Emotionele breintraining
Wist je dat er geheime routes in je emotionele brein bestaan die je negatieve gedachten- en gedragspatronen kunnen transformeren? Emotionele breintraining schenkt je de mentale strategieën die je nodig hebt om deze te traceren en te doorbreken.
Ruimte voor bewustzijn met emotionele breintraining
Gedurende de dag passeert van alles de revue. De buurvrouw, de artikelen in de krant, de whatsapp berichten die binnenkomen, werk etc. Al deze dingen evalueer en vergelijk je om ze vervolgens te categoriseren door ze een label te geven. Dit gebeurt allemaal automatisch zonder dat je je bewustzijn nodig hebt. Dit schept tijd en ruimte om je bewustzijn bijvoorbeeld op nieuwe nog ongeleerde zaken te richten. Erg handig dus. Maar er is één addertje onder het gras. Want dat wat automatisch is geworden, dient niet per definitie je hoogste goed. Bijvoorbeeld wanneer jouw mentale processen van vergelijking en oordeel zich naar binnen hebben gekeerd, en je dus ongemerkt jezelf afwijst.
Voorbeeld van een naar binnen gekeerd mentaal proces
Stel, je hebt vandaag een sollicitatiegesprek gehad. “Ik heb er niks van gebakken”, “Ze vinden vast dat ik niet geschikt ben”, zijn gedachten die na afloop door je hoofd gaan. Wat je hier doet, is jezelf alvast voorbereiden op de mogelijke afwijzing van de sollicitatie: door jezelf af te wijzen. Op die manier is de afwijzing van de organisatie minder pijnlijk. Je denkt jezelf hiermee in bescherming te nemen, maar eigenlijk laat je jezelf hierdoor onveilig voelen bij jezelf. Tevens trigger je je innerlijke pijn waardoor de onrust binnenin jou alleen maar toeneemt.
Door de mentale strategieën van emotionele breintraining toe te passen, kun jij dit soort gedachteprocessen traceren en doorbreken. Hieronder vind je alvast 3 stappen om je op weg te helpen:
Stap 1: Word je bewust van de twee aanwezigheden in jou
De eerste stap bij emotionele breintraining is je ervan bewust worden dat jouw wezen uit twee onderdelen bestaat: het oneindige bewustzijn, ofwel ziel en het ego. Het oneindige bewustzijn is de objectieve waarnemer die het leven registreert en observeert. Hiervoor gebruikt zij het ego als instrument om sensaties waar te nemen. Deze sensaties zijn boodschappen die de ziel interpreteert zodat ze het leven op aarde kan begrijpen en zich kan ontwikkelen.
Zo behoren het oneindige bewustzijn en het ego in hun natuurlijke staat samen te werken. Echter wil dit in de praktijk nog al eens anders zijn. Over het algemeen identificeren we ons namelijk in een grotere mate met ons ego en zijn we uit verbinding met het oneindige bewustzijn. Daardoor denken we dat we onze gedachten, gevoelens en lichaam zijn i.p.v. dat we ze hebben. Hierdoor raakt dit magnifieke systeem uit balans. Door ons er weer bewust van te worden dat we behalve ons ego óók oneindig bewustzijn zijn en dat we onze gevoelens, gedachten en lichaam hebben, maar niet zijn, kunnen we de balans gaan herstellen.
Wil je meer rust in je hoofd en leren hoe je dit in je drukke dagelijkse leven voor elkaar kunt krijgen? Volg dan de online cursus Rust in je hoofd. Met mooie meditaties, oefeningen en tips kan ook jij innerlijke rust ervaren en met een leeg hoofd aandachtig naar jezelf leren luisteren!
Stap 2: Emotionele breintraining door visualisatie
Om deze twee delen in jezelf te gaan herkennen, kun je visualiseren dat je lichaam d.m.v. een verticale lijn – van je hoofd richting je voeten – in twee delen wordt opgesplitst. Daardoor ontstaan er als het ware twee aparte ruimtes in jouw lichaam: een voorkamer en een achterkamer. In de voorkamer bevindt zich je ego. De achterkamer is de thuisbasis van jou als oneindig bewustzijn. Wanneer je je door je leven beweegt, is het de voorkamer die alles als eerste registreert. Als de voor- en achterkamer in harmonie samenwerken, bereikt deze informatie de achterkamer en zet het oneindige bewustzijn deze informatie constructief om.
Wanneer er sprake is van een disharmonie, identificeert het ego zich met de informatie waardoor het de achterkamer nooit bereikt. Om hier verandering in aan te brengen, gaan we naar stap 3.
Stap 3: Stel jezelf de vraag ‘Welk deel van mij ervaart dit?’
Wanneer je merkt dat je jezelf afwijst, zoals in het eerder genoemde voorbeeld, stel jezelf dan de volgende vraag: ‘Welk deel van mij ervaart dit?’ Zo geef je jezelf de kans om los te komen van de identificatie met deze gedachten. Daardoor zul je duidelijk zien dat het slechts gedachten zijn en dat ze niet per definitie op waarheid berusten. Het is je ego dat zich hier druk om maakt. Jij hoort deze gedachten slechts aan en bent hier dus alleen maar de waarnemer. Het is een strategie waarmee je dacht jezelf voor pijn te behoeden, maar je doet jezelf er eigenlijk pijn mee. Vanuit deze staat van bewustzijn kun je vervolgens met holistisch zelfonderzoek gaan onderzoeken waar deze negatieve gedachten vandaan komen om jezelf ervan te helen.
Emotionele breintraining is herhaling
De programmering van dit soort mentale processen die je wilt doorbreken, stonden niet na één keer op je harde schijf. Dit is het resultaat geweest van herhaling. Deze drie stappen helpen je om de automatische responsen van je brein te herprogrammeren. Herhaal deze stappen voor emotionele breintraining daarom iedere dag, zodat je je steeds vaker en gemakkelijker vrij kan maken van de negatieve draaikolk van gedachten en gevoelens. Zo krijg jij weer meesterschap over jouw gedachteprocessen!
Als je ook alles wilt leren over de kracht van gedachten, is de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen echt iets voor jou. In deze tweejarige opleiding op hbo-niveau komt het mentale niveau, waaronder je gedachten vallen, uitgebreid aan bod. Schrijf je nu in voor één van onze kennismakingsevents en laat je inspireren!