Dit is waar het om draait als je hooggevoelig (HSP) bent: hooggevoelige mensen ervaren de werkelijkheid veel intenser. Doordat ze wijd open staan voor hun omgeving, komt er meer binnen, en die binnenkomende prikkels worden ook veel diepgaander verwerkt. Daarom is alles voor hooggevoeligen snel te veel. Een hooggevoelig persoon kan dan boos of verdrietig worden, zich terugtrekken of klagen. Anderen vinden vaak dat ze zich aanstellen en hebben geen begrip voor hooggevoelige mensen.

Nadelen hooggevoelig zijn

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan hooggevoeligheid. Als hooggevoelig persoon lijkt het misschien of je beperkt bent in bijvoorbeeld je sociale contacten; drukke feesten, concerten in volle zalen en ruimtes met harde muziek zul je als hooggevoelig persoon liever vermijden. Maar het is niet altijd leuk om nee te zeggen, zeker als je je nog niet bewust bent van of hebt geaccepteerd dat je hooggevoelig bent. Je bent dan gevoelig voor de meningen en ideeën van anderen.

Hooggevoelig

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Hooggevoelig: introvert of extravert?

Niet alle hooggevoelige mensen zijn introvert en stilletjes; sommigen zijn juist heel extravert. De meeste hooggevoelige mensen houden van rust, maar sommigen zijn juist altijd op zoek naar spanning en gevaar. Evenveel mannen als vrouwen zijn hoogsensitief, maar voor mannen is het vaak nog moeilijker om het te erkennen.

Hooggevoelig

Als hooggevoelig persoon ben je extra gericht op veiligheid, en hooggevoelige mensen zijn dan ook geneigd om wanhopig de boel bij elkaar te houden, de gemoederen te bedaren en de lieve vrede te bewaren. Conflictvermijding heet dat. Daarom zijn hooggevoelige personen vaak lieve mensen.

Met als gevaar dat je te lief bent en er misbruik van je goedheid wordt gemaakt. Herkenbaar? Misschien ben je wel hooggevoelig. Doe hier onze holistische hsp test om het zeker te weten!

Leren omgaan met hooggevoelig zijn

Als je eenmaal weet dat je hooggevoelig bent, dan kun je leren omgaan met je hooggevoeligheid en er ook de voordelen van ondervinden. Als hooggevoelig persoon zul je alles intensiever ervaren dan iemand die dat niet is. Je hebt aandacht voor het kleine en fijne, ziet veel meer details. Je kunt je innig verbonden voelen met de natuur, met edelstenen, met bloemetjes, boompjes en beestjes, met kinderen en volwassenen.

Muziek of een mooi schilderij kan je diep ontroeren. Je hebt veel meer oog voor detail en pikt signalen sneller op. Maak je op een goede manier gebruik van deze gave, dan zul je voor altijd dankbaar zijn voor je hooggevoeligheid; het is een cadeautje van het universum.

Hooggevoelig

Hooggevoelige mensen hebben een sterk ontwikkeld intuïtief vermogen. Dit komt goed van pas in de opleiding tot Holistisch Therapeut van ZoMa Opleidingen, waar je intuïtieve vermogens nog verder worden ontwikkeld.