De afkorting HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Niet iedere HSP is hetzelfde, ervaart hetzelfde of beleeft dingen op dezelfde manier, maar zeker is wel dat een HSP bovengemiddeld ontwikkeld is in waarnemen, voelen, zien, horen en ervaren.

Wat is HSP? De eigenschappen van een Hoog Sensitief Persoon worden beïnvloed door iemands levenservaringen en omstandigheden. Als je HSP bent, hoef je je dus niet te herkennen in alle ‘standaard’ kenmerken die er voor onderzocht zijn.

HSP kenmerken

Het zeer gevoelige systeem van een HSP heeft echter wel altijd een aantal van deze kenmerken. Herken je jezelf in één van de HSP kenmerken, dan betekent dat niet meteen dat je HSP bent. Maar herken je meerdere kenmerken, dan kun je er vanuit gaan dat je HSP bent.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

HSP gevolgen

Als meerdere van bovenstaande kenmerken ook van toepassing zijn op jou dan is er een kans dat je HSP bent. Door een HSP test te doen weet je zeker of je HSP bent of gewoon extra gevoelig.

De gevolgen van je HSP-zijn kunnen bijvoorbeeld zijn dat je leeg loopt van het intensieve contact met bepaalde personen, dat je door de negatieve sfeer en gevoelens van anderen flink van slag kunt raken of dat je sterke emoties hebt als verdriet en boosheid (sterker dan een gemiddelde persoon zonder HSP).

HSP

Of dat je storingen en blokkades opmerkt in de omgeving die anderen niet opvallen en dat je lichamelijk veel last kunt hebben van stressverschijnselen als hoofdpijn, onrustige darmen en maagproblemen en dat je snel moe wordt van drukke ruimtes en omgevingen, bijvoorbeeld tijdens winkelen of uitgaan.

Omgaan met HSP

HSP

Als je HSP bent, is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en te luisteren naar je intuïtie. En als je leert hoe je er mee om moet gaan, dan kun je hoogsensitief zijn zien als een cadeautje voor jezelf. Je kunt gebruik maken van deze unieke eigenschap en er juist heel gezond en goed in balans mee worden.

Een HSP heeft rust nodig

Gun jezelf als HSP tijd, rust, stilte en ruimte. Met jouw bovenmatig ontwikkelde zintuigen pik je veel meer signalen op en je systeem verwerkt deze ook veel intenser. Dat is vermoeiend, en je kunt overprikkeld raken. En een teveel aan prikkels zorgt voor overbelasting van je systeem, met alle geestelijke en lichamelijk gevolgen van dien.

Als je systeem volloopt, neem dan je rust. Doe een stapje terug en kies voor wat jouw gevoel je zegt: je hebt stilte en rust nodig. Stilte ondersteunt je bij het afstemmen op jezelf. Met jouw prachtige eigenschap van (dag)dromen kun je die overprikkeling te lijf gaan, zodat je weer terug komt bij jezelf en kunt luisteren naar je hart.

HSP

Een HSP heeft behoefte aan naar binnen keren

Fantaseren, mijmeren, dromen: je geeft jezelf aan wat je nodig hebt om je volgelopen systeem weer leeg te maken. Jouw luisterend oor naar binnen toe helpt je om te gaan met je HSP; je ontwikkelt je intuïtie, creativiteit en geluksgevoelens. Mediteren is een heel mooi middel om die stilte en rust in jezelf te creëren. En als je luistert naar je intuïtie, handel je altijd juist.

De opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen bij ZoMa Opleidingen zijn bij uitstek geschikt voor HSP. Juist omdat je er in de opleiding en cursussen mee leert omgaan, en je hoogsensitiveit leert benutten. Haal het beste uit je hooggevoeligheid met een opleiding of cursus bij ZoMa Opleidingen!