Je voelt je al tijden niet fijn, je bent somber en hebt nergens zin in. Huilbuien, slecht slapen, geen energie hebben… dit kunnen allemaal symptomen zijn van depressiviteit. Depressiviteit is een ziekte en moet serieus genomen worden. Depressiviteit is niet zomaar af en toe een beetje neerslachtig zijn, het is een aaneenschakeling van negatieve energieën die je als een soort sluipmoordenaar langzaam aan uitputten.

‘s Nachts houden je negatieve gedachten je uit je slaap, waardoor je uitermate vermoeid raakt en in een vicieuze cirkel terechtkomt. Je levenslust neemt af, je hebt last van concentratieproblemen en je hebt nergens zin in. Ook het contact met mensen om je heen is voor iemand met depressiviteit niet meer vanzelfsprekend.

Depressiviteit

In onze online cursus Van burn-out naar Balans leer je hoe je weer gezond en gelukkig kunt zijn, en hoe je jouw burn-out de baas wordt. Je komt weer in balans op al je holistische niveaus en leert jezelf nog beter kennen, zodat je jezelf weer accepteert en liefhebt zoals je werkelijk bent.

Serotonine en depressiviteit

Depressiviteit is een slopende ziekte, waarbij er een verstoring is in de zogenaamde neurotransmitters. Neurotransmitters zijn stoffen in de hersenen die zorgen voor de overdracht van prikkels. Bij depressiviteit is de neurotransmitter serotonine in een te laag gehalte in de hersenen aanwezig. Serotonine is een stof die onze stemmingen beïnvloedt en die nodig is om gezond te slapen (in samenwerking met het hormoon melatonine).
Bij depressiviteit is er dus een te laag serotonine-gehalte. Je stemming is down en wordt niet beter. De cirkel waar je in zit, geeft een uitzichtloos gevoel. Door je aanhoudende somberheid en slecht slapen, blijf je rondcirkelen in een gevoel van negativiteit. Depressiviteit is dus meer dan alleen somberheid en lusteloosheid.

Oorzaken van depressiviteit

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van depressiviteit. Depressiviteit kan erfelijk zijn maar soms is er ook een lichamelijke oorzaak. Ook het seizoen kan invloed hebben op depressiviteit. Vaak is het zo dat een gebeurtenis uit een verder of juist dichtbij verleden depressiviteit kan veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan verlies, verdriet of een trauma.

Depressiviteit

Medicatie bij depressiviteit

Als je geen hulp zoekt bij het verwerken van zulke dingen, kun je uiteindelijk gaan lijden aan depressiviteit. Denk niet, het gaat wel weer over.
Depressiviteit is een complexe aandoening en zonder intensieve begeleiding is het lastig om er vanaf te komen. Om het serotonine-gehalte weer enigszins op te hogen, worden er vaak medicijnen voorgeschreven bij depressiviteit, de zogenaamde antidepressiva. Dit kan tijdelijk verlichting bieden bij depressiviteit, maar helaas zijn antidepressiva slechts symptoombestrijders.

Depressiviteit

Belangrijk is om hulp te zoeken bij iemand die je kan helpen de oorzaak van je depressiviteit weg te nemen, en er zo voor te zorgen dat je weer gezond en levenslustig kan functioneren. Behandeling van depressiviteit is een intensief traject, waarbij het belangrijk is dat je je depressiviteit accepteert en er echt aan wilt werken.

Deskundige begeleiding bij depressiviteit

Veel praten, therapiesessies volgen en zorgen dat je onder de mensen blijft zijn grote hulpmiddelen bij depressiviteit. Het is niet erg om ondersteunende middelen te gebruiken, maar deze zijn altijd tijdelijk.

Depressiviteit is een ziekte die alleen met deskundige begeleiding succesvol kan worden aangepakt. Door hulp te zoeken, accepteer je je ziekte. Dat is al een hele grote stap voorwaarts. Met deskundige begeleiding kun je je echt weer beter gaan voelen en ontsnappen uit die negatieve spiraal. Je gaat weer leven zoals je vanuit je hart wilt leven.

Depressiviteit

Depressiviteit is een hulpvraag die vaak voorbijkomt bij een Holistisch Therapeut. In de opleiding bij ZoMa Opleidingen leer je hoe je zo’n hulpvraag kunt beantwoorden. Kom ook eens naar een infobijeenkomst als je interesse hebt en laat je inspireren!