Home / HSP

HSP

HSP is een steeds meer ingeburgerde term in onze maatschappij. Gelukkig maar, want veel mensen kunnen nu eindelijk hun gedrag plaatsen. In plaats van vanuit onwetendheid het buitenbeentje te zijn, kunnen ze nu andere bewustere keuzes maken en zich hier oké bij voelen. Noem het hokjes denken, maar begrijpen waarom je bent zoals je bent en waarom je doet zoals je doet; brengt een mens, maar ook diens omgeving rust. Dus ook als je zelf niet HSP bent, is het interessant om te weten wat er allemaal komt kijken bij het HSP zijn.

Wat is HSP?

De afkorting HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Niet iedere HSP is hetzelfde, ervaart hetzelfde of beleeft dingen op dezelfde manier. Zeker is wel dat een HSP bovengemiddeld ontwikkeld is in waarnemen, voelen, zien, horen en ervaren.

De minder leuke HSP kenmerken

Dat bovengemiddeld ontwikkeld zijn, klinkt interessant en dat is het ook. Het kan je ook veel voordelen brengen. Maar als je niet weet dat je hypersensitief bent of niet weet hoe je het als kracht kunt inzetten, kan HSP je ook benadelen. De gevolgen van je HSP-zijn kunnen dan bijvoorbeeld zijn dat je:

 • Snel leegloopt van het intensieve contact met bepaalde personen.
 • Door de negatieve sfeer en gevoelens van anderen flink van slag kunt raken.
 • Sterke emoties hebt als verdriet en boosheid (sterker dan een gemiddelde persoon zonder HSP).
 • Storingen en blokkades opmerkt in de omgeving die anderen niet opvallen.
 • Lichamelijk veel last kunt hebben van stressverschijnselen als hoofdpijn, onrustige darmen en maagproblemen.
 • Snel moe wordt van drukke ruimtes en omgevingen, bijvoorbeeld tijdens winkelen of uitgaan.

De meer gewaardeerde HSP kenmerken

Hsp

Wanneer je je er niet bewust van bent dat je hoogsensitief bent, worden de gaven en talenten die HSP je schenkt vaak overschaduwd door de minder leuke kenmerken. Je bent je dus niet bewust van je kracht en wat jou nu zo bijzonder maakt. Deze dingen gaan je vaak ook heel gemakkelijk af waardoor het lijkt alsof het helemaal niet zo bijzonder is. Maar dat is het zeker wel. Een paar voorbeelden zijn dat je als HSP vaak:

 • Oog en aandacht hebt voor detail, niets ontgaat je waardoor je vaak heel waardevol bent in troubleshooting bijvoorbeeld
 • Heel goed kunt luisteren
 • Een groot empathisch vermogen hebt
 • Zeer creatief bent; wat zich uit in tekenen en muziek bijvoorbeeld maar ook in het zien en vinden van oplossingen
 • Een scherp waarnemingsvermogen hebt
 • Gemakkelijk een sfeer kunt veranderen alleen al door gewoon aanwezig te zijn
 • Zeer intuïtief bent waardoor je haarscherp kan aanvoelen of iets het voor jou is ja of nee
 • (Dag)droomt, wat een echte booster is bij het manifesteren van je wensen

In deze masterclass bespreekt Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen wat hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit is, wat de valkuilen zijn, maar vooral hoe je die valkuilen kan ombuigen tot kracht. Als HSP-er kan je echt volledig in je kracht komen te staan.

HSP herkennen

Herken je jezelf in één van de bovenstaande HSP kenmerken, dan betekent dat niet meteen dat je HSP bent. Maar herken je meerdere kenmerken, dan kun je er vanuit gaan dat je HSP bent. Door een HSP test te doen weet je zeker of je HSP bent of gewoon extra gevoelig.

HSP is niet zo zwart wit

Welke eigenschappen een hooggevoelig persoon wel of niet heeft, is afhankelijk van iemands levenservaringen en omstandigheden. Als je HSP bent, hoef je je dus niet te herkennen in alle ‘standaard’ kenmerken die er voor onderzocht zijn. Het zeer gevoelige systeem van een HSP heeft echter wel altijd een aantal van deze kenmerken.

Hsp

Omgaan met HSP

Als je HSP bent, is het heel belangrijk om jezelf holistisch te voeden en aandacht te besteden aan je intuïtieve ontwikkeling. En als je leert hoe je er mee om kunt gaan, dan kun je hoogsensitief zijn zien als een cadeautje voor jezelf. Je kunt dan gebruik maken van deze unieke eigenschap en je gaven en talenten uit de schaduw in het licht zetten. Waardoor je er juist heel gezond en goed in balans mee wordt.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Een HSP heeft rust nodig

Gun jezelf als HSP tijd, rust, stilte en ruimte. Met jouw bovenmatig ontwikkelde zintuigen pik je veel meer signalen op en je systeem verwerkt deze ook veel intenser. Dat is vermoeiend. Als je hier geen rekening mee houdt, kun je al snel overprikkeld raken. Dit zorgt voor overbelasting van je systeem, met alle geestelijke en lichamelijke gevolgen van dien.

Een HSP heeft behoefte aan naar binnen keren

Als je systeem volloopt, neem dan dus je rust. Doe een stapje terug en kies voor wat jouw gevoel je zegt: je hebt stilte en rust nodig. Stilte ondersteunt je bij het afstemmen op jezelf. Mediteren is een heel mooi middel om die stilte en rust in jezelf te creëren. Ook met jouw prachtige eigenschap van (dag)dromen kun je die overprikkeling te lijf gaan.

Luister naar je intuïtie HSP dan handel je altijd juist

Door te fantaseren, mijmeren, dromen geef je aan jezelf aan wat je nodig hebt om je volgelopen systeem weer leeg te maken, zodat je weer terugkomt bij jezelf en kunt luisteren naar je hart. Jouw luisterend oor naar binnen toe helpt je dus om te gaan met je hoogsensitiviteit en je ontwikkelt je intuïtie, creativiteit en geluksgevoelens.

Ook de natuur doet een HSP’er goed

Wat al deze dingen met elkaar gemeen hebben, is dat ze je in contact brengen met je eigen natuur. Letterlijk de natuur ingaan is daarom een andere makkelijke manier voor een HSP om tot rust te komen. In de natuur is veel groen aanwezig.

Hsp

Groen is de enige kleur waarbij onze ogen geen aanpassingen hoeven te maken. Het is daarom een kleur die rust communiceert naar ons gehele systeem. Daarnaast creëert het ruimte en het verbindt je met je hart. Daarbij is groen is ook de kleur van het hartchakra, toevallig niet?

HSP is heel gegrond

Het belangrijkste bij hoogsensitief zijn is dat je je er bewust van wordt. In het begin kan dit nog wat moeizaam verlopen, omdat er bijvoorbeeld veel overtuigingen aan gekoppeld kunnen zijn. Bijvoorbeeld: HSP zijn is zweverig, HSP zijn belemmert, HSP’ers zijn muurbloempjes. Maar eigenlijk kunnen we deze overtuigingen zo schrappen. Om je HSP als kracht in te zetten, heb je namelijk een goede gronding nodig. Een gezonde dosis nuchterheid en humor erover is ook zeer welkom. Dat haalt de ballast eraf. Niks zweverigs aan dus.

Laat alle belemmerende overtuigingen die je misschien nog hebt, los met deze meditatie. Reinig deze uit je energiesysteem en laadt haar weer helemaal op met nieuwe bekrachtigende overtuigingen, zodat jij jouw hsp als kracht kunt inzetten!

Bepaal zelf wat je aan je HSP kapstok ophangt

Daarbij zijn er zoals eerder gezegd dus meerdere soorten HSP. Ja, sommige HSP’ers komen wat meer over als muurbloempjes. Maar er zijn ook de extraverte HSP’ers die juist heel veel behoefte hebben een gezelligheid en continu actief bezig zijn. En dan heb je nog alles daar tussen in. Wat voor type HSP je bent en hoe jij je hoogsensitiviteit inzet, kan ook per fase van je leven veranderen. Laat je als HSP’er daarom ook nooit in een hokje plaatsen. Zie het puur als een term waarmee jij beter snapt waarom je je onderscheid van de rest. Dan zul je zien, zoals eerder gezegd, dat HSP zijn een waardevol cadeautje is en je leven verrijkt.

De opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen bij ZoMa Opleidingen zijn bij uitstek geschikt voor HSP. Juist omdat je er in de opleiding en cursussen mee leert omgaan, en je hoogsensitiveit leert benutten. Kom eens langs op een open avond en kom ervaren of de opleiding en de cursussen met je resoneren!