Home / Blog / Angst!

Angst!

Arrrhhh angst! Daar is dan het moment om je presentatie te geven. Je hart bonkt in je keel, het wordt wazig voor je ogen en het zweet breekt je uit. Of misschien word je geplaagd door examenvrees, angst voor de tandartsboor of groepen mensen. Iedereen kent een bang of angstig gevoel wel, in meer of mindere mate.

De emotie angst helpt je om te reageren wanneer er gevaar dreigt. Je hart klopt sneller, je bloeddruk stijgt, spieren spannen zich aan, je ademhaling versnelt in een rap tempo en je transpireert. Het is een natuurlijke, menselijke emotie. Het dient ervoor om alert te kunnen reageren op gevaarlijke situaties. Je kan bleek wegtrekken en last hebben van nachtmerries. Geen trek hebben in eten of juist de koelkast herhaaldelijk willen leegplunderen. We denken vaak de enige te zijn die zich zo voelt en veroordelen onszelf er om. Want, angst = niet stoer. Toch krijgt maar liefst één op de 5 volwassen mensen in Nederland in hun leven eens te maken met een angststoornis. Het kan geluk en succes serieus in de weg staan.

Beeldjes op een plank

Stresshormonen
Wanneer we angstig worden, geeft het onderdeel van onze hersenen genaamd de hypothalamus een signaal af, wat leidt tot het produceren van stresshormonen. Ze kunnen zowel nuttig als schadelijk zijn. De 3 belangrijkste zijn: cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen stellen ons in staat om alerter te zijn en adequaat te reageren op allerlei stressvolle situaties. Acute stress schijnt volgens recente onderzoeken gezond te zijn. Maar stresshormonen zijn wel degelijk schadelijk op langere termijn. Er is onder andere kans op afbraak van spieren en toename van gewicht. We zien er sneller oud uit en hebben vaak minder zin in seks.

Denkpatronen doorbreken
Paniek is de naam voor een hevige, plotselinge angst. Bij een paniekaanval maken onze hersenen geen onderscheid tussen wat echt is of wat we denken. Voor de hersenen zijn alle gedachten echt. Dit kan zoveel impact hebben, dat we angst voor de angst creëren. We zijn dan bang om opnieuw een paniekaanval te krijgen à stresshormonen worden aangemaakt à dit leidt tot meer angst à meer stresshormonen à Het sneeuwbal effect.

Gedachten hebben een enorme invloed op jouw emoties en gedrag en dus op hoe je je manifesteert. Mensen met angstklachten zijn geneigd om het ergste te verwachten en om veel te piekeren. Negatieve gedachten maken angstig, maar vaak zijn deze gedachten niet reëel. Door je bewust te worden van je gedachten, krijg je meer inzicht in je angsten. Is het echt wel waar wat je denkt?

What to do
1) Vlucht niet weg voor je angst. Want alles waar je weerstand aan biedt wordt sterker en groter. Onderzoek waar je precies bang voor bent en waarom. Probeer je angst liever te begrijpen. Het is logisch dat je situaties wilt vermijden die angst oproepen. Helpend is dat echter niet. Je hebt misschien het gevoel dat je angst minder wordt, maar door te vermijden blijft je angst bestaan en kan zelfs sterker worden. Het kan je geleidelijk aan steeds meer gaan beperken in je doen en laten. Probeer met mildheid voor jezelf toch uit je comfortzone te stappen, kleine stapjes daarin zijn oké.

2) Let op je gedachten, probeer een positieve mindset te hebben. Angst is DE indicatie dat je gedachten niet positief gefocust zijn. Wees je dus bewust van je gedachten. Vooral ook in drukke, stressvolle perioden in je leven. Zijnsoriëntatie en het bijhouden van een positief dagboek kan hierbij helpend zijn.

3) Een gezonde leefstijl maakt je weerbaarder tegen stress en angst. Eet gezonde voeding, waarmee je je bloedsuikerspiegel op pijl houdt. Dus even geen koffie, alcohol en frituur. Hier hoort ook sporten bij. Daarmee maak je endorfine aan, de natuurlijke feel good drug. Ze maken kalm. Slaap daarnaast voldoende, het liefst 8 uur per nacht om je lijf te resetten na angst en paniek.

4) Ontspan! Zorg voor een goede balans tussen activiteit en rust. Ademhalingsoefeningen (hier zijn handige apps voor te downloaden) werken ook goed. Ze reduceren stresshormonen. Helpend kan zijn Reiki, mediteren, Zijnsoriëntatie, wandelen en goed letten op je aarding.

Een positieve draai
Heb jij als hoog gevoelig mens veel last van angst en paniek? Gefeliciteerd, je hebt een goed ontwikkeld zenuwsysteem, een prachtig kompas! 🙂

Door: Margriet Homma, blogger & trainer ZoMa Opleidingen

Anderen lazen ook

  • 24.01.2024

    De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

    Lees de blog
  • 10.01.2024

    Kwetsbaarheid en veiligheid

    Lees de blog
  • 08.01.2024

    De invloed van vorige levens en karma

    Lees de blog