HSP
Hsp ontdekken, ontwikkelen en accepteren kan een flinke zoektocht zijn. Er is geen gebruiksaanwijzing voor hsp, want iedere hsp is anders. Noem het hokjes denken, maar begrijpen waarom je bent zoals je bent en waarom je doet zoals je doet; brengt een mens, maar ook diens omgeving, rust. Dus ook als je zelf niet HSP bent, is het interessant om te weten wat er allemaal komt kijken bij het HSP zijn.
Wat is HSP?
Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we hsp. De afkorting HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Als je HSP hebt, betekent dit dat je een verhoogde tot extreme gevoeligheid voor externe prikkels en indrukken hebt.
Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is een erfelijke eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen.
Algemene HSP kenmerken
Niet iedere HSP is hetzelfde, ervaart hetzelfde of beleeft dingen op dezelfde manier. Zeker is wel dat een HSP bovengemiddeld ontwikkeld is in waarnemen, voelen, zien, horen en ervaren. De meeste HSP’ers hebben onderstaande kenmerken. Afhankelijk van de HSP’er ervaart deze onderstaande kenmerken wel of niet als last:
- Snel geëmotioneerd en diep geroerd kunnen raken van schoonheid en kunst
- Een sterke behoefte hebben aan stilte, rust en alleen zijn
- Dingen graag in je eigen tempo doen
- Het zijn harde werkers
- Perfectionistisch
- Steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging
- Werken het liefst in een rustige omgeving en zelfstandig
De minder leuke HSP kenmerken
Dat bovengemiddeld ontwikkeld zijn, klinkt interessant en dat is het ook. Het kan je ook veel voordelen brengen. Maar als je niet weet dat je hypersensitief bent of hoe je het als kracht kunt inzetten, kan HSP je ook benadelen. De meeste HSP’ers ervaren onderstaande kenmerken als minder leuk:
- Snel leeglopen van het intensieve contact met bepaalde personen
- Door de negatieve sfeer en gevoelens van anderen flink van slag kunnen raken
- Sterke emoties hebben als verdriet en boosheid (sterker dan een gemiddelde persoon zonder HSP)
- Storingen en blokkades opmerken in de omgeving die anderen niet opvallen
- Lichamelijk veel last hebben van stressverschijnselen als hoofdpijn, onrustige darmen en maagproblemen
- Snel moe worden van drukke ruimtes en omgevingen, bijvoorbeeld tijdenswinkelen of uitgaan
- Overmatig gevoelig zijn voor harde geluiden
De meer gewaardeerde HSP kenmerken
Wanneer je je er niet bewust van bent dat je hoogsensitief bent, worden de gaven en talenten die HSP je schenkt vaak overschaduwd door de minder leuke kenmerken. Je bent je dus niet bewust van je kracht en wat jou nu zo bijzonder maakt. Deze dingen gaan je vaak ook heel gemakkelijk af waardoor het lijkt alsof het helemaal niet zo bijzonder is. Maar dat is het zeker wel. Een paar voorbeelden zijn dat je als HSP vaak:
- Oog en aandacht hebt voor detail, niets ontgaat je waardoor je vaak heel waardevol bent in troubleshooting bijvoorbeeld
- Heel goed kunt luisteren
- Een groot empathisch vermogen, zorgzaamheid en bewustzijn hebt
- Zeer creatief bent; wat zich uit in tekenen en muziek bijvoorbeeld maar ook in het zien en vinden van oplossingen
- Een scherp waarnemingsvermogen hebt waardoor je feilloos stemmingen van personen en sferen in ruimtes en situaties kunt aanvoelen
- Gemakkelijk een sfeer kunt veranderen alleen al door gewoon aanwezig te zijn
- Zeer intuïtief bent waardoor je haarscherp kan aanvoelen of iets het voor jou is ja of nee
- (Dag)droomt, wat een echte booster is bij het manifesteren van je wensen
HSP Masterclass
Wil jij meer te weten komen over HSP en hoe je de valkuilen kunt ombuigen tot kracht? In deze masterclass legt Marjolein het allemaal aan je uit. Als HSP-er kan je echt volledig in je kracht komen te staan.
HSP herkennen
Herken je jezelf in één van de bovenstaande HSP kenmerken, dan betekent dat niet meteen dat je HSP bent. Maar herken je meerdere kenmerken, dan kun je er vanuit gaan dat je HSP bent. Door een HSP test te doen weet je zeker of je HSP bent of gewoon extra gevoelig.
HSP is niet zo zwart wit
Welke eigenschappen een hooggevoelig persoon wel of niet heeft, is afhankelijk van iemands levenservaringen en omstandigheden. Als je HSP bent, hoef je je dus niet te herkennen in alle ‘standaard’ kenmerken die er voor onderzocht zijn. Het zeer gevoelige systeem van een HSP heeft echter wel altijd een aantal van deze kenmerken. Zodra je weet, of zodra met een hsp test is vastgesteld dat je hsp bent, kun je leren hoe je kunt omgaan met je hooggevoeligheid.
Omgaan met HSP
Een hsp heeft de neiging om haar eigen gedrag en levenshouding af te stemmen op anderen. Daarmee raak je als HSP’er echter makkelijk jezelf kwijt. Het risico om steeds weer opnieuw over de eigen grenzen heen te gaan is daardoor zeer aanwezig en de kans op een burn out wordt dan steeds groter. Daarnaast kun je ook overbelast raken door de grote hoeveelheid aan prikkels die je binnenkrijgt. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in:
- Een verhoogde hartslag
- Vermoeidheid
- Een onrustig gevoel
- Kortademigheid
- Duizeligheid
- Paniekaanvallen
- Depressies
Het is daarom als HSP heel belangrijk om te leren hoe je jouw grenzen kunt bewaken zodat je dicht bij jezelf kan blijven. Dit doe je door aandacht te besteden aan je intuïtieve ontwikkeling en jezelf holistisch te voeden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden over hoe jij jezelf holistisch kunt voeden:
1. Pak je rust
Gun jezelf als HSP tijd, rust, stilte en ruimte. Met jouw bovenmatig ontwikkelde zintuigen pik je veel meer signalen op en je systeem verwerkt deze ook veel intenser. Dat is vermoeiend. Als je alleen bent zorg er dan voor dat je zintuigen rust krijgen. Houdt je hier geen rekening mee, kan al snel overprikkeling optreden. Dit zorgt voor overbelasting van je systeem, met alle geestelijke en lichamelijke gevolgen van dien.
2. Keer naar binnen
Als je systeem volloopt, neem dan dus je rust en keer naar binnen. Binnenin vind je de stilte en die ondersteunt je bij het afstemmen op jezelf. Mediteren is een heel mooi middel om die stilte en rust in jezelf te creëren. Ook met jouw prachtige eigenschap van (dag)dromen kun je die overprikkeling te lijf gaan.
3. Luister naar je intuïtie dan handel je altijd juist
Door te fantaseren, mijmeren, dromen geef je aan jezelf aan wat je nodig hebt om je volgelopen systeem weer leeg te maken, zodat je weer terugkomt bij jezelf en kunt luisteren naar je hart. Jouw luisterend oor naar binnen toe helpt je dus om te gaan met je hoogsensitiviteit en je ontwikkelt je intuïtie, creativiteit en geluksgevoelens.
4. Ga regelmatig de natuur in
Wat al deze dingen met elkaar gemeen hebben, is dat ze je in contact brengen met je eigen natuur. Letterlijk de natuur ingaan is daarom een andere makkelijke manier voor een HSP om tot rust te komen. In de natuur is veel groen aanwezig. Groen is de enige kleur waarbij onze ogen geen aanpassingen hoeven te maken. Het is daarom een kleur die rust communiceert naar ons gehele systeem. Daarnaast creëert het ruimte en het verbindt je met je hart. Groen is ook de kleur van het hartchakra, toevallig niet?
5. Reduceer de tijd die je besteed aan Social Media
Social Media is leuk, maar als HSP’er is het verstandig om hier bewust mee om te gaan. Het zendt namelijk continu prikkels uit. Deze prikkels moeten ook allemaal weer worden verwerkt. Social Media kan daardoor een echte energie leegtrekker zijn. Het is daarom slim om ervoor te waken dat je jezelf niet teveel belast met Social Media. Kijk dus goed naar wat een toegevoegde waarde in je leven heeft en wat niet. Door hier bewuste keuzes in te maken, zorg je voor een geest die mindful is.
Online cursus HSP
Wil je leren omgaan met je HSP door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Neem dan eens een kijkje bij de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht en ga direct van start als het resoneert!
Hsp coach of therapeut
Zodra je weet hoe je met jouw HSP om moet gaan, ga je de bijzondere mogelijkheden ervan ontdekken. Heb je behoefte aan meer verdieping en begeleiding? Dan is een HSP-coach of therapeut een optie waar je veel aan kunt hebben. Deze laat je namelijk zien hoe je jouw specifieke vaardigheden in kunt zetten en ze optimaal kunt benutten. Dit gebeurt door gesprekken, oefeningen, meditaties en visualisaties. Zo leer je jezelf echt kennen, vanuit je kern, en weet je uiteindelijk waar jouw kracht ligt. Zo kan een HSP-coach of therapeut je helpen om:
- De rem eraf halen zodat je meer vrijheid en geluk gaat ervaren en meer van je leven kan genieten
- Beter inzicht in jezelf en je mogelijkheden te krijgen
- Meer energie en plezier te ervaren
- Een meer richting te geven aan je leven door jouw richtingsgevoel te ontwaken
- Jouw gevoel en verstand meer op één lijn te brengen
- Niet meer in een kring rond te draaien
- Knoppen door te hakken
- Terugkerende patronen te doorbreken
- Je gevoel van zelfverzekerdheid en zelfliefde te vergroten
Hoe eerder je hiermee aan de slag gaat en de angel van het ongemak dat je door het HSP-zijn ervaart eruit kan halen, hoe sneller je:
- Energie zal toenemen
- Dichterbij je gevoel komt
- Minder in je hoofd zit
- Eigen kompas terug krijg
HSP en de zorgverlener
Omdat hsp nog niet bij elke zorgverlener wordt geaccepteerd, is het fijn om te weten dat je bij een energetisch therapeut of coach, Reiki master of holistisch therapeut terecht kunt.
HSP is heel gegrond
Het belangrijkste bij hoogsensitief zijn is dat je je er bewust van wordt. In het begin kan dit nog wat moeizaam verlopen, omdat er bijvoorbeeld veel overtuigingen aan gekoppeld kunnen zijn. Bijvoorbeeld: HSP zijn is zweverig, HSP zijn belemmert, HSP’ers zijn muurbloempjes. Maar eigenlijk kunnen we deze overtuigingen zo schrappen. Om je HSP als kracht in te zetten, heb je namelijk een goede gronding nodig. Een gezonde dosis nuchterheid en humor erover is ook zeer welkom. Dat haalt de ballast eraf. Niks zweverigs aan dus.
HSP Meditatie
Laat alle belemmerende overtuigingen die je misschien nog hebt, los met deze meditatie. Reinig deze uit je energiesysteem en laadt haar weer helemaal op met nieuwe bekrachtigende overtuigingen, zodat jij jouw hsp als kracht kunt inzetten!
Bepaal zelf wat je aan je kapstok ophangt
Daarbij zijn er zoals eerder gezegd dus meerdere soorten HSP. Ja, sommige HSP’ers komen wat meer over als muurbloempjes. Maar er zijn ook de extraverte HSP’ers die juist heel veel behoefte hebben een gezelligheid en continu actief bezig zijn. En dan heb je nog alles daar tussen in. Wat voor type HSP je bent en hoe jij je hoogsensitiviteit inzet, kan ook per fase van je leven veranderen. Laat je als HSP’er daarom ook nooit in een hokje plaatsen. Zie het puur als een term waarmee jij beter snapt waarom je je onderscheid van de rest. Dan zul je zien dat HSP zijn je leven verrijkt.
Zelf hsp coach worden?
Als jij jezelf en jouw hooggevoeligheid beter wilt leren kennen, en jezelf wilt ontwikkelen op een diepgaand niveau, dan zou de opleiding Holistisch Therapeut / Coach iets voor je kunnen zijn. In deze opleiding, die je kunt volgen bij ZoMa Opleidingen, wordt onder andere aandacht besteed aan Reiki, een alternatieve geneeskunde afkomstig uit Japan, waarmee je jezelf leert te helen en hoe je evenwichtig met jouw energie kunt omgaan als HSP.
Gratis e-book Energie bewaken met Reiki
Meer weten over Reiki? In dit e-book lees hier alles over. Reiki is een mooie manier om als hsp’er je energie te bewaken. Op die manier blijf je dicht bij jezelf.