Ben ik hoogsensitief? Mensen die hooggevoelig zijn, krijgen de hele dag door allemaal prikkels binnen. Wanneer ze sociaal contact hebben gehad, zijn er extra veel prikkels binnen gekomen. Vooral wanneer er veel mensen bij elkaar zijn, kan dit bij mensen die hoogsensitief zijn voor problemen zorgen. Ze zijn door al die prikkels snel uitgeput en na afloop is het vaak belangrijk dat ze rust nemen en even alleen zijn.

Hoog sensitief kenmerken

Iemand die hoog sensitief is, zuigt doorgaans de emoties van anderen op. Wanneer iemand verdrietig is, kan een hoogsensitief persoon zich ook zo voelen. Ook kunnen spanningen in ruimtes vaak feilloos worden aangevoeld. Je kunt eigenlijk zeggen dat hoog sensitiviteit staat voor zeer hoge gevoeligheid.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Hoogsensitief zijn

Wanneer mensen bijvoorbeeld tijdens een verjaardag onderlinge irritaties hebben, dan voelt een hoogsensitief persoon deze irritaties. Lang niet altijd is het duidelijk wat deze irritaties of spanningen zijn. Iemand die hoogsensitief of hooggevoelig is kan heel goed aanvoelen hoe iemand anders zich voelt of wanneer er onderlinge problemen of irritaties zijn. Ze zijn gevoelig voor sfeer: bij het binnenkomen in een ruimte voelen hoog sensitieve mensen vaak heel goed aan hoe de sfeer er is. Of er bijvoorbeeld spanning heerst, of beladenheid, of juist vrolijkheid.

Voordelen en nadelen van hoogsensitiviteit

Ben jij hoogsensitief? Dan ben je waarschijnlijk ook erg creatief. Denk aan erg muzikaal zijn, goed verhalen kunnen schrijven of heel mooi kunnen tekenen. Iemand die hoog sensitief is, vindt het fijn om in een rustige omgeving te zijn. Geluiden zijn al snel teveel. Iemand die hoogsensitief is, kan zich veel eerder storen aan geluiden die bijvoorbeeld afkomstig zijn van de buren. Hoog sensitiviteit kan dus ook heel lastig zijn, als je niet weet hoe je met die prikkels kunt omgaan. Het is dus belangrijk om je hoog sensitiviteit te erkennen en er mee aan de slag te gaan. Zo kun je van de nadelen van hoogsensitiviteit voordelen maken.

Hoog sensitief als kracht

Wanneer je als hoogsensitief persoon goed voor jezelf zorgt, kun je deze mooie eigenschap gaan inzetten als je grootste kracht. Hoogsensitiviteit heeft heel veel mooie kanten en als je leert om je grenzen aan te geven, te doen wat je hart je vertelt en je intuïtie te volgen, dan is hoogsensitief zijn eigenlijk één van de mooiste eigenschappen die je kunt hebben.

Hoogsensitief en intuïtie

Ook kan een hoog sensitief persoon het juist fijn vinden om alleen te zijn en meer tijd voor zichzelf te nemen. Er is veel minder behoefte om tussen de mensen te zijn, omdat dit vaak voor zo veel prikkels zorgt. Een hoogsensitief persoon heeft er vaak moeite mee als iemand over de schouder meekijkt wanneer hij of zij aan het werk is. Ze werken het liefst alleen.

Hoogsensitief

Hoogsensitieve mensen hebben ook een sterk ontwikkelde intuïtie. Die zegt dat ze rust mogen nemen en het is belangrijk om daar naar te luisteren voor een hoog sensitief persoon.

Hoogsensitief: scherpe zintuigen

De zintuigen van iemand die hoogsensitief is, zijn vaak een stuk scherper dan die van iemand die niet hoogsensitief is. Zo horen ze bijvoorbeeld meer geluiden, en kan hun vermogen om te ruiken ook een stuk beter ontwikkeld zijn.

Omgaan met hoogsensitief zijn

Als je echter op een goede manier leert omgaan met je hoogsensitief zijn, dan kun je talenten en kwaliteiten die je in je hebt ontwikkelen. Je krijgt meer inzicht in jezelf en kunt daardoor je talent op de juiste manier inzetten. Als hoogsensitief persoon met zelfinzicht begrijp je jezelf veel beter en kun je ook accepteren waarom je op een bepaalde manier reageert op verschillende situaties, mensen en emoties. Je wordt energieker en productiever en je leert op je intuïtie te vertrouwen. Als je je realiseert dat je hoogsensitief bent, en je leert er op de juiste manier mee omgaan, dan zul je merken dat het juist een prachtige eigenschap is waar je op een positieve manier gebruik van kunt maken.

Wil jij weten of je hoogsensitief bent? Doe dan eens een hoogsensitief test.

Hoogsensitief

Hoogsensitiviteit

Veel mensen die de opleiding tot Holistisch Therapeut doen bij ZoMa Opleidingen, zijn hoogsensitief. In de opleiding leer je niet alleen hoe je er zelf mee om kunt gaan, maar ook hoe je je cliënten bij hoogsensitiviteit kunt ondersteunen. Kom eens lang op één van onze infobijeenkomsten (online of fysiek) en laat je informeren!