Hooggevoelig
Hooggevoeligheid komt bij zowel volwassenen als kinderen voor. Je wordt ermee geboren. Als je niet van jezelf weet dat je hooggevoelig bent, kan dat best lastig zijn. Je hebt dan voor je gevoel allerlei ‘lasten’ die anderen niet hebben. Bewustzijn hebben op hooggevoeligheid is de ingang naar meer rust. Zodra je weet dat de lasten te maken hebben met hooggevoelig zijn, kun je er namelijk mee leren omgaan en ze ombuigen naar kracht.
Wat is hooggevoelig zijn?
Wat allereerst belangrijk is om te noemen, is dat hooggevoeligheid geen stoornis of afwijking is. Hooggevoeligheid is een eigenschap en als je die eigenschap leert kennen en er mee om leert gaan, dan is een hoogsensitief persoon daar zeer mee geholpen.
Ten tweede neemt een hooggevoelig persoon alle prikkels die zich om ons heen bevinden, veel intenser waar. Prikkels zijn dingen die we kunnen zien, horen, voelen, ervaren, ruiken. Deze prikkels komen binnen via ons zenuwstelsel en die hebben zo een effect op ons. Het zenuwstelsel van een hooggevoelig persoon is sensitiever dan die van een niet hooggevoelig persoon. Prikkels komen daardoor intenser binnen. Wat een niet hooggevoelig persoon amper ruikt, hoort of ziet; ruikt, hoort of ziet een hooggevoelig persoon heel sterk. Hooggevoeligheid is dus een eigenschap en betekent dat je alles intenser waarneemt dan anderen als je hoogsensitief bent.
Verschillende soorten van hooggevoelig zijn
Er zijn verschillende soorten hooggevoeligheid. Hoogsensitief zijn betekent niet per definitie dat je introvert bent en veel rust nodig hebt. Er bestaan ook extraverte hooggevoeligen die juist altijd opzoek zijn naar spanning en gevaar. Hier tussenin zijn ook nog weer gradaties te ontdekken.
Waarom kan hooggevoeligheid lastig zijn?
Hoewel hooggevoeligheid (HSP) steeds meer ingeburgerd raakt, kan hooggevoelig zijn soms nog best lastig zijn in de huidige maatschappij. Zoals gezegd ervaren hooggevoelige mensen de werkelijkheid veel intenser en dat kan leiden tot overprikkeling. Ze hebben hierom meer tijd nodig om prikkels te verwerken en de binnenkomende prikkels worden ook veel diepgaander verwerkt. Daarom kan iets voor hooggevoeligen snel te veel zijn of te snel gaan in onze snel, sneller, snelst maatschappij.
Een hooggevoelig persoon kan dit dan uiten door boos of verdrietig te worden, zich terug te trekken of te klagen. Mensen die niet hooggevoelig zijn, hebben hier vaak geen begrip voor en vinden vaak dat ze zich aanstellen. Daardoor voelt een hooggevoelige zich onbegrepen en dat maakt het hooggevoelig zijn lastig. Zeker als je je nog niet bewust bent van of hebt geaccepteerd dat je hooggevoelig bent, ben je gevoelig voor de meningen en ideeën van anderen.
Hooggevoeligheid onderscheid je van de rest
Als introverte hooggevoelige doe je er daarom verstandig aan om veel sociale contacten, drukke feesten, concerten in volle zalen en ruimtes met harde muziek te vermijden. De extraverte hooggevoelige verwelkomt dit het liefst allemaal, maar ook dat is niet altijd wijs. In beide gevallen is het vaak een worsteling om ‘nee’ te zeggen.
Van nature zijn mensen kuddedieren en willen er daarom graag bij horen. Hooggevoeligheid kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt té anders te zijn, omdat je vaak ‘nee’ moet zeggen, en er daarom niet echt bij hoort. Veel hooggevoeligen ervaren hun hooggevoeligheid daarom eerder als een last dan als een kracht of gave en wijzen hun hooggevoeligheid daarom af.
Marjolein legt uit
Wil jij jouw hooggevoeligheid ombuigen van last naar kracht? In deze vlog legt Marjolein aan je uit hoe je dit kan doen door je verschillende methodieken en technieken aan te rijken.
Hooggevoeligheid bij een kind
Vaak is dit het geval wanneer de hooggevoeligheid niet werd erkend in de kindertijd. Hooggevoeligheid is namelijk iets waar je mee wordt geboren. Dit betekent dat je als hooggevoelig kind, net als volwassenen die hooggevoelig zijn, stemmingen en sferen al heel goed kon aanvoelen. Wanneer iemand verdrietig was, voelde je dat als hooggevoelig kind feilloos aan. Je voelde dan als het ware de emotie van een ander en je had waarschijnlijk de neiging om dat verdriet over te nemen.
Dit laatste gebeurt met name wanneer een hoogsensitief kind bijvoorbeeld vraagt waarom de ander verdrietig is en de ander ontkent dit. Het kind denkt dan dat het gevoel van hem of haar is. Daarbij gaat het kind aan diens eigen waarnemingsvermogen twijfelen als diens waarnemingen maar vaak genoeg ontkend worden. Hierdoor wordt de gevoelswereld van een hooggevoelig kind een grote wirwar. In het volwassen leven kan dit voor allerlei uitdagingen en moeilijkheden zorgen.
Heb ik een hooggevoelig kind?
Heb je een kind en heb je het idee dat je kind:
- Heftig reageert op ogenschijnlijk kleine dingen
- Zich liever terugtrekt dan in de volle aandacht te staan
- Veel oog heeft voor detail
- Emoties heftiger toont dan ‘normaal’ is
Dan is het een goed idee om een HSP-test te laten doen. Zo’n test vind je op internet, maar er zijn ook vele gespecialiseerde begeleiders die zo’n test bij een kind kunnen afnemen. Deze hoogsensitief test kun je zelf ook doen om erachter te komen of je zelf hooggevoelig bent.
Van klacht naar kracht
Een HSP-test is de eerste stap om de lasten die je ervaart van het hooggevoelig zijn, om te buigen naar kracht. Vervolgens is het belangrijk om te accepteren dat hooggevoelig zijn onderdeel uitmaakt van wie jij bent. Wijs je je hooggevoeligheid af, wijs je ook een deel van jezelf af. Dat laat je rot voelen over jezelf en incompleet. Terwijl je heel en compleet bent, en daar hoort jouw hooggevoeligheid dus bij. De enige manier om van de lasten van hooggevoeligheid af te komen, is door terug te bewegen naar heelheid. Dit doe je door jouw hooggevoeligheid stap voor stap te omarmen. Dan kun je ermee leren omgaan en dan zal de waardevolheid van jouw hooggevoeligheid aan het licht komen.
Self-care bij hooggevoeligheid
Er zijn verschillende manieren om jouw self-care bij hoogsensitiviteit te vergroten. In deze masterclass gaat Marjolein hier dieper op in met Hanneke Peters en voorzien je van een weldaad aan self-care practices!
Als hooggevoelige heb je een streepje voor
Er zitten namelijk veel bijzondere gaven aan hooggevoeligheid verbonden die je een streepje voor geven op mensen die niet hooggevoelig zijn. Zo kun je:
- Intuïtief sferen feilloos aanvoelen en hierop inspelen
- Het humeur en de emoties van anderen aanvoelen en hierop inspelen
- Heel goed aanvoelen of iets in lijn is met jouw behoeftes
- Signalen sneller oppikken en je hebt oog voor detail
- Aanleg hebben voor creatieve bezigheden als zingen, kleuren, schilderen, muziekinstrumenten bespelen, etc.
- Heel goed bemiddelen omdat vrede belangrijk voor jou is
- Goed luisteren en je hebt een diepgaande gevoelswereld waardoor je anderen goed kan helpen bij het oplossen van hun vraagstukken
- Door jouw aanleg voor dagdromen goed visualiseren en je dromen vaak werkelijkheid zien worden
- Heel goed rust inbouwen waar nodig waardoor je bijna geen synchroniciteit van het universum mist en daardoor een inspiratie bent voor anderen
- Moeiteloos de sfeer in een ruimte positief veranderen, slechts door aanwezig te zijn
Leren omgaan met hooggevoelig zijn
Als je eenmaal weet dat je hooggevoelig bent, dan kun je je hoogsensitiviteit inzetten in je voordeel en er ook de voordelen van ondervinden. Hieronder vind je 7 manieren die je helpen omgaan met jouw hsp:
1. Leer ‘nee’ zeggen
Wanneer je ja zegt terwijl je eigenlijk ‘nee’ had willen zeggen, ga je vaak een onplezierige avond, middag, ervaring, etc. tegemoet. Je rot voelen, niet kunnen slapen en misschien zelfs in paniek raken door alle prikkels die je niet kunt handelen, kunnen hiervan het gevolg zijn. Leer daarom om ‘nee’ te zeggen. Weten waarom je ‘nee’ zegt en waarom dit goed voor je zal zijn, helpt je hierbij.
2. Blijf alert en evenwichtig
Hooggevoelige personen zijn vaak hele lieve mensen. Met als gevaar dat je te lief bent en er misbruik van je goedheid wordt gemaakt. Blijf daarom alert op wie of wat je voor je hebt en neem de tijd om iemand te leren kennen, dingen te laten bezinken en te voelen of iets veilig en oké aanvoelt voor jou.
3. Oefen onthechting
Als hooggevoelig persoon wil je vaak graag helpen, je kan slecht tegen onrecht en je bent geneigd je alles persoonlijk aan te trekken. Je bent daarom extra gericht op vrede en veiligheid en doet er vaak alles aan om de boel bij elkaar te houden, de gemoederen te bedaren en de lieve vrede te bewaren. Conflictvermijding door controle heet dat. Terwijl conflict niet altijd verkeerd is. Conflicten kunnen er ook voor zorgen dat een situatie of relatie juist vooruitkomt. Door je te onthechten van de uitkomst van een situatie of relatie, laat je de controle los en zul je juist meer innerlijke vrede gaan ervaren.
4. Train je intuïtie
Iedereen heeft intuïtie. Maar hooggevoeligen worden geboren met een zeer sterke intuïtie. Echter verliezen hooggevoeligen vaak het contact met hun intuïtie, omdat het niet wordt verwelkomd. Als hooggevoelige ga je dan je intuïtie zelf ook afwijzen en wantrouwen. Terwijl het eigenlijk heel prettig is om op intuïtie af te kunnen gaan, die zegt namelijk altijd het juiste. Zo kan ze je vertellen wanneer het ergens onveilig is. Door hier gehoor aan te geven, word je niet met dat conflict geconfronteerd en je vermijdt nare gevoelens! Stel je daarom weer open voor je intuïtie en ga haar trainen.
5. Ontwikkel je gaven
In de vroegere samenlevingen van o.a. de native americans werden kinderen met hooggevoeligheid als speciaal gezien en daarom apart genomen. Zij konden namelijk weleens de nieuwe sjamaan van de gemeenschap zijn. Deze sjamanen bezaten dezelfde bijzondere gaven als die we nu aan hooggevoeligen toewijzen. Waaronder:
- Telepatisch communiceren
- Diepgaande luistervaardigheden waardoor je het verhaal achter het verhaal hoort
- Vorige levens channelen
Ben jij hoogsensitief? Ontdek dan welke gaven jij hebt en ontwikkel ze. Door ze te trainen, krijg je er meer grip op en kun je ze gerichter inzetten. Wie weet schuilt er een sjamaan in jou en kun je veel mooie healing journeys begeleiden!
6. Heel je wonden
De kans is groot dat je je als hooggevoelige vaak onbegrepen en afgewezen hebt gevoeld. Dat laat een wond achter. Op onbewust niveau is deze wond nog steeds aanwezig en probeert je aandacht te trekken. Het wil geheeld worden. Dit kan in de vorm zijn van negatieve denkpatronen die gebaseerd zijn op de dingen die jou afgewezen lieten voelen. Zelfliefde, begrip, acceptatie, compassie en het bieden van een stabiele omgeving zijn de verzachtingsmiddelen die helpen om die wond te helen.
Meditatie om te ontprikkelen
Een fijne manier om je zelfliefde te vergroten is door een veilige binnenwereld te scheppen. Mediteren is daar een mooie techniek voor. In deze meditatie ga je samen met Marjolein alle negatieve spanningen loslaten zodat je weer helemaal veilig thuiskomt bij jezelf.
7. Wees nieuwsgierig naar jezelf
Veel hooggevoelige volwassenen voelden zich als hooggevoelig kind innig verbonden met de natuur, edelstenen, bloemetjes, boompjes en beestjes, kinderen en volwassenen. Naarmate je ouder wordt, verdwijnt dit vaak naar de achtergrond. Maar het is niet verdwenen. Boor daarom je nieuwsgierigheid aan en sta weer eens stil bij waar jij als kind blij van werd. Kijk ook welke onderwerpen je interesse wekken die je als kind niet kende, maar nu wel toereikend zijn!
Online cursus hooggevoeligheid
Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Neem dan eens een kijkje bij onze online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. Resoneert het? Je kan meteen van start!