Home / Depressief

Depressief

Er zit een belangrijk verschil tussen een dip hebben en depressief zijn. Iedereen zit weleens in een dip. Na een tegenslag of vervelende gebeurtenis voel je je somber en ongelukkig. Gelukkig waait zo’n bui vaak wel weer over. Als je je langdurig neerslachtig blijft voelen, is er misschien sprake van dat je depressief bent.

Klachten en symptomen depressief zijn

Wanneer een dip een depressie wordt, is lastig te bepalen. Om de diagnose ‘depressief’ te kunnen stellen, is er een aantal kenmerken geformuleerd waaraan depressief zijn kan worden herkend. Twee zaken die bij iedereen voorkomen die aan een depressie lijdt, zijn een algemene somberheid en het verlies van interesse in de zaken rondom je zoals je werk, je vrienden, je gezin enzovoort. De aanwezigheid van deze twee symptomen doet al een eerste belletje richting depressie rinkelen. Andere veel voorkomende symptomen lees je hierna. Deze hoeven niet allemaal heel uitdrukkelijk aanwezig zijn om van een depressie te kunnen spreken. Sommige patiënten ervaren er maar enkele van, andere ervaren ze vrijwel allemaal en ook de intensiteit ervan kan van persoon tot persoon verschillen.

Volgens de officiële richtlijnen ben je depressief als je langer dan twee weken somber bent of minder interesse en plezier hebt in de dagelijkse dingen en als je daarnaast kampt met vijf of meer van de symptomen die in de volgende opsomming staan.

Depressie behandeling

Ga eens na bij jezelf of je er iets in herkent:

  • veel afvallen of juist aankomen
  • schuldgevoelens of een gevoel van waardeloosheid
  • slaapstoornissen, slapeloosheid of juist heel veel slapen
  • weinig energie, vermoeidheid
  • verminderde of juist grotere eetlust
  • aanhoudende lichamelijke onrust
  • besluiteloosheid en concentratieproblemen
  • terugkerende gedachten over zelfdoding of de dood in het algemeen

Deze symptomen zijn zo ernstig dat ze het dagelijks functioneren in belangrijke mate beperken of flink in de weg staan. De duur van een depressie kan variëren van 3 maanden tot meer dan 2 jaar. Bij 40% van de patiënten treedt binnen twee jaar een nieuwe depressie op en 5-10% is chronisch depressief. Geschat wordt dat in Nederland ongeveer 850.000 mensen op wat voor manier dan ook depressief zijn.

Verschillende vormen depressie

Een depressie kan voorkomen in verschillende vormen, van licht tot zwaar. Hoe zwaarder een depressie is, hoe meer last je hebt van verschijnselen als: een schuldgevoel, nergens meer zin in hebben, verminderde of juist vermeerderde eetlust, gebrek aan energie, vermoeidheid, slaapproblemen, onrust en steeds terugkerende negatieve gedachten. Als je langer dan twee weken last hebt van deze verschijnselen dan is het verstandig om een therapeut te raadplegen die je kan helpen met het onderzoeken en wegnemen van je depressie.

Hulp bij depressie

Wanneer je depressie niet vanzelf voorbij gaat en je voor langere duur depressief blijft, zoek dan hulp of ondersteuning. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt binnen drie maanden, terwijl een vijfde er jarenlang last van kan hebben. Een therapeut kan je helpen de oorzaak van je depressie te vinden en van daaruit te gaan helpen met je herstel.

Depressies zijn al jarenlang een serieus gezondheidsprobleem. Alleen al in Nederland waren in 2011 bijna 650.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar depressief. Als je depressief bent, zijn er vaak ook meerdere van de genoemde klachten of symptomen aanwezig. Deze klachten geven dan ook een verstoring van het dagelijks functioneren.

Oorzaken depressief zijn

Meestal spelen bij het ontstaan van een depressie verschillende factoren een rol. Je kunt kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van een depressie, omdat depressies bijvoorbeeld in je familie voorkomen. Een moeilijke jeugd, hypersensitiviteit, weinig steun vanuit de omgeving of een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis kan de aanleiding zijn. Vaak is bijvoorbeeld ook een echtscheiding of andere gebeurtenis met veel spanning een oorzaak van het depressief worden.
Mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes, COPD of reuma lopen een groter risico om depressief te worden. Ook hormonen, bepaalde medicijnen, drank- of drugsgebruik vergroten de kans op een depressie.

Lichte depressieve klachten worden meestal binnen een paar weken minder. Een depressie kan veel langer duren, maar bij zo’n 60 procent van de mensen verdwijnt deze binnen een half jaar. Vaak keren depressies terug.

Depressief

Trek bij depressie symptomen tijdig aan de alarmbel

Herken je jezelf in de bovenstaande symptomen, dan is het tijd om aan de alarmbel te trekken en hulp te zoeken. Hoewel een depressie perfect te behandelen is, lukt dit slechts in zeer zeldzame gevallen zonder professionele hulp. Psychologen en psychiaters zijn experts op het gebied van depressie en zullen deze samen met jou stap voor stap trachten te overwinnen. De vicieuze cirkel van negatieve gevoelens terug ombuigen naar interesse in het leven en het afleggen van je lampenkapjes en weer gaan genieten van de dagelijkse dingen rond je heen is je weg naar herstel.

Diagnose depressief zijn?

Het is lastig om zelf de diagnose depressie te stellen. De een heeft milde klachten, maar kijkt daar zo somber tegenaan dat hij toch denkt een depressie te hebben. Anderen hebben ernstige klachten, maar hebben juist de neiging deze te onderschatten. Als je vermoedt dat je depressief bent, blijf er dan niet mee rondlopen maar raadpleeg een arts of therapeut. Zij kunnen je helpen om het depressief zijn te verminderen.

Een holistisch therapeut die bij ZoMa Opleidingen heeft gestudeerd, heeft veel ervaring, tools en methodieken geleerd om iemand die depressief is, te begeleiden in het herstelproces. De klacht wordt aangepakt bij de kern van het probleem. Wil jij weten hoe dit in z’n werk gaat? Meld je dan aan voor één van onze kennismakingsevents en laat je inspireren!