Home / Holistisch arts

Holistisch arts

Een holistisch arts is een medicus die uitgaat van de holistische principes. Holistisch komt van het Griekse Holos, wat ‘geheel’ betekent. Een holistisch arts kijkt dus naar het geheel. In het kort gezegd: een holistisch arts kijkt verder dan de klacht alleen en zal de oorzaak ervan willen achterhalen.

Holistisch arts als aanvulling

Voorheen werd er met name gekeken naar het lichaam en werd de geest er amper tot niet bij betrokken. Hoewel een lichaam en een geest wel apart kunnen worden beschreven, functioneren ze als één geheel. Nu wordt er uitgegaan van deze onlosmakelijke relatie die een lichaam heeft met de geest. Dat is ook de definitie die een holistisch arts hanteert: alles is met elkaar verbonden.

Holistisch arts

Dit is de grondslag van het holisme en maakt dat de holistische geneeskunde een verruiming en aanvulling is op de reguliere geneeskunde, juist door deze holistische benadering.

Hoe kijkt een holistische arts?

Heb je last van hoofdpijn, dan neem je normaal gesproken een paracetamol. Helaas is dat in veel gevallen slechts tijdelijk. Een holistische huisarts kijkt daarom altijd verder. Een holistisch (huis)arts wil namelijk de oorzaak van de hoofdpijn achterhalen en zal zijn diagnose en behandeling daar op aanpassen. Als blijkt dat de oorzaak van de hoofdpijn bijvoorbeeld continue stress is, dan zal een holistisch arts niet (alleen) medicijnen voorschrijven, maar ook een behandeltraject opstellen om de stress aan te pakken. Het ‘slechts’ toedienen van een middel waarmee de klacht minder wordt, is namelijk niet voldoende voor een holistisch arts. De diagnose is dan niet dat je lijdt aan een bepaalde ziekte, maar juist dat je de ziekte kunt aanpakken bij de kern van het probleem. Met als resultaat dat de hoofdpijn verdwijnt en niet meer terugkomt.

Ben jij ook nieuwsgierig naar wat een steeds terugkerende klacht jou vertelt volgens de holistische visie? Waar de mens eigenlijk uit bestaat, behalve het lichaam, de mind, emoties en geest? Wil je jezelf graag verdiepen hierin, dan is deze Masterclass heel waardevol voor jou.

Advies van de holistisch arts

Op basis van de holistische theorie zal de holistisch arts dan ook vaak adviseren om naar je lijf, je gevoelens en je energie te luisteren in plaats van alleen maar naar je verstand. Een lijf geeft het altijd aan als er iets niet in orde is. Het reageert op wat je bezighoudt, wat er in je hoofd omgaat. Ook laat het je voelen wat goed voor je is en wat niet. Dát is de holistische geneeswijze die een holistisch arts beoefent.

De 5 niveaus die een holistisch arts onderzoekt

Holistische geneeskunde is daarom gebaseerd op vijf pijlers: mentaal, fysiek, energetisch, spiritueel en emotioneel. Dit betekent dat een holistisch arts al deze niveaus zal betrekken bij het vaststellen van de omvang en het oplossen van jouw klacht. Hoe dit precies in z’n werk gaat, leggen we je uit aan de hand van de link tussen een fysieke klacht en je ongeleefde spirituele wens(en).

Fysiek

Hiermee verwijzen we naar het fysieke lichaam. Een klacht als lage rugpijn kan een diepere oorzaak hebben die bijvoorbeeld op spiritueel niveau ligt. Omdat bijvoorbeeld de spirituele wens niet wordt geleefd, kan er pijn ontstaan in de onderste chakra’s, het wortelchakra en het sakrale chakra, wat zich vervolgens uit in fysieke pijn: lage rugpijn. In deze chakra’s liggen namelijk veelal de fundamentele krachten van wie jij werkelijk bent opgeslagen, en dus jouw spirituele wensen. Wat deze precies inhouden en hoe je hier uiting aan kunt geven, zodat de pijn vertrekt, kun je bekijken met een holistisch arts.

In de cursus Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Emotioneel

Wat je vaak ziet, is dat er ook onverwerkte emoties verbonden zijn aan het niet leven van je spirituele wensen. Dit is vaak de opgehoopte energie die vast is komen te zitten en nu mede die lage rugpijn veroorzaakt. Met een holistisch arts ga je deze emoties observeren en afvoeren en dan zul je merken dat de pijn vrijwel meteen afneemt.

Mentaal

Dit betreft je gedachten. Een holistisch arts zal kijken of je klacht ook te maken heeft met belemmerende denkpatronen, overtuigingen of andere blokkades op dit niveau. Deze kunnen je er namelijk van weerhouden om je spirituele wensen frequent in je bewustzijn aanwezig te laten zijn, zodat je ze vervolgens echt kunt manifesteren.

Belemmerende gedachten, overtuigingen of andere blokkades op het mentale niveau; we hebben er allemaal mee te maken. In deze masterclass legt Marjolein Berendsen daarom op een inzichtelijke manier uit wat belemmerende gedachten zijn, hoe ze zijn ontstaan en wat je kunt doen om ze te overstijgen.

Energetisch

Je energiehuishouding speelt een belangrijke rol bij het manifesteren van spirituele wensen. Hierbij hoort namelijk een goede gronding. Om iets aan de grond te krijgen, is het belangrijk dat eerst jijzelf goed aan de grond staat. Dus goed gegrond bent. Anders overzie je belangrijke stapjes waardoor het manifesteren een worsteling wordt. Dit leidt tot oververmoeidheid en misschien zelfs frustratie en lusteloosheid. Goed met je energie omgaan door te gronden is dus key voor het hebben van een gezond en gebalanceerd lichaam.

Spiritueel

Dit is het niveau waar jouw spirituele wensen hun oorsprong vinden. Wat deze precies inhouden, kan dus worden afgedekt door al het bovengenoemde. Die leiden je dus als het ware weg van deze bron van waardevolle informatie, want dat is wat het eigenlijk is. Wanneer je energie weer op peil is, je fysieke klacht uitblijft, je rust in je hoofd ervaart en weet hoe je met je emoties kunt omgaan; komen vragen als: ‘wie ben ik’, ‘wat wil ik’, ‘waar word ik blij van’ en ‘wat bevindt zich eigenlijk allemaal tussen hemel en aarde’, naar boven. Dan weet je dat je bij je spirituele niveau bent uitgekomen. Een holistisch arts kan dan als klankbord fungeren om je langs dit pad van spirituele ontwikkeling te gidsen.

Wie ben je werkelijk? Wat zijn je dromen? Wat is je zielemissie en hoe leef je nu echt jouw mooiste leven? Wat heb je hiervoor nodig? Al in al: hoe kan jij de mooiste versie van jezelf en jouw leven leven? Marjolein licht het in deze masterclass aan je toe. Dus wil je jezelf graag verdiepen hierin, dan is deze masterclass heel waardevol voor jou!

De mooie evolutie van de holistische arts

Het feit dat een holistisch arts, naast een jarenlange studie tot geneeskundige, zich ook op spiritueel vlak begeeft, is dus een hele mooie stap in de reguliere geneeskunde. Natuurlijk is het van belang dat je als cliënt meewerkt en de adviezen en eventuele oefeningen die de holistisch arts je meegeeft, ter harte neemt en er echt wat mee doet.

Een holistisch arts stimuleert zelfheling

Jij bent namelijk verantwoordelijk voor jouw leven, niemand anders. Alleen jij kan zorg dragen voor jouw problemen en ze oplossen. Een holistisch arts kan je hierbij begeleiden, maar kan het niet voor je doen. Je werkt zelf aan een succesvol herstel door je bewustzijn te vergroten en ervoor te zorgen dat de oorzaak van je pijn wordt weggenomen.

Jij hebt de regie, de holistisch arts begeleid

Door verantwoording te nemen voor je leven, krijg je ook weer je zeggenschap terug. In plaats van dat je geleefd wordt, kun je als je holistisch gaat leven vanuit je essentie gaan reageren op het leven. Jij bent namelijk de regisseur van jouw leven waarin jij de hoofdrol speelt.

Holistisch arts

Wat betekent dat jij zelf kan en mag bepalen of je links of rechtsaf slaat, wat voor jou wel of niet werkt, wat je wel of niet leuk vindt. Met een holistisch arts ga je onderzoeken wat van jouw gedrag gecondioneerd, dus aangeleerd is, en wat je eigen oorspronkelijke gedrag is.

Holistisch arts is geen quickfixer

Dit is misschien niet altijd de snelste manier om van je klachten af te komen, maar wel de meest succesvolle. Ware verandering vindt namelijk plaats van binnenuit, niet van buitenuit. Denk maar eens aan een computer programma dat je wilt verwijderen, omdat het virussen veroorzaakt in je computer.

Een holistisch arts pakt aan bij de kern

Hoe vaak zie je niet dat er nog restjes van zo’n programma op je computer achterblijven nadat je dacht het verwijdert te hebben? Stiekem blijven deze programmatjes je computer op de achtergrond beïnvloeden en blijf je last hebben van dat virus.

Holistisch arts

Er is dan een specialistische aanpak nodig die weet waar deze programmatjes zich intern verstopt kunnen hebben op jouw computer. Vaak bevinden die zich op de meest onlogische plekken. Alleen had je daar waarschijnlijk nooit gezocht. Zo werkt dat ook bij jouw holistische systeem. Een holistisch arts begrijpt dat en dat maakt een holistisch arts ook zo waardevol.

Holistische therapeut is geen holistisch arts

Tijdens de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen wordt steeds duidelijk gemaakt dat een therapeut geen arts is. Holistische therapie is dan ook een aanvulling op de reguliere zorg en geen vervanger. Er zijn echter steeds meer artsen die volgens de holistische visie werken; ook zij kunnen de opleiding tot Holistisch Therapeut volgen.