Hoe verbeter ik mijn eigenwaarde? 7 handige tips
Een goede eigenwaarde is erg belangrijk om met zelfvertrouwen in het leven te staan. Maar verschillende gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je jezelf op een niet zo’n positieve manier bekijkt. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je eigenwaarde met zelfliefde te verhogen. In dit artikel krijg je alvast enkele handige tips!
Wat is eigenwaarde?
Eigenwaarde is de manier waarop je jezelf ziet, zonder rekening te houden met hoe anderen over je denken. Als je eigenwaarde hoog is, weet je wat je waard bent. Voor jezelf opkomen gaat daarom heel natuurlijk. Ook ken je je kwaliteiten en je accepteert je minpunten. Kortom: je hebt een positief zelfbeeld.
Het verschil tussen eigenwaarde en zelfvertrouwen
Eigenwaarde of zelfwaardering is niet hetzelfde als zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen heeft namelijk te maken met het geloof in je kunnen, terwijl eigenwaarde draait om het totaalgevoel van wie je bent en je waardevolheid.
Je kan een laag zelfvertrouwen, maar toch een goede eigenwaarde hebben. Omgekeerd is echter niet mogelijk. Wil jij graag je zelfvertrouwen vergroten? Dat begint bij het beseffen van wat je competenties zijn. Een belangrijk onderdeel daarvan is jezelf leren kennen en je talenten ontdekken.
Wat is de oorzaak van een lage eigenwaarde?
Een lage eigenwaarde wordt meestal veroorzaakt door negatieve gebeurtenissen in het leven.
1. Demotiverende opmerkingen
Demotiverende opmerkingen kunnen je doen laten twijfelen aan jezelf en dus je eigenwaarde beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld als kind vaak te horen hebt gekregen dat je iets niet kan of dat jouw manier niet de juiste is, is de kans groot dat je een negatief zelfbeeld ontwikkelt en dat laat vaak sporen na in het latere leven.
Podcast zelfwaardering
Tessa Schiethart is geboren met een wijnvlek op haar gezicht en haar zicht wordt steeds minder. Dit heeft Tessa voor verscheidene uitdagingen omtrent haar eigenwaarde gezet. Marjolein ging met haar in gesprek.
2. Misbruik en/of mishandeling
Misbruik en mishandeling kunnen op verschillende niveaus plaatsvinden: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Wanneer je wordt misbruikt of mishandelt, ontstaat er een fikse deuk in je eigenwaarde. Dit laat je namelijk vaak vies, niet goed genoeg, klein en machteloos voelen. Je schaamt je voor jezelf en je geeft jezelf de schuld. Dat zorgt ervoor dat je eigenwaarde omlaag gaat. Echter, het is nooit jouw schuld wanneer je wordt misbruikt of mishandelt. Onthoud dat goed! Degene die dit doen, zijn zo gewiekst en sluw, dat gaat je petje te boven.
3. Onveilige hechting met ouders
Heb je niet de liefde, zorg, veiligheid en zekerheid ontvangen van één of beide ouders tijdens je kindertijd? Dan is de kans groot dat er geen veilige hechting tot stand is gekomen. Ook dit heeft invloed op je eigenwaarde. Je gelooft bijvoorbeeld niet dat je het waard bent om van te houden, waardoor je partners aantrekt die dit aan je bevestigen. Ook kan het je hierdoor ontbreken aan het je veilig voelen in jezelf en de wereld. Rusteloosheid, verwarring en je ontwortelt en verdwaalt voelen kunnen hiervan het gevolg zijn.
4. Ontbreken van een eigen wil
Heb je moeite om je grenzen aan te geven, voor jezelf op te komen en/of om ‘nee’ te zeggen? Vaak heeft dan de stimulans van je ouders, verzorgers en omgeving ontbroken om een eigen wil te ontwikkelen. Wanneer je niet écht gehoord, gezien en gevoeld wordt; heeft dat invloed op je eigenwaarde. Je voelt je machteloos als kind, want er is niks dat je kan doen. Behalve je eigen wil opgeven en je aanpassen aan wat er van je verwacht wordt om toch dat beetje liefde te ontvangen. Dit patroon zet je vaak voort in je verdere leven.
5. Pesten en manipulatie
Als gepeste word je vaak opgezadeld met het gevoel niet goed genoeg, vreemd of anders te zijn. Je mag er niet bij horen. Dat laat je twijfelen aan jezelf en dat heeft een neerwaarts effect op je eigenwaarde.
Ook manipulatie laat je minder over jezelf denken. Dit is een hele sluwe tactiek waarbij het lijkt alsof je wordt gewaardeerd, maar eigenlijk word je eigenwaarde omlaag gekrikt. Je wordt, zonder dat je het echt doorhebt, voor een karretje gespannen waar je eigenlijk helemaal niet mee resoneert. Wanneer je je bewust wordt van wat er eigenlijk aan de hand is, is je zelfwaardering al nadelig beïnvloedt.
Wat zijn de symptomen van een lage eigenwaarde?
Niet iedereen zal in bovenstaande gevallen een lage eigenwaarde ontwikkelen. Het hangt een beetje af van persoon tot persoon. Toch hebben dergelijke negatieve gebeurtenissen doorgaans een grote impact op iemands eigenwaarde. Wil je bij jezelf nagaan of jij een lage eigenwaarde hebt? Een lage eigenwaarde herken je aan het feit dat je:
- Altijd meer verwacht van jezelf dan van andere
- Niet goed weet wat je talenten zijn
- Meer vertrouwt op anderen dan op jezelf
- Vaak negatief over jezelf praat
- Het idee hebt dat je moet voldoen aan de normen die door de maatschappij zijn opgelegd
- Je waarde afmeet aan hoeveel geld, macht of status je hebt
Herken jij jezelf in bovenstaande? Dan betekent dat gelukkig niet dat je er niets aan kan doen.
Gratis HSP Gids
Een lage eigenwaarde is een veel voorkomend obstakel bij hsp’s. Ben jij hsp en herken je je in de bovenstaande symptomen? Download dan deze HSP Gids en ontdek hoe je steviger in je schoenen kan komen te staan!
Zelfwaardering verhogen? Zo doe je dat!
Hoe kan je nu jouw zelfwaardering verhogen? Daar is niet maar één antwoord op. Er zijn namelijk diverse manieren om ervoor te zorgen dat je een positieve kijk hebt op wie je bent. Het is ook helemaal niet moeilijk om ervoor te zorgen dat je eigenwaarde omhoog gaat. Hieronder geven we je 7 tips om je zelfbeeld te veranderen en die je eenvoudig kan toepassen!
Tip 1: Omring je met positiviteit
Door jezelf te omringen met positiviteit, leer jij jezelf ook op een positieve manier bekijken. Positiviteit werkt namelijk aanstekelijk. Bovendien geven positieve mensen vaker complimentjes. Naast dat deze je eigenwaarde opkrikken, zijn ze ook goed om inzicht te krijgen op je kwaliteiten en talenten. Vermijd dus mensen die altijd kritiek op je hebben en omring jezelf wat vaker met personen die ook je goede kanten zien.
Tip 2: Leer jezelf kennen
Pas door jezelf door en door te leren kennen, zal je inzien wat je waard bent. Dit doe je door jezelf een paar kritische vragen te stellen en stil te staan bij je gevoelens en gedachten. Vraag jezelf dus regelmatig af waar je goed in bent en wat je kernwaarden en dromen zijn. Dat zegt al veel over wie je bent.
Zelfkennis vergaar je ook in de nabijheid van anderen. Zij zien vaak talenten die voor jou nog steeds onzichtbaar zijn. Dat geeft een boost aan je eigenwaarde. Durf bij het samenzijn met vrienden of familie bij wie je je vertrouwt voelt dus gerust te vragen hoe zij jou als persoon zien en wat je goede en minder goede kanten zijn.
Tip 3: Houd je doelen realistisch
Het is erg belangrijk om doelen te stellen in het leven. Op die manier heb je meer levenslust en voel jij je beter in je vel. Zeker als je geleidelijk aan al je doelen verwezenlijkt. Maar er is wel een valkuil: als je doelen te onrealistisch zijn, kan dit juist zorgen voor een lage eigenwaarde. De kans is dan namelijk groot dat je tegenslag op tegenslag tegenkomt. Daarom is het belangrijk om je doelen realistisch te houden.
Je mag natuurlijk wel dromen van grote dingen, maar als je deze zeker wilt verwezenlijken, is het een goed idee om ze in kleinere stapjes op te delen. Bij elke kleine stap die je dan gezet hebt, zal je trots zijn op jezelf. Rome was ook niet in één dag gebouwd!
Tip 4: Cijfer jezelf niet weg
Het is belangrijk om af en toe je mening te geven, omdat je zo leert te beseffen dat je meetelt. Vermijd dus het wegcijferen van jezelf, maar durf te zeggen wat je van iets vindt. Als je jezelf altijd op de achtergrond houdt, zal dit wat oefening vergen. Eens je het gewend bent, gaat het erg makkelijk. Oefen dit in het begin met iemand van wie je weet dat die jou niet veroordeelt en die je vertrouwt, zoals een familielid, goede vriend of partner. Dat zal je helpen om uit te groeien tot de mooiste versie van jezelf!
Meditatie voor zelfwaardering
Een andere manier om jezelf te verwennen is door te mediteren. Met deze meditatie zak je af naar jouw kern, waar jij al helemaal heel en compleet bent. Haal jezelf hier op en voel hoe je zelfwaardering groeit!
Tip 5: Verwen jezelf af en toe
Af en toe jezelf in de watten leggen is een heel goede manier om je eigenwaarde te verhogen. Behandel jezelf met liefde en geef jezelf meer aandacht. Dan besef je binnen de kortste tijd hoe belangrijk je bent. Maak dus af en toe tijd vrij voor iets dat je graag doet, hoe druk je het ook hebt. Daarnaast is het belangrijk om je lichaam met liefde te behandelen. Dit doe je door op tijd te relaxen, regelmatig te sporten, je lichaam aandacht te geven, positieve en liefdevolle affirmaties tegen jezelf te zeggen en gezond te eten. Je zelfbeeld zal al gauw in positieve zin veranderen!
Tip 6: Kom uit je comfortzone
Dit is nog een erg belangrijke tip om je eigenwaarde te verhogen. Door meer te durven, leer je jezelf namelijk beter kennen waardoor je jezelf naar waarde leert schatten. Het is niet zo eenvoudig om uit je comfortzone te komen, maar het maakt een groot verschil. Doe dus vaker dingen waar je bang voor bent, maar stiekem toch eens gedaan wilt hebben. Leg jezelf ook geen beperkingen op en breek uit je routine door regelmatig nieuwe dingen uit te proberen.
Tip 7: Blijf alert
Hoe vervelend deze waarheid ook is, maar niet alles en iedereen in deze wereld heeft het beste met je voor. Om je eigenwaarde hoog te houden, is het belangrijk om je daar bewust van te blijven. Stel vast wat voor jou red flags zijn en neem jezelf serieus wanneer je iets of iemand niet helemaal vertrouwt. Blijf bij jezelf inchecken en wees alert op waarschuwingen van jezelf. Denk hierbij aan vervelende herinneringen uit het verleden die opeens naar boven komen borrelen of dingen die je oppikt en waarvan je denkt: ‘Hé, dit klopt niet helemaal’. Ga alleen voor die absolute ‘ja’s’. Bij twijfel zeg je uit volle borst ‘nee’.
Boost je eigenwaarde met Reiki
Eigenwaarde straal je ook uit. Hoe meer jij in balans komt op fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau, des te sterker wordt jouw eigenwaarde. Met Reiki kan je dit bewerkstelligen. Kom eens langs of meld je aan voor een proefles of infobijeenkomst en ervaar wat Reiki voor jou kan betekenen.