Home / Levenskunst

Levenskunst

Wat is levenskunst? Hoe kun je leren omgaan met jezelf en met de wereld om je heen? Dat is levenskunst. Nadenken over waar je staat in het leven en hoe je jouw wensen daarop af kunt stemmen. Maar daarmee ben je er nog niet. Levenskunst is vooral ook veel oefenen. Het leren kennen van je beperkingen en mogelijkheden.

Dit door je door te reflecteren, evalueren en meditatie. Het uiteindelijke doel? Het verwerven van innerlijke vrijheid. Bewust je eigen leven leven, dat is waar levenskunst voor staat. De filosofie achter het begrip daagt je uit om een relatie aan te gaan met jezelf. Zorgzaam, maar ook zorgvuldig, werken aan een positieve levenshouding. Hoe ga je bijvoorbeeld om met negatieve ervaringen en tegenslag?

Leven in vrijheid als levenskunst

We zijn dankbaar dat we in vrijheid kunnen leven, maar aan de andere kant betekent het ook dat we moeten leren omgaan met de onzekerheid van ons bestaan. In de huidige samenleving is verantwoordelijkheid en zelfregie erg belangrijk. Dat je altijd maar precies weet wat je volgende stap in het leven is, is niet vanzelfsprekend.

Levenskunst

Je krijgt altijd te maken met onzekerheid en tegenslag. Het leven ‘leven’ lijkt gemakkelijk, maar in de praktijk kom je toch best vaak voor uitdagingen te staan.

Levenskunst als filosofie

Levenskunst zien als een filosofie is niet iets van de laatste tijd. Het stamt al uit de tijd van Socrates. Socrates was een filosoof die leefde zo’n 500 jaar voor Christus. Hij stelde de mensen om zich heen vragen over ‘een goed leven’ en liet ze hiermee een aantal essentiële inzichten zien. De mensen ontdekten dat ze de antwoorden op grote levensvragen heel goed zelf konden beantwoorden. Op onbewust niveau hadden ze deze kennis al in huis. Levenskunst als filosofie is dus helemaal niet zweverig of iets uit deze tijd. Vragen als ‘hoe we moeten leven’ komt voort uit eeuwenoude tradities.

In deze masterclass gaat Marjolein Berendsen vanuit ZoMa Opleidingen je meenemen in volledig leven vanuit je essentie, wie jij in wezen bent. Leven vanuit balans, vanuit jouw kern zodat jij een vrij en gelukkig leven kunt leven!

Levenskunst als handleiding

Levenskunst wordt ook steeds meer ingezet binnen de therapie en in het bijzonder de psychotherapie. Als je geen eetstoornis hebt, of een depressie, wil nog niet zeggen dat je tevreden bent over het leven dat je leidt. Psychologen zetten daarom niet alleen meer een klachtgerichte benadering in, ze hebben ook steeds meer aandacht voor het welbevinden van hun cliënten en hun geestelijke gezondheid. In andere woorden; er wordt niet alleen meer gekeken naar de klachten, maar naar de persoon als geheel.

Levenskunst

Hoe kan deze persoon geholpen worden bij het ontwikkelen van levenskunst? Het gaat dan om vragen die niet terug komen in de klachtgerichte benadering. Denk bijvoorbeeld aan vragen als ‘wat zijn waarden die voor jou belangrijk zijn?’ of ‘hoe zou je willen dat jouw leven eruitziet?’ Psychische klachten zijn niet altijd op te lossen.

Betekenis geven, dat is levenskunst

Wanneer je je ervan bewust bent dat lijden bij het leven hoort, ontstaat er ruimte waarin je na kunt gaan denken over de betekenis van je leven en hoe je hier vorm aan kunt geven. Je kunt als mens namelijk een zinvol leven leiden, ook als je last hebt van psychische problemen of kampt met een ziekte. Levenskunst biedt je hierin handvatten.

Wil je ook levenskunst beoefenen? Kijk dan eens naar de opleidingen en cursussen van ZoMa Opleidingen. Tijdens de opleiding tot Holistisch Therapeut wordt er veel aandacht besteed aan levenskunst. In de modules Zijnsoriëntatie, Holisme en Intuïtie komt dit in verschillende vormen naar voren. Kom meer te weten bij onze infobijeenkomsten!