Haptotherapie
Wat is haptotherapie? Als je een leven leidt, waarbij je niet luistert naar je lichaam, bestaat de kans dat je vastloopt. Je doet dan dingen ‘omdat het nu eenmaal zo hoort’ of omdat je andere mensen tevreden wilt houden. Als gevolg hiervan komt datgene wat jou gelukkig maakt in de verdrukking. Met als resultaat dat je problemen ervaart op lichamelijk gebied, maar ook op cognitief op emotioneel gebied.
Haptotherapie om weer in balans te komen
Je leven is niet meer in balans. Heb je het idee dat je vastloopt in je leven, dan kan haptotherapie uitkomst bieden. Binnen de haptotherapie richt de haptotherapeut zich op het terugbrengen van die verstoorde balans.
De kwaliteit van je leven is hierin een belangrijk onderdeel, evenals jouw gezondheid en vitaliteit. Hoe je je voelt, wat je denkt en wat je doet wordt weer met elkaar in evenwicht gebracht. Haptonomie en haptotherapie zijn erop gericht om je voelend vermogen te ontwikkelen. Als dit voldoende ontwikkeld is, kun je het bewust inzetten om een evenwicht te bereiken tussen voelen, denken en doen. Als je bewust bent van jezelf en wat er gebeurt in je omgeving, dan kun je hiernaar handelen. Je weet dan beter waar je toe in staat bent en wat je wilt in je leven.
Voor wie is haptotherapie geschikt?
Wanneer je vastloopt in je leven, kun je veel hebben aan haptotherapie.
Als er een disbalans is tussen jouw lichaam, geest en ziel kan dit zich op verschillende manieren uiten. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van spanningsklachten of een burn-out. Je kunt problemen krijgen in je relaties, zowel op werkgebied als ook met je familie of partner.
Hapotherapie voor persoonlijke ontwikkeling
Ook mensen die steeds terugkerende lichamelijke klachten ervaren, zoals hoofdpijn, vermoeidheid of hyperventilatie, kunnen terecht bij een haptotherapeut. Of als je altijd heel erg piekert of je moeite hebt met jezelf ontspannen. Niet alleen mensen met klachten komen bij een haptotherapeut. Ook mensen die interesse hebben in persoonlijke ontwikkeling gaan naar een haptotherapeut.
Wat gebeurt er bij haptotherapie?
Een sessie bij een haptotherapeut bestaat uit:
- een inzicht verlenend gesprek
- vaardigheidsoefeningen
- een directe aanraking
Op deze manier leert de cliënt om zijn of haar gevoelsvermogen en lichaamsbesef te leren kennen. Via aanraking kom je in contact met gevoelens die opgeslagen zijn in je lichaam. Om deze reden is de aanraking tussen de haptotherapeut en de cliënt een belangrijk punt bij de begeleiding. Eventuele blokkades kunnen op deze manier gevoeld worden.
Haptotherapie om je voelend vermogen te ontwikkelen
Hoe je jezelf beleeft op dit moment, wie je nu bent, daar ligt de nadruk op bij haptotherapie. Je voelend vermogen wordt hierdoor ontwikkeld, waardoor je in staat bent om beter om te gaan met eventuele klachten.
Door je bewust te worden van je gevoelens, krijg je meer zelfbesef en dit geeft diepte aan hoe je jezelf ontwikkelt op persoonlijk vlak.
Binnen de opleiding Holistisch Therapeut van ZoMa Opleidingen wordt ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling en jezelf zien als één geheel. Alles staat in verbinding met elkaar; lichaam, geest en ziel. In contact komen met wat jou bezighoudt van binnen en je bewust worden van je eigen lichaam; deze bewustwording is waar het om draait. Nieuwsgierig? Kom dan langs op een info bijeenkomst of proefles en laat je verder inspireren!