen, zodat je je goed kan focussen op je gevoelens en gedachten zonder te oordelen. Duw de negatieve gedachten tijdens dit proces niet weg, maar erken en relativeer ze. Er zijn echter wel een aantal gedragscodes waar je rekening mee moet houden. Zo mag je tijdens deze meditatie techniek geen muziek beluisteren, niet praten, sporten of schrijven. De bedoeling is dat je je volledig focust op jezelf en wat er in je omgaat.

Geleide meditatie: de eenvoudigste meditatie techniek voor beginners

Een tweede soort meditatie is de geleide meditatie. Dit is een goede methode voor beginners, omdat er stap voor stap gezegd wordt wat je precies moet doen. Een geleide mediatie is eigenlijk een verzamelnaam voor de verschillende soorten meditaties die geleid worden aan de hand van een stem. Vaak worden ze ook ondersteund met muziek.

Slaapmeditatie, chakra meditatie en visualisatie meditatie zijn slechts enkele voorbeelden van de vele geleide meditatiesoorten die er bestaan. Als je nog niet goed weet welke meditatiemethode je het meest ligt, is het dus interessant om er aan de hand van een geleide meditatie kennis mee te maken.

Loopmeditatie: aandachtig leren zijn voor je omgeving

Loopmeditatie is een interessante meditatievorm voor gevorderden of mensen die sportief zijn. Mediteren wordt hier gecombineerd met lopen, waardoor het met extra voordelen komt. Tijdens het uitoefenen van loopmeditatie is het vooral de bedoeling dat je je bewust wordt van je bewegingen, je ademhaling en alles wat je omringt.

Visualisatie meditatie: dromen verwezenlijken

Bij de meeste meditatie soorten is één van de belangrijkste focuspunten je ademhaling. Bij visualisatie meditatie komt daar nog een ander focuspunt bij, namelijk je wensen en doelen. Het is bij deze methode dus de bedoeling dat je de dingen die je wilt verwezenlijken in je gedachten houdt, waardoor je ze eenvoudiger manifesteert.

Slaap meditatie: volledig tot rust komen

Voor het slapengaan is slaap meditatie één van de beste opties. Deze vorm van meditatie wordt al liggend gedaan en heeft als doel makkelijker in slaap te vallen en te genieten van een betere nachtrust. Bij slaapmeditatie wordt de focus gelegd op je ademhaling en wordt er vaak gebruikgemaakt van rustgevende klanken.

Chakra meditatie: helen van je chakra’s

Zoals je waarschijnlijk al weet, heeft je lichaam zeven knooppunten van energie. Deze worden chakra’s genoemd. Chakra’s kunnen door allerlei levensomstandigheden geblokkeerd raken. Chakra meditatie zorgt er dan voor dat energie weer vrij stroomt.

Het deblokkeren van chakra’s is van groot belang, omdat ze een invloed hebben op ons emotioneel, spiritueel, psychisch en fysiek welzijn. Een chakra meditatie kan je uitvoeren door je focus te leggen op al je chakra’s. Dit doe je het best één voor één door middel van handoplegging. Start met het wortelchakra en werk zo naar boven.