Kinderen zijn pure wezens die nog heel dicht bij zichzelf staan. Door alle prikkels en ervaringen die ze meemaken, wordt hun ontwikkeling gestuurd. Dat kinderen zo puur zijn, merk je aan simpele dingen. Zo stellen kinderen vaak vragen waar wij ons als volwassenen soms gegeneerd door kunnen voelen.

Door de sterke ontwikkeling die een kind vanaf de geboorte meemaakt, en alles wat ze zien, horen, ruiken, proeven en voelen, wordt de pure gevoelige aard van een kind geprikkeld. Een kind dat overactief is, vaak overprikkeld raakt, onzeker, boos en verdrietig is, angstig is of voortdurend last heeft van stress en slecht slapen, kan een hoogsensitief kind zijn. Een hoogsensitief kind ervaart prikkels van buiten veel sterker en heftiger dan een kind dat niet hoogsensitief is.

Met de cursus Holistisch Opvoeden leer je hoe je een holistische visie kunt integreren in je opvoeding. Je leert je jezelf en je kind op alle holistische niveaus kennen en krijgt inzicht en verdieping in jezelf, je opvoeding en je kind. Als jij vol liefde en compassie leeft, dan breng je dat ook over op je kind. Samen in balans!

Diagnose hoogsensitief kind

Als je een kind hebt dat chronisch last blijkt te hebben van bovengenoemde kenmerken, is het belangrijk om daar bij stil te staan en goede begeleiding te zoeken. De eerste stap is een arts, therapeut of coach vinden die gespecialiseerd is in hoogsensitieve kinderen. Een goede, gespecialiseerde therapeut kan allerlei testen doen waaruit de diagnose kan worden gesteld dat een kind hoogsensitief is.

Hoogsensitief kind

En dan begint de acceptatie, inleving en het begrip. Want dat is essentieel bij het opvoeden en begeleiden van een hoogsensitief kind

Begeleiding hoogsensitief kind

Als ouder wil je het beste voor je kind. Wanneer blijkt dat je een hoogsensitief kind hebt, is het belangrijk om je te verdiepen in de belevingswereld van zo’n kind. Een hoogsensitief kind ervaart dingen veel heftiger en op een andere manier dan kinderen die niet hoogsensitief zijn. Een juiste begeleiding van zowel het kind als de ouder(s), is daarom essentieel. Een hoogsensitief kind heeft een andere aanpak nodig. Grenzen stellen en structuur bieden is van groot belang; een hoogsensitief kind komt al snel in een achtbaan van emoties terecht. Als ouder dien je je kind op een andere manier te benaderen.

Kenmerken hoogsensitief kind

Hoogsensitief kind

Een hoogsensitief kind voelt dingen sterker en heftiger dan een niet-hoogsensitief kind. Kritiek, hoe goed bedoeld ook, kan een hele heftige uitwerking hebben op een hoogsensitief kind. Hoogsensitieve kinderen zijn veel gevoeliger voor intonatie, voor onrecht, voor spanningen binnen het gezin, voor verdriet en emoties van anderen.

Ook onverwachte, vaak goed bedoelde, verrassingen hebben op een hoogsensitief kind een heel andere uitwerking dan bij andere kinderen. Denk bijvoorbeeld aan dingen als

een verrassingsdagje uit
een onverwacht bezoek aan familie
een verjaardagsfeest met heel veel mensen

Hoe leuk dat ook kan zijn voor een kind, een hoogsensitief kind zal veel meer prikkels ervaren, juist doordat de dingen anders gaan dan van tevoren verwacht.

Omgaan met een hoogsensitief kind

Omdat het begrijpen van hoogsensitiviteit voor een kind vrijwel ondoenlijk is, is het des te belangrijker dat je als ouder/verzorger leert omgaan met het gedrag van een hoogsensitief kind. Zoek daarom een therapeut, coach of begeleider die ook adviezen en oefeningen aan de ouders meegeeft. Het is tenslotte niet zo dat het kind zijn of haar gedrag moet aanpassen, maar juist dat de ouders meer begrip krijgen voor dit gedrag.

Hoogsensitief kind

Met een opleiding of cursus van ZoMa Opleidingen, is het ook mogelijk om kinderen te behandelen. Hoogsensitieve kinderen hebben veel baat bij Reiki en een holistisch consult. Heb je interesse? Je bent van harte welkom op één van onze events!