Home / Hoogsensitief

Hoogsensitief

Hoogsensitieve mensen voelen zich vaak anders dan hun leeftijdgenoten. Ze beleven de dingen intenser en hebben meer tijd nodig om alles te verwerken. Hierdoor kunnen ze niet altijd meekomen en daardoor kan het hooggevoelig zijn als een belemmering aanvoelen. Echter wanneer je als hoogsensitief persoon (HSP) goed voor jezelf zorgt, kun je deze mooie eigenschap gaan inzetten als je grootste kracht. Als je leert om je grenzen aan te geven, goed te gronden, te doen wat je hart je vertelt en je intuïtie te volgen, dan is hoogsensitief zijn eigenlijk één van de waardevolste eigenschappen die je kunt hebben.

Ben ik hoog sensitief?

Misschien herken je het wel dat je vrienden en vriendinnen na een intensieve school of werkweek op vrijdagavond nog de kroeg in gaan, maar dat jij liever thuisblijft. Je snapt niet waar de anderen de energie vandaan halen. Tegelijkertijd snappen zij niet dat jij er geen energie voor hebt.

Hoogsensitief

Of dat jij het altijd fijner vindt om in een rustig wat minder hip restaurant te zitten, terwijl je vrienden graag naar die drukke hippe tent willen. Of misschien stoor je je al gauw aan het geluid dat je buren maken, terwijl iemand anders het geen eens opmerkt.

Prikkels komen intenser binnen als je hoogsensitief bent

Als je hooggevoelig bent, krijg je net zoals andere mensen de hele dag door allemaal prikkels binnen. Alleen komen deze bij jou net wat intenser binnen. Daarom heb je ook vaak meer tijd nodig om alle prikkels te verwerken. Zeker na sociaal contact, dan zijn er namelijk extra veel prikkels binnen gekomen. Vooral als je met veel mensen bij elkaar bent geweest, kan dit bij jou als hoogsensitief persoon voor problemen zorgen. Je raakt door al die prikkels namelijk snel overprikkeld en uitgeput. Na afloop is het daarom vaak belangrijk dat je rust neemt en even alleen bent.

Andere kenmerken van hoogsensitiviteit

Als hoogsensitief persoon:

  • Zuig je doorgaans de emoties van anderen op. Wanneer iemand verdrietig is, kan jij je als hoogsensitief persoon plotseling ook zo voelen. Terwijl je daarvoor nog hartstikke blij was.
  • Kun je spanningen in ruimtes vaak feilloos aanvoelen. Wanneer mensen bijvoorbeeld tijdens een verjaardag onderlinge irritaties hebben, dan voel je als hoogsensitief persoon deze irritaties.
  • Kunnen geluiden al snel te veel zijn.
  • Kan je vermogen om te ruiken boven gemiddeld ontwikkeld zijn.
  • Heb je er vaak moeite mee als iemand over je schouder meekijkt wanneer je aan het werk bent. Je werkt daarom het liefst alleen.

Hoogsensitief zijn is zeer hoog gevoelig zijn

Bovenstaande kenmerken behoren je toe als hoogsensitieve, omdat je zintuigen als hoogsensitieve vaak een stuk scherper zijn dan die van iemand die niet hoogsensitief is. Zo zijn geluiden je al snel teveel mede omdat je er meer hoort dan anderen. En omdat je vaak als anders wordt gezien, ben je erg gevoelig voor veroordeling en afwijzing. Van iemand die over je schouder meekijkt, wordt je dan ook onzeker en zenuwachtig. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat hoogsensitiviteit staat voor zeer hoge gevoeligheid.

Als hoogsensitieve heb je ook een groot hart

Omdat er veel meer energie naar het verwerken van al deze prikkels gaat dan bij iemand die niet hoogsensitief is, loop je als hoogsensitief persoon sneller leeg op je energie. Daar komt vaak nog bij dat je als hoogsensitieve een heel groot hart hebt en graag geeft.

Hoogsensitief

Je kan het daarom ook lastig vinden om jezelf voorop te stellen wanneer dat nodig is. Terwijl self-care bij hooggevoeligheid key is. Als hooggevoelige ben je al snel geneigd om de behoeften van een ander tot je prioriteit te maken. Gewoon omdat je van nature graag anderen helpt. Wat een hele mooie eigenschap is, maar je vergeet hierdoor of weet niet hoe te ontvangen. Hierdoor raakt je energiebron nóg sneller uitgeput. In het ergste geval raakt deze helemaal leeg en kan je niks meer. Dat wil je voorkomen, want anders heeft helemaal niemand meer wat aan je. Anderen niet, maar ook jijzelf niet.

Hooggevoeligheid en energiehuishouding

Je kan dit zien als een glas met water waarbij het glas de energiebron van jouw lichaam voorstelt en het water de energie. Als je alleen maar slokjes water weggeeft, maar geen slokjes terugontvangt, is je glas op een gegeven moment leeg. En dan duurt het weer even voordat je je energiebron hebt aangevuld. Daarom is het heel belangrijk als hoogsensitief persoon om zorgvuldig met je energie om te gaan door grenzen te stellen en te leren ontvangen. Hierdoor blijft de energiebron gevuld en kun je je ding blijven doen. Energetische therapie kan je hiermee helpen.

Hoogsensitief zijn hoeft niet nadelig te zijn

Hoogsensitiviteit kan dus heel lastig zijn, als je niet weet hoe je met prikkels en je energie kunt omgaan. Het is daarom belangrijk om je hoogsensitiviteit te erkennen en er mee aan de slag te gaan. Zo kun je van de nadelen van hoogsensitiviteit voordelen maken. Grenzen stellen en leren om te ontvangen helpen hier dus bij, maar ook je intuïtie.

Hooggevoeligheid vereist een goede gronding

Een goede gronding helpt om te leren omgaan met je hoogsensitiviteit. Hoe beter jij gegrond bent, hoe beter het ook lukt om je grenzen te stellen en dus jezelf trouw te blijven. Je bent dan gegrond in jezelf en de aarde waardoor je je ook gesteund zult voelen. Als hooggevoelige kun je je namelijk al snel alleen voelen, omdat je anders bent dan anderen. Wanneer je goed gegrond bent, weet en voel je dat je altijd gesteund wordt door de aarde. Je staat er nooit alleen voor.

Hoogsensitiviteit en grenzen stellen

Om grenzen te kunnen stellen moet je eerst weten wat jouw grenzen zijn. Dit doe je door vanuit een goede gronding voor jezelf helder te krijgen wat voor jou belangrijk is. Waar voel jij je goed bij en bij wat niet? Wat vind je prettig en wat niet? Waar wordt je blij van en waarvan niet? Dit kun je ontdekken door goed naar je gevoel, je hart te luisteren. Wanneer je iets niet leuk vind of onprettig laat voelen, zal je hart je dit vertellen door signalen af te geven. Denk hierbij aan een verdrietig of angstig gevoel of misschien voel je zelfs een steek in je hart. Ook wanneer iets je blij en goed laat voelen, zal je hart je dit vertellen. Zo kan een blij gevoel je hart licht laten voelen en alsof je op een vliegend tapijt je door het leven voortbeweegt. Goed dus om voor jezelf als hooggevoelige te onderzoeken wat jouw signalen zijn, zodat je weet wanneer je je grens dient aan te geven. Zowel naar jezelf als naar iemand anders.

Ben jij hoogsensitief en heb jij behoefte aan meer energie? Rust in je hoofd? Meer leven vanuit je hart? Goed stevig in je kracht staan en goed gegrond en geaard te zijn? In deze podcast neemt Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen je mee om al je spanningen af te voeren.

Hoogsensitiviteit gaat samen met een sterke intuïtie

Daarom is het ook zo belangrijk om in verbinding te zijn met je intuïtie. Intuïtie is je onderbuik gevoel waardoor je eigenlijk meteen weet hoe iets voor jou is. Je intuïtie is sterk ontwikkeld als je hoogsensitief bent waarmee je eigenlijk feilloos kunt aanvoelen wanneer je grenzen mag stellen, iets prettig voelt of rust mag nemen. Maar ook wanneer het beter is voor jou om een ruimte te verlaten. Als hoogsensitief persoon is het dus belangrijk om je voordeel te doen met die van nature sterke intuïtie!

Onderscheid maken tussen ego en intuïtie

In het begin kan het nog lastig zijn om je intuïtie duidelijk te horen. Naast alle prikkels die je als hoogsensitieve waarneemt, waardoor je misschien al met moeite de bomen door het bos ziet, kan je ook nog belemmert worden door je ego. De stem van je ego overschreeuwt de stem van je intuïtie namelijk nogal eens. Dat is dan ook meteen tip één met betrekking tot hoe je je intuïtie kunt onderscheiden van je ego. Het ego is dat wat je denkt te zijn en is bang om diens controle kwijt te raken aan de intuïtie. Daarom overschreeuwt het ego je intuïtie, zodat je denkt dat wat hij zegt belangrijker is. En dat is meteen onderscheid nummer twee: het ego laat je denken. Via je gedachten heeft het ego namelijk de meeste macht over je. Je intuïtie laat je voelen, zodat je uit je hoofd komt, in je lichaam afzakt en je hart opent. Dit wijst het ego af en dat is weer een manier waarop je ego zich onderscheid van je intuïtie. Je intuïtie oordeelt namelijk niet, die zegt zonder enige lading hoe iets is.

Wil je ook in verbinding komen met je intuïtie om zo je hooggevoeligheid voor je te laten werken? In deze podcast neemt Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen je mee om je zuivere bewustzijn te versterken en bij je oneindige wijsheid te komen. Hoofd leeg, rust in je lijf en in diepe verbinding met jezelf, je hart en je intuïtie!

Hooggevoeligheid als kracht

Hoe meer je gegrond raakt in je lichaam en hier op aarde, hoe beter je je intuïtie zal kunnen onderscheiden van je ego en hoe natuurlijker het gaat voelen om je grenzen te stellen als hooggevoelig persoon. Hierdoor kom je terug bij jezelf waardoor je vanuit je hart gaat leven en wordt jouw hoogsensitiviteit jouw kracht. Je zal ontdekken dat het juist een prachtige eigenschap is waar je op een positieve manier gebruik van kunt maken.

Co-creëren met je hoog gevoeligheid

Zo zullen jouw andere talenten ook nog meer gaan doorschijnen. Waarschijnlijk ben je erg creatief.

Denk aan zeer muzikaal zijn, goed verhalen kunnen schrijven of heel mooi kunnen tekenen. Wanneer je in verbinding bent met je intuïtie en weet hoe je deze kan inzetten, zullen je tekeningen, verhalen en je zang nóg mooier en nog meer eigen worden.

Hoogsensitief

Omarm je hoogsensitiviteit

Als je dus op een goede manier leert omgaan met je hoogsensitief zijn, kun je de talenten en kwaliteiten die je van nature al in je hebt verder ontwikkelen. Ook krijg je meer inzicht in jezelf. Als hoogsensitief persoon met zelfinzicht begrijp je jezelf veel beter en kun je ook accepteren waarom je op een bepaalde manier reageert op verschillende situaties, mensen en emoties. Je wordt energieker en productiever en je leert op je intuïtie te vertrouwen. Daardoor weet je ook hoe je je talenten op de juiste manier kan inzetten.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online training Hoogsensitief, je grootste kracht. In deze training leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Je hoogsensitiviteit is er voor jou

Realiseren dat je hoogsensitief bent, en er op de juiste manier mee om leren gaan, zal voelen als een verademing. Een thuiskomen bij jezelf waardoor jij in je kracht komt te staan met je hoogsensitiviteit als grootste kracht. Niet langer meer ben je het buitenbeentje of hoef je te proberen iemand te zijn die je niet bent. Wat eigenlijk toch altijd alleen maar stress oplevert en waardoor het leven soms aanvoelt als een eindeloos gevecht. In plaats daarvan weet je wie je bent en dat je hoogsensitiviteit bij jou hoort. Wat anderen er ook van mogen vinden, jouw hoogsensitiviteit is er voor jou en nooit tegen jou.

Wil jij weten of je hoogsensitief bent? Doe dan eens een hoogsensitief test.

Veel mensen die de opleiding tot Holistisch Therapeut doen bij ZoMa Opleidingen, zijn hoogsensitief. In de opleiding leer je niet alleen hoe je er zelf mee om kunt gaan, maar ook hoe je je cliënten bij hoogsensitiviteit kunt ondersteunen. Kom eens lang op één van onze infobijeenkomsten (online of fysiek) en laat je informeren!