In het kort gezegd is hypnotherapie een vorm van psychotherapie waarbij hypnose wordt ingezet als hulpmiddel. Bij hypnotherapie heeft de inzet van hypnose een therapeutisch doel. Veel mensen kennen hypnose uit televisie- en theatershows, deze vorm van hypnose heeft niets te maken met de hypnose die wordt ingezet bij hypnotherapie.

Bij hypnotherapie wordt er gewerkt met verbeelding en zelfsuggestie in een rustige, kalme toestand waarbij reflectie en communicatie een belangrijke rol spelen. Ofwel je bent in verbinding met jezelf met je therapeut.

Wanneer hypnotherapie inzetten?

Hypnotherapie kan worden ingezet bij lichamelijke, psychische en emotionele klachten en voor het versterken van prestaties, ervaring en gevoelens van je Zijn. Door het oproepen van herinneringen en emoties kan een weggestopt probleem weer naar boven worden gehaald en kan het worden losgelaten.

Hoe werkt hypnotherapie?

Hypnotherapie maakt gebruik van het onbewuste en zoekt naar de dingen die in het onbewuste zijn opgeslagen. Beleving en gedrag worden door dat onbewuste beïnvloed. Wanneer iets niet goed is opgeslagen, kan er disbalans ontstaan wat kan leiden tot onbegrepen reacties, beperkende conclusies, angst, rouw, verdriet en gedragsproblemen.

Bij hypnotherapie wordt vaak gebruik gemaakt van visualiseren (innerlijke verbeelding). Dit wordt veelal als positief en prettig ervaren, omdat positieve gevoelens worden versterkt en het contact met de innerlijke kracht wordt hersteld. Je leert (opnieuw) te genieten.

Hypnose of trance

Bij hypnotherapie wordt de cliënt in een soort trance gebracht (lichte hypnose) en dit heeft altijd een bepaald doel. De hypnose zelf is dus geen doel (zoals bij de hypnose die je op televisie ziet) maar het doel is juist de therapeutische begeleiding met hypnose als middel. Hypnose of trance is een verhoogd niveau van bewustzijn, een naar binnen gerichte, verhoogde concentratie en een verhoogde openheid voor suggestie. De communicatieve hulpmiddelen van de therapeut (zoals een begeleide visualisatie) zorgen voor een verbinding tussen het bewuste en het onbewuste. Tijdens een hypnose ben je nog wel in staat om te observeren. Met hypnotherapie wordt iemand niet gedwongen een bepaald gedrag te vertonen of bepaalde dingen te zeggen, die hij of zij eigenlijk niet wil zeggen of doen. Het is bij hypnotherapie altijd mogelijk om direct weer uit de trance te “ontwaken”.

Hypnotherapie werkt door op onbewustheid en oude, onverwerkte gevoelens die bepalen hoe iemand zich in het hier en nu voelt. Via visualisaties wordt contact gemaakt met oude ballast, wordt deze opgeroepen en opnieuw gevoeld.

Hypnotherapie bewezen en voor iedereen

Hypnotherapie is bewezen effectief bij een heleboel verschillende problemen. Vooral vage en onbegrepen klachten waar een reguliere arts geen oplossing voor kan bieden, is hypnotherapie een zeer goede therapie. Om in trance of onder hypnose te raken is geen speciale eigenschap nodig; iedereen is er toe in staat. Hypnotherapie is geschikt voor iedereen en iedereen kan het.