Wat wordt verstaan onder een holistische benadering? We noemen iets holistisch als er wordt gekeken naar het geheel in plaats van naar de som van losse onderdelen. Volgens de holistische benadering is alles met elkaar verbonden; lichaam, geest en ziel.
Als je kijkt naar de holistische geneeskunde, dan wordt alles vanuit het geheel bekeken, dus men kijkt naar het hele individu, niet alleen naar een bepaalde klacht. Dit betekent dat wanneer je een fysieke klacht hebt, dat de oorzaak gevonden kan worden in emotionele of psychische problemen en andersom.
Holistische benadering
De holistische benadering gaat er vanuit dat alles met elkaar verbonden is. Hoofdpijnklachten hoeven bijvoorbeeld geen lichamelijke oorzaak te hebben, het kan net zo goed komen door stress. Andersom kunnen angstklachten komen door een gebrek aan een bepaalde voedingsstof en hoeft dit helemaal niets te maken te hebben met de psychische gesteldheid van een patiënt. Een natuurgeneeskundige kan dan bijvoorbeeld uitkomst bieden. Door vanuit verschillende disciplines naar klachten te kijken, kun je tot een oplossing komen en de heling van de patiënt bevorderen.
Holistische benadering van psychische klachten
Als je kijkt naar een holistische aanpak, dan zie je dat fysieke problemen het psychische proces kunnen beïnvloeden, waardoor je misschien nog wel langer met klachten rondloopt. Als je last hebt van veel stress of wanneer de werkdruk erg hoog is, dan kan dit resulteren in bijvoorbeeld hoofdpijn of spijsverteringsproblemen. Heb je last van psychische problemen, zoals bijvoorbeeld een eetstoornis, dan kan dit resulteren in overgewicht met fysieke en/of emotionele klachten als gevolg. Ook traumatische gebeurtenissen die niet goed verwerkt zijn kunnen fysieke klachten tot gevolg hebben en bij mensen met ernstige ziekten, zoals bijvoorbeeld kanker, kunnen psychische klachten ontstaan.
Omdat de holistische betekenis van emotionele problemen niet altijd herkend worden, kan dit veel invloed hebben op de genezing van een patiënt. In de reguliere westerse geneeskunde, wordt er naar een probleem gekeken als een op zichzelf staand iets. We komen bij een arts met onze klacht en de arts gaat daarmee aan de slag. Hoe de diagnose van de klacht er vervolgens uitziet is de basis voor de daaropvolgende behandeling.
Bij een holistische benadering wordt er gekeken naar wat er verder nog speelt in het leven (en het lichaam) van de cliënt. Is er een relatie tussen fysieke en psychische klachten? Op basis van deze informatie wordt er een plan van aanpak gemaakt om de cliënt te helpen te herstellen. Bij de holistische benadering wordt uitgegaan van de zelf helende krachten van mensen.
Voeden vanuit holistische benadering
Natuurlijk is het voor een vitaal lichaam heel erg belangrijk om gezond te eten. Je bent wat je eet, zeggen ze wel eens. Maar wist je dat je ook je lichaam voedt met gedachten, gevoelens, prikkels en energie? Dit noemen we holistische voeding. Je kunt je lichamelijk nog zo gezond voelen, maar wat als je geen energie meer hebt om de dingen te doen die je graag zou willen doen? Met welke informatie en prikkels wil jij je voeden? Tijdens de online cursus Holistisch Voeden wordt hier dieper op ingegaan.
Wil je ook ontdekken dat voeding meer is dan alleen eten en drinken? En wist je dat je ook je verlangens, wensen en behoeftes kunt voeden? Hoe je dat doet, leer je in de online cursus Holistisch Voeden. Door jezelf op al je niveaus te voeden, kom je weer helemaal terug in balans, bij je ware zelf.
De online cursus Holistisch Voeden kun je volgen bij ZoMa Opleidingen. Dit is een hele mooie voorbereiding op de opleiding tot Holistisch Therapeut, of als vervolgcursus om gezond en gelukkig te blijven. Ook kun je bij ZoMa Opleidingen Reiki cursussen en andere online cursussen volgen.