Home / Hypersensitief

Hypersensitief

Hypersensitief, dat kan best klinken als iets overdrevens of intens. Wanneer je nog niet weet hoe je hiermee om kan gaan, kan het ook best als intens worden ervaren. Maar zodra je weet dat je hypersensitief bent, wat de kenmerken zijn en hoe je daarmee om kunt gaan, is het een prachtige eigenschap. Niks overdrevens of intens meer aan, maar juist iets om trots op te zijn!

Hypersensitief zijn

Hypersensitiviteit wordt ook wel afgekort naar HSP, wat staat voor Highly Sensitive Person. Hypersensitiveit is geen ziekte maar een eigenschap: een eigenschap waarbij extreme gevoeligheid voor prikkels centraal staat. Die gevoeligheid, ofwel hypersensitiviteit, houdt in dat iemand die hypersensitief is, alles wat er in en om hem of haar heen gebeurt, veel sterker binnenkomt in de hersenen en ook op een veel intensere wijze wordt verwerkt.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? In deze masterclass bespreekt Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen, wat hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit is, wat de valkuilen zijn, maar vooral hoe je die valkuilen kan ombuigen tot kracht.

Zelfzorg is super belangrijk bij hypersensitief zijn

Die verwerking van prikkels gaat bij een hypersensitief persoon dus anders dan bij iemand die niet hypersensitief is. De verwerking kan langer duren en dat leidt vaak tot vermoeidheid en soms zelfs klachten als burn-out, depressie, het gevoel nergens bij te horen, een laag zelfbeeld, etc. Het is voor een hypersensitief persoon dus ontzettend belangrijk om heel goed voor zichzelf te zorgen door grenzen te stellen en deze ook steeds te bewaken.

Kenmerken van een hypersensitief persoon

Hypersensitieve personen:

  • Komen vaak over als een verlegen iemand
  • Zijn vaak harde werkers, perfectionistisch en steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging
  • Dromen en fantaseren veel
  • Zijn meer dan normaal gevoelig voor pijn, licht, geluid, kleur, smaak, temperatuur en bepaalde stoffen
  • Merken lichaamstaal sneller op en onderliggende bedoelingen
  • Raken snel geëmotioneerd door muziek, kunst of bijvoorbeeld een film
  • Zijn snel angstig of schrikachtig

Hypersensitief: lastig of positief?

Het hypersensitief zijn kan als lastig worden ervaren voor degene die de eigenschap heeft.

Zeker als je nog niet begrijpt wat er met je aan de hand is. Er zijn verschillende mogelijkheden om te testen of je hypersensitief bent. Op internet zijn verschillende tests te vinden waarmee je al een heel eind kunt komen.

Hypersensitief

Als blijkt dat je als hypersensitief uit de test komt, wordt het begrijpen van jezelf en je handelen in je dagelijks leven een stuk eenvoudiger. Het kan ook heel prettig zijn om hulp te zoeken om op een positieve manier om te gaan met hypersensitiviteit. Je kan hiervoor naar een reguliere arts gaan en die zal dan medicatie voorschrijven om minder gevoelig te zijn voor prikkels, maar dat is alleen bestrijding van symptomen.

Ontspanning is essentieel bij hypersensitiviteit

Waar je als hypersensitief person veel meer baat bij hebt is om te leren ontspannen en je eigen eb en vloed te leren kennen. Ofwel hoe jij ‘werkt’. In de huigide maatschappij is het heel gewoon dat alles snel, sneller, snelst gaat. Veel mensen kunnen dit ook waarmaken. Dit zijn vaak de 80% die niet hypersensitief zijn. De andere 20% van de bevolking is dat wel en heeft moeite om bij te blijven. Dit onderstreept maar weer dat we niet allemaal hetzelfde zijn.

Maar wat je vaak ziet, is dat een hypersensitief persoon zich in een omgeving bevindt waar die 80% met name aanwezig is. Hierdoor kan je als hypersensitieve het gevoel hebben ‘raar’ te zijn. Om niet door de mand te vallen ga je extra hard hollen, niet wetende dat je ook best hard kan hollen, maar bijvoorbeeld niet acht uur achter elkaar, zoals de rest. Jouw energie komt in golven. Wat betekent dat je bijvoorbeeld voor 2 uur lang prima kan doorwerken, maar daarna echt weer even moet ontspannen om op te laden.

Hypersensitieven mogen meer selfish zijn

Daar hebben hypersensitieve vaak ook moeite mee, dat ontspannen. Ze zijn het vaak ook niet gewend om tijd voor zichzelf te nemen. Ze zijn altijd bezig en altijd onderweg voor anderen.

Hypersensitiviteit

Ze investeren al hun tijd in het in service zijn, maar vergeten daarbij zichzelf. Terwijl dat heel gevaarlijk is voor hun gezondheid. Het kan leiden tot klachten op mentaal, fysiek, energetisch en emotioneel niveau.

Anders kom je als hypersenstieve in een neerwaartse spiraal

Als je overprikkeld raakt, is ook de kans dat je negatieve energie waarneemt groot. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel van negativiteit terecht komen. Het wordt voor een hypersensitief persoon dan steeds moeilijker om inzicht in zichzelf te krijgen en uit die cirkel te komen. Dus hoe doe je dat dan, ontspannen, als hypersensitief persoon? Een Reiki-therapeut, yoga of energetisch therapeut kan je dit leren evenals bij het leren om de positieve eigenschappen te vinden als je hypersensitief bent. Hier alvast een paar voorbeelden om je op weg te helpen:

  • Een middagdutje doen
  • Een boek lezen of naar een audio boek luisteren
  • Muziek luisteren
  • Dansen
  • Kleuren
  • Tuinieren
  • Schilderen
  • Wandelen
  • Naar het strand gaan
  • Mediteren
  • Reiki

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht.

Tune in op jouw hypersensitieve behoeften

Ontspannen betekent dus niet per definitie dat je plat op de bank moet liggen en verder niks moet doen. Ontspanning betekent dat je iets gaat doen waardoor je de overmatige of vastzittende energie kan afvoeren. Dat kan dus door plat op de bank te gaan liggen. Maar ontspannen kan ook door iets actievers te gaan doen als dansen of door iets rustigs als tekenen of tuineren. Als hypersensitief persoon is het belangrijk dat jij gaat aanvoelen wat jij nodig hebt. Heb je net twee uur achter de laptop zitten werken en voelt je hoofd heel vol? Dan kun je dat boek beter even laten liggen en misschien beter even gaan dansen of hardlopen. Maar nogmaals: jij voelt dat het beste!

Omgaan met hypersensitief zijn

Als je op een goede manier leert omgaan met je hypersensitief zijn, dan:

  • Kun je talenten en kwaliteiten die je in je hebt ontwikkelen
  • Krijg je meer inzicht in jezelf en daardoor kun je je talent op de juiste manier inzetten
  • Begrijp je jezelf veel beter en je kunt ook accepteren waarom je op een bepaalde manier reageert op verschillende situaties, mensen en emoties
  • Wordt je energieker en productiever
  • Leer je op je intuïtie te vertrouwen

Hoogsensitief

Als je je realiseert dat je hypersensitief bent, en je leert er op de juiste manier mee omgaan, dan zul je merken dat het juist een prachtige eigenschap is. Maak gebruik van je talenten en wees trots op het feit dat je hypersensitief bent!

Wil je echt leren hoe je hypersensitief zijn kunt gaan benaderen als je kracht, en hiermee jezelf en anderen behandelen? Volg dan de opleiding tot Holistisch Therapeut of een Reiki cursus bij ZoMa Opleidingen.