Home / Hoe omgaan met prikkels van buitenaf? 7 handige tips

Hoe omgaan met prikkels van buitenaf? 7 handige tips

Heb je ook weleens het gevoel dat gedurende dag je een overvloed aan prikkels ervaart? Sommige dagen lijken misschien wel een doorslag van chaos. Het kan dan moeilijk zijn om rustig te blijven en om te gaan met die prikkels. Hoe ga je het beste om met prikkels van buitenaf? Hier zijn 7 handige tips om jou dag dragelijker te maken.

Wat is te veel prikkels?

Overprikkeling gebeurt wanneer er teveel prikkels binnenkomen tegelijkertijd en je hersenen deze niet meer kunnen verwerken. Prikkels zijn stukjes informatie die je ontvangt via je zintuigen. Het is dus alles wat je proeft, voelt, hoort, ziet en ruikt. Mensen die hoogsensitief zijn, hebben vaker last van overprikkeling, omdat ze gevoeliger zijn voor prikkels. Maar ook personen met autisme, een hersenaandoening en ADHD hebben er vaker mee te maken.

omgaan met prikkels

Wat is hoogsensitiviteit?

Als je hooggevoelig bent, filteren je hersenen minder informatie dan gemiddeld. Daardoor komen zintuigelijke prikkels sterker binnen en raak je dus sneller overprikkeld. Als gevolg ervaar je alles zoveel intenser. Dat heeft uiteraard enkele nadelen. Zo beïnvloedt het je denken en handelen. Alledaagse taken, zoals koken kunnen daardoor plots heel erg moeilijk zijn. Overprikkeld raken, is dus geen pretje, maar het brengt gelukkig ook enkele voordelen met zich mee:

1. Je hersengebieden zijn tegelijkertijd actief

Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van mensen die gevoelig zijn prikkels anders verwerken. Je hersengebieden zijn tegelijkertijd actief. Dat heeft al voordeel dat je risico’s beter kan inschatten. Ook doorgrondt je mensen makkelijker en lost problemen creatiever op.

2. Je hebt meer empathisch vermogen

Door je hoogsensitiviteit kan je goed voelen wat er bij de ander speelt. Je voelt aan wat een ander nodig heeft en zorgt ervoor dat je iemand verder kan helpen.

3. Je hebt een sterk ontwikkelde intuïtie

Dit slaat ook aan op je empathisch vermogen, je intuïtie is al ver ontwikkeld. Je voelt, weet, hoort of ziet al wat er aan de hand is bij iemand. Via je intuïtie kan je informatie ontvangen vanuit verschillende dimensies. Je hebt een sterke verbinding met het universum.

4. Je voelt verbinding met alles om je heen

Trekken gesprekken over koetjes en kalfjes je leeg? Als je hoogsensitief bent dan is de kans groot dat je verlangt naar echte verbinding. Dit doe je door diepe gesprekken te hebben met mensen om je heen. Of juist de natuur in te gaan en je verbonden voelen met de planten, bomen en de dieren. Je besef misschien wel dat alles één is en voelt je gedragen door het universum.

Wat zijn de gevolgen van overprikkeling?

Het is handig om te weten hoe het voelt om overprikkeld te zijn, want vaak wordt dit niet herkend. En dan kan je ook moeilijk omgaan met prikkels. Overprikkeling herkennen is echter niet eenvoudig, omdat het zich bij iedereen anders uit. Maar er zijn wel enkele symptomen die regelmatig voorkomen als je overprikkeld bent:

1. Je bent vaak moe, opgejaagd, angstig of gestrest

Bij chronische overprikkeling kan je je vaak moe, opgejaagd, angstig of gestrest voelen. Dit kan ook leiden tot chronische vermoeidheid. Je voelt je zelfs moe als je lang hebt geslapen. Dit betekent dat je lichaam al langere tijd een verstoorde prikkelverwerking heeft. Je hele hormoonhuishouding is uit balans.

2. Je hebt last van hoofdpijn

De verstoorde prikkelverwerking zorgt ervoor dat je hoofd letterlijk vol zit. Dit kan zorgen voor veel hoofdpijn. Je hersenen zijn overactief.

Omgaan met prikkels

3. Je ervaart slaap- en concentratiestoornissen

Je kan bij overprikkeling het gevoel hebben dat je niet meer uit kan staan. In de nachtelijke uurtjes blijf je malen over de dingen er zijn gebeurd.

4. Alles voelt teveel en je hebt de nood om je terug te trekken

De kleinste dingen die je altijd zo makkelijk deed, lijken nu zelfs teveel. Je hebt het gevoel dat je vooral jezelf wil terugtrekken, zodat je zo minmogelijke prikkels binnen krijgt.

Hoe voelt overprikkeling?

Wij zijn allemaal uniek en jouw overprikkeling heeft zijn eigen kenmerken. Er zijn wel veel voorkomende ervaringen die bij gevoeligheid veel voorkomt. Denk hier bijvoorbeeld aan hoogsensitieve mensen. Zij reageren veel meer op prikkels dan iemand die deze eigenschap niet heeft. Overprikkeling kan voelen als of de informatie niet meer normaal verwerkt wordt of binnen komt. Je ademhaling gaat omhoog en je hoofd kan voelen als een watte hoofd. Ook ervaren sommige mensen dissociatie, dit is dat je uitzoomt uit de situatie, dit kan soms letterlijk zijn. Je zweeft uit je lichaam of de wereld voelt vreemd en niet kloppend.

Podcast over overprikkeld brein

Wil je meer weten over een overprikkeld brein? In deze podcastaflevering spreekt Marjolein met Charlotte Labee over een overprikkeld brein en holisme. Charlotte vertelt hoe belangrijk de connectie is tussen het brein, het hart en het lichaam om een overprikkeld brein te voorkomen.

Wat kun je doen tegen te veel prikkels?

Overprikkeld zijn is niet altijd een pretje, maar er zijn enkele eenvoudige methodes die je helpen om daarmee om te gaan. We geven je enkele handige tips!

Tip 1: Houd een prikkeldagboek bij

Wanneer er teveel prikkels bij je binnenkomen, moet je ze kwijtraken. Daar kan een prikkeldagboek je mee helpen. Schrijf in het boek in welke situaties je overprikkeld raakt, welke prikkels je triggeren en hoe je daarmee omgaat. Zo krijg je inzicht in jezelf en ontdek je welke methode je het best helpt. Dit kan prikkels verminderen.

Tip 2: Durf nee zeggen

Het is erg belangrijk dat je op tijd je grenzen aangeeft naar anderen toe. Mensen die gevoelig zijn voor prikkels, zijn ook vaak erg toegefelijk. Af en toe aan je eigen denken, mag zeker. Zeg dus gerust ‘nee’ tegen dat ene feestje of die ene gelegenheid. Vooral op momenten dat je al overprikkeld bent. Maar wacht zeker niet tot alles teveel wordt.

Tip 3: Neem op tijd je rust

Voorkomen is beter dan genezen. Neem dus op tijd je rust. Nog voordat je voelt dat je overweldigd wordt door prikkels. Plan momenten dat je je terugtrekt van alles en iedereen. Wandel bijvoorbeeld regelmatig in de natuur, doe aan yoga of meditatie of bezoek een ander plekje dat je rust geeft. Het is belangrijk dat je kiest voor een plaats die zorgt voor weinig prikkels. Door je eventjes af te zonderen, kom je weer bij jezelf en laad je je opnieuw op.

Tip 4: Let op je ademhaling

Deze tip pas je eenvoudig toe en helpt heel wat. Probeer je ademhaling te controleren. Overprikkeling zorgt namelijk voor stress. Dat heeft als gevolg dat je hartslag omhoog gaat en je lichaam gespannen staat. Met de juiste ademhaling kan je dit verminderen. Je controleert je ademhaling door je volledige aandacht erop te richten en rustig door je neus in te ademen en door je mond uit te ademen.

We hebben een artikel geschreven over verschillende soorten ademhalingsoefeningen.

omgaan met prikkels

Tip 5: Blijf positief

Een van de belangrijkste tips voor overprikkeling is om positief te blijven. Als je vaak overprikkeld raakt en negatief bent, is het allemaal nog zwaarder. Daarom is het zo belangrijk om je gedachten positief te houden en oplossingsgericht te denken. Het maakt het je heel wat draaglijker. Positiever denken en worden, kan je door je te richten op de dingen die je blij maken en je bewuster te worden van alles rondom je. Een dankbaarheidsdagboek helpt je daarbij.

Tip 6: Houd je emoties onder controle

Bij overprikkeling komen heel wat interne prikkels kijken. Het is belangrijk dat deze gevoelens je leven niet negatief beïnvloeden. Daarom dien je je emoties onder controle te houden. Er zijn een aantal manieren waarop je je emoties kan reguleren. Zo helpt het om alles wat je voelt op te schrijven. Probeer interne prikkels op te noteren. Op die manier heb je een uitlaatklep. Beschouw je gevoelens als normaal en probeer ze niet weg te schuiven, want dan kunnen ze nog sterker naar boven komen.

Het is ook mogelijk om relaxatietechnieken en je verbeelding te gebruiken om je emoties te controleren. Meditatie kan je hier heel goed mee helpen. Tijdens je meditatiesessie richt je je dan op een beeld van iets dat je gelukkig maakt. Zo word je meteen een stukje rustiger.

Tip 7: Aanvaard je fouten

Iedereen maakt fouten, jij dus ook. Maar als je erg gevoelig bent voor prikkels, is het vaak ook niet eenvoudig om te aanvaarden dat je gefaald hebt. Toch is het belangrijk dat je dat doet, want anders blijf je ermee zitten waardoor het allemaal nog zwaarder wordt voor je. Heb je een foutje gemaakt? Dan is het dus belangrijk om er je jezelf aan te herinneren dat dit iedereen overkomt.

Probeer te herkennen wanneer je te veel prikkels ervaart

Probeer jezelf goed te kennen. Door te herkennen wanneer je te veel prikkels ervaart, kan je hier op anticiperen. Bij het analyseren van je lichaam zou je kunnen zien of je te veel prikkels binnen krijgt. Leer waarschuwingssignalen kennen, hierdoor kun je je effectiever voorbereiden op dergelijke gebeurtenissen. Door te begrijpen wat er gebeurt als je lijdt aan een prikkel en het herkent, leer je je aan te passen en passend te handelen in deze situatie.

Je gevoeligheid voor prikkels inzetten

Ben of voel je dat je hoogsensitief bent? Als je hoogsensitief bent of/en gevoelig bent voor prikkels, kan je dit ook goed inzetten als je grootste kracht. Door je hoogsensitiviteit te leren kennen en weten hoe je dit goed kan inzetten, ga je meer rust en kracht ervaren. In één van onze online cursus ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’ leer jij meer over jezelf en je gevoeligheid. Ben je er klaar voor?