Home / Koshi

Koshi

Een koshi is een windgong of chime die een prachtige, zachte klank geeft bij beweging. De klank van deze handgemaakte windgong geeft rust en ontspanning door de bijna sprookjesachtige tonen. Ze worden vaak ingezet als hulpmiddel bij een meditatie of healing.

Materiaal van een koshi

Een koshi wordt handgemaakt door specialisten, aan de voet van de Pyreneën. De wand ofwel klankkast van een koshi is gemaakt van bamboefineer. Binnen in de klankkast bevinden zich acht metalen klankstaafjes die met zilversoldeer zijn bevestigd. Hierdoor klinkt de koshi heel helder.

Koshi

In de koshi hangt een klepeltje van glas aan een zijden koordje, dat de klank produceert tegen de metalen staafjes. De holte van de koshi, gemaakt van bamboe, resoneert prachtig en geeft een ontspannende, bijna bovennatuurlijke ervaring.

De vier elementen in een koshi

Er zijn vier verschillende koshi’s ontwikkeld, elk met hun eigen klanken. Deze vier koshi’s vertegenwoordigen de vier elementen water, aarde, vuur en lucht. Door de spatzuivere stemming zijn de klanken van de vier elementen heel goed te onderscheiden.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? In deze masterclass bespreekt Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen wat hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit is, wat de valkuilen zijn, maar vooral hoe je die valkuilen kan ombuigen tot kracht.

Elke koshi heeft unieke klanken

De vier elementen in de koshi’s hebben hun eigen unieke eigenschappen. Zo staat het element water voor rust en geborgenheid. Water staat voor beweging, vuur voor warmte en enthousiasme en lucht voor vrijheid. Als je met je ogen dicht de koshi laat klinken, hoor je de elementen en voel je de eigenschappen die ze hebben.

Toepassing van een koshi

Het inzetten van een koshi tijdens een therapeutische sessie kan enorm verlichtend, ontspannend en helend werken. Een koshi wordt bij een energetische behandeling vaak als hulpmiddel ingezet ter afsluiting van de behandeling. Om de cliënt optimaal te laten ontspannen loopt de therapeut met de koshi rond het lichaam van de cliënt. Het is daarbij niet belangrijk of deze ligt, staat of zit.

Koshi

Laat je betoveren door de klank van een koshi

Een therapeut kiest vaak intuïtief de koshi met het element dat bij de cliënt past, of bij het moment. Je hangt de koshi aan het oogje aan een vingertop en beweegt zachtjes je vinger. Hierdoor zal de koshi zachtjes gaan ronddraaien, waardoor het glazen klepeltje de metalen klankstaafjes raakt. De klank die dan ontstaat, is heel licht en zal menig cliënt een glimlach op het gezicht toveren. Koshi’s worden ook ingezet bij:

  • meditaties
  • klankschaaltherapie
  • visualisaties
  • mindfulness

Zodra er enige beweging in de koshi ontstaat, raak je bijna betoverd door de heerlijke klanken. De klanken van een koshi zijn wat zachter dan die van een klankschaal en melodieuzer. Terwijl een klankschaal vaak loslaten door trilling als doel heeft, heeft een Koshi als doel om te ontspannen en daardoor te helen. Een must have voor iedere therapeut, maar natuurlijk kunnen ze ook ter decoratie dienen door ze in je huis op te hangen.

In de opleiding tot Holistisch Therapeut leer je verschillende methodieken in te zetten. Zo leer je met inzichtkaarten, klankschalen en edelstenen om te gaan, evenals koshi’s. Het is per persoon verschillend welke methodieken hij of zij prettig vindt om te gebruiken. Gedurende de opleiding maak je je eigen keuzes voor de methodieken die je wilt gebruiken.