Als je zoekt naar de betekenis van holistisch, komen er meestal termen als geheel, allesomvattend en heel naar boven. De letterlijke betekenis is terug te leiden op het Griekse Holos, wat geheel betekent. De definitie van holistisch is dus geheel, en het voegt heel veel moois toe als je deze visie gaat uitdragen.

Als je dingen holistisch bekijkt, dan kijk je dus naar het geheel. In de gezondheidszorg betekent dat, dat je niet alleen maar kijkt naar een specifieke klacht, maar naar de cliënt in zijn totaliteit.

Holistisch betekenis

De betekenis van holisme is dus allesomvattend, alles is met elkaar verbonden en alles is één geheel. Met deze definitie van holistisch kunnen heel veel dingen die je als mens voelt, denkt en ervaart, verklaard worden. Een negatieve gedachte kan bijvoorbeeld zijn ontstaan uit een negatief zelfbeeld, waarbij je je rot voelt en dat is ontstaan door ervaringen uit je verleden.

Holistische visie: allesomvattend

Volgens de holistische visie ben je een eenheid: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Door de klacht met deze visie te benaderen, kan pas echt goed worden ontdekt waar de klacht nu eigenlijk echt vandaan komt, en hoe deze dus het beste behandeld kan worden.

Betekenis Holistisch

Zo kan hoofdpijn een holistische betekenis hebben. Hoofdpijn kan verschillende, simpel aanwijsbare oorzaken hebben. Als je je hoofd hebt gestoten, dan is het duidelijk waar de pijn vandaan komt. Maar als je steeds weer kampt met terugkerende hoofdpijn zonder direct aanwijsbare reden, kan een therapeut of genezer met een holistische visie je helpen om de ware oorzaak te vinden, en van daaruit te gaan behandelen.

Holistische betekenis

Holistisch betekent dat er uit wordt gegaan van de essentie dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Iedereen, alles om je heen is verbonden en maakt onderdeel uit van een systeem. Elk systeem ontleent kenmerken aan de samenstellende delen maar ook de samenhang, ordening en de interactie geven hun kenmerken aan een systeem.

Met de cursus Holistisch Opvoeden leer je hoe je een holistische visie kunt integreren in je opvoeding. Je leert je jezelf en je kind op alle holistische niveaus kennen en krijgt inzicht en verdieping in jezelf, je opvoeding en je kind. Als jij vol liefde en compassie leeft, dan breng je dat ook over op je kind. Samen in balans!

Definitie holisme

Holisme is dan ook de naam die de levensovertuiging vertegenwoordigt, dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Afgescheidenheid bestaat wel, maar is een verstoring in het systeem. Vaak wordt deze verstoring gecreëerd door denken, patronen en overtuigingen. Door een holistische behandeling kan deze verstoring worden verholpen.

Holistisch therapeut

Zonder dat je direct een holistisch therapeut nodig hebt, kun je zelf ook al veel doen om op een holistische wijze te leven. Bewustzijn is daarbij het sleutelwoord. Zo kun je je voeding aanpassen door bewust te kiezen voor bijvoorbeeld biologisch dynamische voedingsmiddelen. Zonder allerlei onnodige en ongezonde toevoegingen. Ook helpt het drinken van veel water je hierbij. Je lichaam wordt letterlijk schoongespoeld; niets gezonder dan water!

Holistisch betekenis

Holistisch: advies en tips

Verder kun je ademhalingsoefeningen doen om rustiger te worden. En als je veel in je hoofd zit, wordt geplaagd door allerlei gedachten, is meditatie een uitkomst. Je bent dan vooral bezig met zijn in het nu, en niet met je verleden of toekomst.

Een ander holistisch advies is om emoties niet op te kroppen. Als je emoties wegstopt, gaan ze in je lijf zitten en kunnen ze op termijn veel klachten veroorzaken. Je angst, boosheid of verdriet uiten helpt je om het los te kunnen laten. Je kunt er over praten, er over schrijven, of je emotie in een tekening verwerken.

Wil je holistisch therapeut worden? Schrijf je dan in voor de opleiding bij ZoMa Opleidingen, of volg eerst een Reiki cursus en maak kennis met de betekenis van holisme.