Er zit een belangrijk verschil tussen een dip hebben en depressief zijn. Iedereen zit weleens in een dip. Na een tegenslag of vervelende gebeurtenis voel je je somber en ongelukkig. Gelukkig waait zo’n bui vaak wel weer over. Als je je langdurig neerslachtig blijft voelen, is er misschien sprake van dat je depressief bent.

Klachten en symptomen depressief zijn

Wanneer een dip een depressie wordt, is lastig te bepalen. Om de diagnose ‘depressief’ te kunnen stellen, is er een aantal kenmerken geformuleerd waaraan depressief zijn kan worden herkend.

Wil je meer rust in je hoofd en leren hoe je dit in je drukke dagelijkse leven voor elkaar kunt krijgen? Volg dan de online cursus Rust in je hoofd. Met mooie meditaties, oefeningen en tips kan ook jij innerlijke rust ervaren en met een leeg hoofd aandachtig naar jezelf leren luisteren!

Depressief, de symptomen

Volgens de officiële richtlijnen ben je depressief als je langer dan twee weken somber bent of minder interesse en plezier hebt in de dagelijkse dingen en als je daarnaast kampt met vijf of meer van de volgende symptomen:

veel afvallen of juist aankomen
schuldgevoelens of een gevoel van waardeloosheid
slaapstoornissen, slapeloosheid of juist heel veel slapen
weinig energie, vermoeidheid
verminderde of juist grotere eetlust
aanhoudende lichamelijke onrust
besluiteloosheid en concentratieproblemen
terugkerende gedachten over zelfdoding of de dood in het algemeen

Deze symptomen zijn zo ernstig dat ze het dagelijks functioneren in belangrijke mate beperken of flink in de weg staan. De duur van een depressie kan variëren van 3 maanden tot meer dan 2 jaar. Bij 40% van de patiënten treedt binnen twee jaar een nieuwe depressie op en 5-10% is chronisch depressief. Geschat wordt dat in Nederland ongeveer 850.000 mensen op wat voor manier dan ook depressief zijn.

Depressief

Depressies zijn al jarenlang een serieus gezondheidsprobleem. Alleen al in Nederland waren in 2011 bijna 650.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar depressief. Als je depressief bent, zijn er vaak ook meerdere van de genoemde klachten of symptomen aanwezig. Deze klachten geven dan ook een verstoring van het dagelijks functioneren.

Oorzaken depressief zijn

Meestal spelen bij het ontstaan van een depressie verschillende factoren een rol. Je kunt kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van een depressie, omdat depressies bijvoorbeeld in je familie voorkomen. Een moeilijke jeugd, weinig steun vanuit de omgeving of een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis kan de aanleiding zijn. Vaak is bijvoorbeeld ook een echtscheiding of andere gebeurtenis met veel spanning een oorzaak van het depressief worden.
Mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes, COPD of reuma lopen een groter risico om depressief te worden.

Ook hormonen, bepaalde medicijnen, drank- of drugsgebruik vergroten de kans op een depressie. Lichte depressieve klachten worden meestal binnen een paar weken minder. Een depressie kan veel langer duren, maar bij zo’n 60 procent van de mensen verdwijnt deze binnen een half jaar. Vaak keren depressies terug.

Depressief

Diagnose depressief zijn?

Het is lastig om zelf de diagnose depressie te stellen. De een heeft milde klachten, maar kijkt daar zo somber tegenaan dat hij toch denkt een depressie te hebben. Anderen hebben ernstige klachten, maar hebben juist de neiging deze te onderschatten. Als je vermoedt dat je depressief bent, blijf er dan niet mee rondlopen maar raadpleeg een arts of therapeut. Zij kunnen je helpen om het depressief zijn te verminderen.

Een holistisch therapeut die bij ZoMa Opleidingen heeft gestudeerd, heeft veel ervaring, tools en methodieken geleerd om iemand die depressief is, te begeleiden in het herstelproces. De klacht wordt aangepakt bij de kern van het probleem.