Home / Hoogsensitief

Hoogsensitief

Hoogsensitieve mensen voelen zich vaak anders dan hun leeftijdgenoten. Ze beleven de dingen intenser en hebben meer tijd nodig om alles te verwerken. Hierdoor kunnen ze niet altijd meekomen en daardoor kan het hoogsensitief zijn als een belemmering aanvoelen. Echter wanneer je als hoogsensitief persoon (HSP) goed voor jezelf zorgt, kun je deze mooie eigenschap gaan inzetten als je grootste kracht. Als je leert om je grenzen aan te geven, goed te gronden, te doen wat je hart je vertelt en je intuïtie te volgen, dan is hoogsensitief zijn eigenlijk één van de waardevolste eigenschappen die je kunt hebben!

Wat is hoogsensitief zijn?

Als je hoogsensitief bent, krijg je net zoals andere mensen de hele dag door allemaal externe prikkels binnen. Alleen komen deze bij jou net wat intenser binnen. Daarom heb je ook vaak meer tijd nodig om alle externe prikkels te verwerken. Zeker na sociaal contact, dan zijn er namelijk extra veel externe prikkels binnen gekomen. Vooral als je met veel mensen bij elkaar bent geweest, kan dit bij jou als hoogsensitief persoon voor problemen zorgen. Je raakt door al die externe prikkels namelijk snel overprikkeld en uitgeput. Na afloop is het daarom belangrijk dat je rust neemt en even alleen bent.

Hoogsensitief

De energiehuishouding van een hoogsensitief persoon

Omdat er veel meer energie naar het verwerken van prikkels gaat dan bij iemand die niet hoogsensitief is, loop je als hoogsensitief persoon sneller leeg op je energie. Daar komt vaak nog bij dat je als hoogsensitieve een heel groot hart hebt en graag geeft. Je kan het daarom ook lastig vinden om jezelf voorop te stellen wanneer dat nodig is. Terwijl self-care bij hooggevoeligheid key is.

Als hoogsensitief persoon ben je al snel geneigd om de behoeften van een ander tot je prioriteit te maken. Gewoon omdat je van nature graag anderen helpt en een groot empatisch vermogen hebt. Wat hele mooie eigenschappen zijn, maar je vergeet hierdoor of weet niet hoe te ontvangen. Hierdoor raakt je energiebron nóg sneller uitgeput. In het ergste geval raakt deze helemaal leeg en kan je niks meer. Dat wil je voorkomen, want anders heeft helemaal niemand meer wat aan je. Anderen niet, maar ook jijzelf niet.

Je kan dit zien als een glas met water waarbij het glas de energiebron van jouw lichaam voorstelt en het water de energie. Als je alleen maar slokjes water weggeeft, maar geen slokjes terugontvangt, is je glas op een gegeven moment leeg. En dan duurt het weer even voordat je je energiebron hebt aangevuld. Daarom is het heel belangrijk als hoogsensitief persoon om zorgvuldig met je energie om te gaan door grenzen te stellen en te leren ontvangen. Hierdoor blijft de energiebron gevuld en kun je je ding blijven doen. Energetische therapie kan je hiermee helpen.

HSP-gids

Hoogsensitief gids

Ben jij hoogsensitief en wil jij zorvuldiger met je energie leren omgaan? Download dan deze gratis hsp-gids waarin je tips en oefeningenen die je hierbij helpen.

E-book downloaden

Ben ik hoogsensitief?

Misschien herken je het wel dat je vrienden en vriendinnen na een intensieve school of werkweek op vrijdagavond nog de kroeg in gaan, maar dat jij je oververmoeid voelt en liever thuisblijft. Je snapt niet waar de anderen de energie vandaan halen. Tegelijkertijd snappen zij niet dat jij er geen energie voor hebt. Of dat jij het altijd fijner vindt om in een rustig wat minder hip restaurant te zitten, terwijl je vrienden graag naar die drukke hippe tent willen. Of misschien stoor je je al gauw aan het geluid dat je buren maken, terwijl iemand anders het geen eens opmerkt.

Dit kunnen tekenen zijn dat je hoogsensitief bent. Toch is niet iedereen die zich hierin herkent, is per definitie hoogsensitief. Je kan ook gewoon tijdelijk overprikkeld zijn. Als je regelmatig overprikkeld bent, dan is het een ander verhaal. Wil je het zeker weten? Doe dan de holistische hoogsensitief test.

Hoogsensitiviteit test

Holistische HSP-test

Onze holistische HSP-test is speciaal voor ZoMa Opleidingen ontwikkeld en is gebaseerd op de originele hsp-test van Elaine Aron.

Doe de test!

Andere kenmerken van een hoogsensitief persoon

Er zijn nog meer kenmerken die jou tot een hoogsensitief persoon kunnen maken. We hebben daarom een aantal hsp symptomen voor je op een rijtje gezet:

1. Je zuigt emoties van anderen op

Doorgaans zuig je de emoties van anderen op. Je bent als het ware een spons die water opneemt. Dit betekent dat wanneer iemand bijvoorbeeld verdrietig is, jij je als hoogsensitief persoon plotseling ook zo kan voelen. Terwijl je daarvoor nog hartstikke blij was. Vaak gebeurt dit onbewust en heeft te maken met een energielek in je energetische lichaam.

2. Je kan spanningen feilloos aanvoelen

Wanneer mensen bijvoorbeeld tijdens een verjaardag onderlinge irritaties hebben, dan voel je als hoogsensitief persoon deze irritaties. Maar ook wanneer een vriend, vriendin of familielid verdrietig of boos etc. is, voel jij dit feilloos aan. Dit wordt ook wel heldervoelendheid genoemd.

Misschien herken jij je niet in deze kwaliteit van hoogsensitief zijn. Dit kan het geval zijn wanneer jouw observaties bijvoorbeeld vaak werden ontkend als je ze deze deelde met de betreffende persoon. Wat dan vaak gebeurt, is dat je deze gave gaat wantrouwen waardoor je ermee uit verbinding raakt.

3. Je hebt een sterk ontwikkeld zesde chakra

Het zesde chakra staat in verbinding met jouw intuïtie. Deze is bij iemand die hoogsensitief is, sterk ontwikkeld. Vaak al bij de geboorte. Zonder er verklaringen voor te hebben, weet je gewoon dat iets waar is of de juiste keuze. Je merkt details sneller op en je intuïte geeft je toegang tot je rijke fantasie.

4. Je continu onrustig voelen van binnen

Als hoogsensitief kind volg je jouw intuïtie blindelings, maar vaak wordt dat niet gewaardeerd door jouw omgeving. Als hoogsensitief persoon ben je er hypersensitief voor om deze afwijzingen zeer persoonlijk op te nemen waardoor je afstand neemt van je intuïtie. Deze innerlijke wijsheid raakt dan ondergesneeuwd door het ego waardoor je haar niet meer goed kunt horen en continu twijfelt of die zachte fluistering op de waarheid berust ja of nee. Je kunt je daardoor als hoogsensitief persoon continu heel onrustig voelen van binnen.

5. Geluiden kunnen al snel te veel zijn

Wanneer een volle doos hard op de grond neervalt of een autodeur wordt dichtgesmeten, schiet jij als hoogsensitief persoon direct tien meter de lucht in terwijl anderen het harde geluid geen eens opmerken. Ook hoor je veel meer geluiden dan anderen waardoor een drukke omgeving je al snel te veel is.

6. Je vermogen om te ruiken kan boven gemiddeld ontwikkeld zijn

Jouw reukvermogen kan sterk ontwikkeld zijn als hoogsensitief persoon. Je ruikt het bijvoorbeeld sneller wanneer eten over de datum is. Ook ruik je lichaamsgeurtjes van mensen die niet hoogsensitieve mensen niet opmerken. De uitdrukking ‘hier zit een vreemd luchtje aan’ gebruik je als hoogsensitief persoon dan ook niet figuurlijk, maar letterlijk.

7. Je werkt graag zelfstandig

Als hoogsensitief persoon heb je er vaak moeite mee als iemand over je schouder meekijkt wanneer je aan het werk bent. Je werkt daarom het liefst zelfstandig. Veel mensen die hoogsensitief zijn, hebben dan ook vaak hun eigen bedrijf of je doet werk waarin je veel zelfstandigheid hebt verkregen voor jezelf.

8. Je bent erg gevoelig voor afwijzing

Mensen die niet hoogsensitief zijn of die nooit van deze term hebben gehoord, kunnen heel veroordelend zijn naar iemand die hoogsensitief is. Zeker als je zelf ook niet weet dat je hoogsensitief bent, en dat je daardoor anders bent dan anderen, kan het lastig zijn om voor jezelf op te komen. Hoe vaker je wordt veroordeeld, hoe gevoeliger je als hoogsensitief persoon voor afwijzing wordt.

9. Je hebt een gevoeliger zenuwstelsel

Afgewezen worden vindt niemand leuk, maar als hoogsensitief persoon komt dit nog dieper en harder je zenuwstelsel binnen. Vaak blijven deze ervaringen en de bijbehorende emoties onverwerkt. Om een volgende klap te voorkomen, scan je voortdurend je omgeving en de energie van anderen af. Jouw zenuwstelsel komt daardoor in de overlevingsstand te staan en staat dus continu aan.

Masterclass Hoogsensitiviteit

Wist je dat er ook verschillende soorten hoogsensitiviteit zijn? Één daarvan is de introverte belevingszoeker. Er zijn er nog drie. Marjolein vertelt er meer over in deze masterclass.

Hoogsensitief zijn hoeft niet nadelig te zijn

Hoogsensitiviteit kan dus heel lastig zijn en tot negatieve omstandigheden leiden, als je niet weet hoe je met prikkels en je energie kunt omgaan. Het is daarom belangrijk om je hsp kenmerken te erkennen en er mee aan de slag te gaan. Zo kun als hoogsensitief persoon de nadelen ombuigen naar voordelen en een burn-out, depressie, oververmoedheid, etc. voorkomen. Hieronder vind je 5 praktische handvatten die je hierbij helpen:

1. Zorg voor een goede gronding

Een goede gronding helpt je om te leren omgaan met je hoogsensitiviteit. Als hoogsensitief persoon kun je je namelijk al snel alleen voelen, omdat je anders bent dan anderen. Wanneer je goed gegrond bent, weet en voel je dat je altijd gesteund wordt door de aarde. Je staat er nooit alleen voor.

Vaak ben je ook uit contact met je lichaamsbewustzijn als je hoogsensitief bent waardoor je veel in je hoofd kan zitten. In plaats van op je lichaam in te tunen, beredeneer je alles met de mind. Door grondingsoefeningen te doen, kom je weer in contact met jouw lichaam en haar bewustzijn. Je zal merken dat je hierdoor ook meer vertrouwen krijgt in jezelf, omdat je letterlijk steviger in de wereld komt te staan.

2. Stel grenzen

Om grenzen te kunnen stellen moet je als hoogsensitief persoon eerst weten wat jouw grenzen zijn. Dit doe je door vanuit een goede gronding voor jezelf helder te krijgen wat voor jou belangrijk is. Waar voel jij je goed bij en bij wat niet? Wat vind je prettig en wat niet? Waar wordt je blij van en waarvan niet? Dit kun je ontdekken door goed naar je gevoel, je hart te luisteren. Wanneer je iets niet leuk vind of onprettig laat voelen, zal je hart je dit vertellen door signalen af te geven.

Hoogsensitief als kracht

Denk hierbij aan een verdrietig of angstig gevoel of misschien voel je zelfs een steek in je hart. Ook wanneer iets je blij en goed laat voelen, zal je hart je dit vertellen. Zo kan een blij gevoel je hart licht laten voelen en alsof je op een vliegend tapijt je door het leven voortbeweegt. Goed dus om voor jezelf als hoogsensitief persoon te onderzoeken wat jouw signalen zijn, zodat je weet wanneer je je grens dient aan te geven. Zowel naar jezelf als naar iemand anders.

3. Neem jezelf mee op date

Wat doe je als je een nieuwe vlam of vriend of vriendin beter wilt leren kennen? Juist, die neem je mee op lunch of diner date of je gaat er wat anders leuks mee doen. Wil je jezelf en je hoogsensitief zijn beter leren kennen? Neem dan jezelf mee op date! Zo heb je alle ruimte en tijd om jezelf te observeren en te voelen wat jou nu echt blij maakt zonder dat je je druk hoeft te maken over wat een ander vindt etc.

4. Zoek de stille rust in jezelf op

Prikkels moeten afgevoerd worden en nieuwe indrukken verwerkt. Daarbij valt er nog zoveel te ontdekken over jezelf en je hoogsensitief zijn. Zeker wanneer er eerst geen ruimte was voor dit deel van jezelf.  Dit gaat het beste in de stille rust die je binnenin jezelf vindt. Creëer daarom momentjes voor jezelf om tot rust te komen en om op innerlijke ontdekkingsreis te gaan. Dit kun je doen door in meditatie te gaan, te journallen, lekker te gaan wandelen in de natuur of in een donkere kamer te gaan zitten.

5. Train je intuïtie

Intuïtie is je onderbuik gevoel waarmee je eigenlijk meteen weet hoe iets voor jou is. Oefen hiermee, zo doe je aan intuïtieve ontwikkeling. En soms zal je deze verkeerd interpreteren. Pech, zeg je dan tegen jezelf. Volgende keer beter! Rome was ook niet in één dag gebouwd. Door vol goeie moed te blijven proberen, zal jouw intuïtie steeds sterker worden.

Hoogsensitief zijn als kracht

Hoe meer je gegrond raakt in je lichaam en hier op aarde, hoe beter je je intuïtie zal kunnen horen en hoe natuurlijker het gaat voelen om je grenzen te stellen als hoogsensitief persoon. Hierdoor kom je terug bij jezelf waardoor je vanuit je hart gaat leven en jouw hoogsensitiviteit jouw eigen unieke krachtbron wordt. Je zal ontdekken dat het juist een prachtige eigenschap is waar je op een positieve manier gebruik van kunt maken.

Hoogsensitief persoon

Boeken hoogsensitief

Wil jij leren omgaan met jouw hoogsensitiviteit en de valkuilen ombuigen naar krachtbron? Marjolein schreef een handboek en een werkboek om je hierbij te ondersteunen.

Meer over de boeken

Co-creëren met je hoogsensitiviteit

Zo zullen jouw andere talenten ook nog meer gaan doorschijnen. Waarschijnlijk ben je erg creatief. Denk aan zeer muzikaal zijn, goed verhalen kunnen schrijven of heel mooi kunnen tekenen, etc. Wanneer je in verbinding bent met je intuïtie en weet hoe je deze kan inzetten, zullen je tekeningen, verhalen en je zang nóg mooier en nog meer eigen worden.

Ook kun je je intuïtie inzetten om je zielsmissie te ontdekken en/of vorm te geven. Zij is namelijk direct verbonden met jouw ziel. Om met haar in contact te komen, schrijf je je vragen op of je spreekt ze hardop uit. Sluit vervolgens je ogen en wacht tot of visualiseer dat de antwoorden tot je komen. Schrijf de antwoorden vervolgens uit, maak een tekening of een moodboard. Met je hoogsensitief zijn, heb je vaak ook oog voor detail en kun je dus voelen wat er nog nodig is om jouw zielsverlangen meer vorm te geven.

Ik ben hoogsensitief: kan ik begeleiding krijgen?

Zie je de vele voordelen van je het hoogsensitief zijn (nog) niet in? Vraag dan een coach of therapeut om je hierbij op weg te helpen. Dit is heel natuurlijk. Hoogsensitief zijn kan gewoon heel uitdagend zijn. En zeker wanneer je met name overprikkeld bent, je onrustig voelt, vaak oververmoeid bent en onbegrip ervaart hierover, is het moeilijk om te geloven dat je hoogsensitiviteit eigenlijk een kracht is. Een coach of therapeut die gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit biedt uitkomst, echt waar.

Omarm je hoogsensitiviteit

Je kunt dan de talenten en kwaliteiten die je van nature al in je hebt verder ontwikkelen. Ook krijg je meer inzicht in jezelf. Als hoogsensitief persoon met zelfinzicht begrijp je jezelf veel beter en kun je ook accepteren waarom je op een bepaalde manier reageert op verschillende situaties, mensen en emoties. Je wordt energieker, productiever, je leert non verbale communicatie te begrijpen en je leert op je intuïtie te vertrouwen. Daardoor weet je ook hoe je je talenten op de juiste manier kan inzetten.

Je hoogsensitiviteit is er voor jou

Realiseren dat je hoogsensitief bent, en er op de juiste manier mee om leren gaan, zal voelen als een verademing. Een thuiskomen bij jezelf waardoor jij in je kracht komt te staan met je hoogsensitiviteit als grootste kracht. Niet langer meer ben je het buitenbeentje of hoef je te proberen iemand te zijn die je niet bent. In plaats daarvan weet je wie je bent en dat je hoogsensitief zijn bij jou hoort. Wat anderen er ook van mogen vinden, jouw hoogsensitiviteit is er voor jou en nooit tegen jou.

Hoogsensitief kind

Ook kinderen kunnen hoogsensitief zijn. Hoogsensitiviteit is namelijk een aangeboren eigenschap. Al tijdens je kindertijd speelt hoogsensitief zijn een grote rol in je leven. Maar niet elke ouder is zich ervan bewust een hoogsensitief kind te hebben. Gelukkig raakt hoogsensitiviteit steeds meer ingeburgerd. Het zelf begrijpen van hoogsensitiviteit voor een kind is namelijk vrijwel ondoenlijk. Het is daarom belangrijk dat de ouders begrip krijgen voor dit gedrag zonder dat een hoogsensitief kind diens gedrag hoeft aan te passen. Een therapeut, coach of begeleider die gespecialiseerd is in hoogsensitief zijn kan adviezen en oefeningen meegeven aan de ouders die helpen om deze aangeboren eigenschap te omarmen.

Online cursus hoogsensitief

Online cursus hoogsensitief

Wil jij omleren gaan met jouw hoogsensitief zijn, zodat je kan thuiskomen bij jezelf? Bekijk dan onze online cursus ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’. En als je wil, kan je meteen van start!