Praktische informatie

Voor je je inschrijft voor de opleiding tot Holistisch Therapeut, is het verstandig om deze pagina door te lezen. Hieronder vind je praktische informatie over lesdagen, examinering, toelatingscriteria, locatie en kosten van de opleiding.

Introductiepakket aanvragen

Lesdagen en Reiki Master

De opleiding tot Holistisch Therapeut duurt in totaal twee jaar. Elk jaar bestaat uit tien lesdagen. De lesdagen vinden elke vier à vijf weken plaats op een vaste dag en duren van 09.30 tot 15.30 uur. Er is elke dag van de week mogelijkheid voor het volgen van de opleiding. Afhankelijk van de dag waarop je de opleiding volgt, krijg je les van één van onze gecertificeerde trainers.

Tussen leerjaar 1 en leerjaar 2 is nog een extra dag ingepland: de Reiki 3A dag, waar je Reiki Master wordt.

ZoMa sfeerbeeld

Toetsing en examinering

Je oefent thuis op oefencliënten om het geleerde in de praktijk te oefenen. Aan het einde van het eerste leerjaar is er een theorietoets en een praktijktoets. In leerjaar twee doe je aan het eind een theorie-examen en een praktijkexamen.

De theorietoets bestaat uit een aantal vragen n.a.v. de verplichte literatuur. Deze toets kun je thuis maken. Het theorie-examen is een eindverslag van alle reflectieverslagen van de afgelopen twee leerjaren, waarin je ook in gaat op de feedback van je trainer op deze verslagen.

De praktijktoets en het praktijkexamen vinden plaats op locatie bij ZoMa Opleidingen. Twee examinatoren beoordelen je examen, bestaande uit een complete behandeling van een cliënt, waarbij er op gelet wordt dat je het geleerde in de praktijk brengt en of je dat ook op een intuïtieve manier toepast en inzet.

 

Tip: in 2019 kun je de kosten voor de opleiding als aftrekpost opvoeren in je aangifte inkomstenbelasting. Dat betekent dat je, afhankelijk van je inkomen, tot 50% van deze kosten terug kunt krijgen.

Kijk op deze pagina voor meer informatie: 

Aftrekposten belastingdienst

Kathelijn Groeneveld, Venlo
review kathelijn
‘De opleiding tot holistisch Therapeut, is het grootste cadeau dat je aan jezelf kunt geven. Voor mij betekende het een onomkeerbare verandering in mijn leven, omdat ik leerde te luisteren van wat er zich afspeelde in mijn binnenwereld.’

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat uit 20 hele lesdagen plus de Reiki Master dag. In het eerste jaar geldt 100 uur thuisstudie, in het tweede jaar is dat 150 uur.

* In het eerste leerjaar oefen je thuis het geleerde in de praktijk met oefencliënten. Je hebt hiervoor zelf de verantwoordelijkheid om te oefenen en je de theorie eigen te maken. Je mag met zoveel oefencliënten oefenen als je zelf wilt. Van twee van deze cliënten maak je een reflectieverslag, die meetellen bij je theorie-examen.

** In het tweede leer jaar krijg je de opdracht om twee reflectieverslagen te maken, van oefenbehandelingen die je in je eigen tijd doet.
*** In het tweede leerjaar volg je twee intervisiebijeenkomsten, die je samen met je studiegenoten organiseert. Je levert van één intervisiebijeenkomst een kort verslag in.
**** Als je niet de intentie hebt om Holistisch Therapeut te worden, kun je de opleiding ook alleen volgen om je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

Opleidingslocaties

ZoMa Opleidingen is gevestigd aan de Sonnedach 1 te Westervoort. De trainers op deze locatie zijn Margriet Homma, Charissa Kruisenga, Eveline Wentzel, Marlene Spoorenberg, Saskia Smeding, Lusette Quiridongo en Ellen van den Bergh.

Ook heeft ZoMa Opleidingen een trainingslocatie in Voorburg, vlakbij Den Haag. Het adres is Van Alphenstraat 2, 2274 NA in Voorburg. De trainer hier is Eveline Wentzel.

Beide locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Op de pagina trainers vind je meer informatie over de trainers.

Wanneer gaat de eerstvolgende opleiding van start?

Drie keer per jaar start er een nieuwe groep met de opleiding: januari, april en september. De dagen vind je onder Agenda

Gratis informatieavond

ZoMa Opleidingen organiseert gratis informatieavonden en -ochtenden over de opleiding Holistisch Therapeut. Je kunt je hiervoor vooraf aanmelden. De data hiervan zijn te vinden onder Agenda.

Hier kun je je direct aanmelden:
Aanmelden info bijeenkomst

Secretariaat

Het secretariaat op locatie Westervoort is elke werkdag geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur voor vragen over de opleiding en alle andere vragen. Telefonisch bereikbaar via 085-4000020. Het secretariaat is altijd bereikbaar per e-mail op info@zoma-opleidingen.nl.

Toelatingscriteria

Vóór aanvang van module 1 van leerjaar 1 van de opleiding Holistisch Therapeut dien je te beschikken over een Reiki 1 en Reiki 2 certificaat. Bij uitzondering mag Reiki 2 ook nog tijdens het eerste jaar worden gevolgd, maar dan wel vóór module 3. Je kunt je natuurlijk wel al inschrijven voor de opleiding als je je Reiki-certificaat nog niet hebt, de cursusdagen en startdata van de opleiding zijn op elkaar afgestemd.

Bij inschrijving krijg je een toelatingsgesprek met één van onze trainers.

Minimum vereiste vooropleiding: mavo. Aanbevolen wordt een vooropleiding op havo/vwo/mbo/hbo-niveau.

ZoMa opleidingen sfeerbeeld

Groepsgrootte

ZoMa Opleidingen werkt met kleine groepen van max. 12 personen. Ons doel is om voldoende individuele aandacht aan iedere student te kunnen bieden en dat kan alleen als we de groepen relatief klein houden. Ook de verbinding onderling en in de groep komt zo het beste tot zijn recht.

ZoMa sfeerbeeld interieurZoMa Community

ZoMa Community biedt een compleet aanbod aan afgestudeerde – en toekomstige therapeuten van ZoMa Opleidingen. Lid worden is kosteloos en kan al aan de start van de opleiding tot Holistisch Therapeut. De missie van ZoMa Community is het integreren van 3 pijlers:

Professionalisering: het bieden van workshops en trainingen, bij- en nascholingen, retreats en intervisie. Deze bij- en nascholingen zijn geaccrediteerd door de KTNO en leveren studiepunten op voor de beroepsverenigingen BATC en Het Verbond.
Verbinden: de kracht van verbinding is enorm. Leg contact, deel kennis en zoek verbinding met collega studenten en therapeuten.
Ontspanning: we geloven in de kracht van ontspanning, om goed voor onze energiebalans te zorgen. Daarom organiseert ZoMa Community uitjes en bijeenkomsten, allemaal verschillend van opzet. Denk aan een Reiki picknick, een food festival of een beurs.

Kijk voor meer info over de ZoMa Community op de pagina Over ZoMa-Community

Algemene voorwaarden en klachtenprocedure

Op de opleiding Holistisch Therapeut en Reiki Trainer zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Voor beide opleidingen is ook een klachtencommissie opgesteld, waarvan de procedure is vastgelegd in een klachtenprocedure.

Aanmelden Holistisch Therapeut