Opleiding tot Holistisch Therapeut (hbo-niveau)

Leer holistisch behandelen

Wil je jouw eigen praktijk starten of Holisme integreren binnen jouw vakgebied? Tijdens onze 2-jarige opleiding op hbo-niveau leer je alle vaardigheden om aan de slag te gaan met Holistische Therapie. De opleiding is geaccrediteerd door de KTNO. Na afloop ontvang je een erkend diploma en ben je volwaardig Holistisch Therapeut.

Voor professionals is de opleiding Holistisch Therapeut een prachtige aanvulling op je vaardigheden of behandelingen in jouw praktijk. De opleiding geeft jou de juiste inzichten en tools om het maximale uit jezelf en je praktijk te halen.

Kennismaken? Volg een gratis proefles of meld je aan voor een van de open avonden.

Gratis infobijeenkomst volgen

Holisme

Een Holistisch Therapeut afgestudeerd bij ZoMa Opleidingen, ziet zijn of haar cliënten als geheel. Holisme is gestoeld op het principe dat alles met elkaar in verbinding staat, door uit te gaan van vijf holistische niveaus:

fysiek (lichamelijk)
emotioneel (emoties)
mentaal (gedachten, overtuigingen)
energetisch (vanuit energetisch oogpunt, energiehuishouding, chakraleer e.d.)
spiritueel niveau (dieperliggende oorzaak van de klacht, je verbinding met jouw essentie)

Zomeractie

Schrijf je nu in voor de opleiding Holistisch Therapeut en krijg t/m 31 augustus een online training naar keuze t.w.v. € 199,- als welkomstcadeau. Super waardevol ter voorbereiding én verdieping op de opleiding. Ideaal om thuis in je eigen tempo en tijd te volgen. Bekijk hier ons prachtige aanbod met online trainingen.

Wat kan ik als Holistisch Therapeut

 • Holistische behandelingen geven op alle vijf niveaus.
 • De oorzaak van klachten, obstakels en belemmeringen herkennen en behandelen.
 • Verbanden leggen tussen lichamelijke klachten en de emoties die erbij horen.
 • Cliënten begeleiden met hun hulpvraag en ze ondersteunen bij heling en groei.
 • Je eigen praktijk starten, je kennis toepassen als professional.
 • Op een liefdevolle, oordeelvrije en effectieve wijze cliënten begeleiden in hun proces naar gezondheid en geluk.

Lees meer over het groeiproces dat je doormaakt tijdens de opleiding. Na afronding ben je als Holistisch Therapeut ook in staat dit groeiproces aan je cliënten mee te geven.

Opbouw van de opleiding

De opleiding is opgebouwd uit vijf pijlers. Tijdens de opleiding leer je verschillende methodes en technieken om toe te passen tijdens behandelingen, zoals:

het geven van een holistische behandeling van A-Z
coachings- en gespreksvaardigheden
diverse loslaatmethodes voor de cliënt (Sedona-methode en EFT)
behandelen met klankschalen, edelstenen en remedies
helen van het innerlijk kind, patronen en overtuigingen doorbreken
opstellingen en systemisch werk

Door alle lessen heen zijn Reiki, holisme en Zijnsoriëntatie verweven met de lesstof en de methodes en technieken die je aangereikt worden. Als Holistisch Therapeut is het van groot belang om inzicht te krijgen in eigen thema’s en patronen, om zo je cliënt optimaal te kunnen begeleiden. Ontdek hoe de opleiding is opgebouwd: klik hier voor leerjaar 1 en leerjaar 2.

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Holistisch Therapeut is voor iedereen die anderen effectief wil begeleiden met hun hulpvraag. Of je nu nog geen ervaring hebt met de thema’s uit de opleiding, of al verder bent in je (spirituele) ontwikkeling, je kunt altijd instappen. Iedere student krijgt op maat gemaakte begeleiding: alles wat nodig is om jou als professional te laten groeien.

De opleiding is voor:

 • Iedereen in de psychosociale sector; zoals therapeuten, hulpverleners, psychologen, praktijkondersteuners, etc. die zich verder holistisch willen professionaliseren.
 • Iedereen die een praktijk in coaching heeft of wil starten.
 • Managers of medewerkers in het bedrijfsleven zoals: Human Resources, reïntegratiecoaches, verzuimconsulenten.
 • Iedereen in de sector zorg en welzijn die hun patiënt/cliënt als geheel wil zien; zoals (huis)artsen, fysiotherapeuten, verplegers, sociaalwerkers, jeugdzorgwerkers.
 • Docenten die de holistische visie willen integreren binnen het onderwijs.
 • Iedereen die holisme wil integreren in zijn of haar vakgebied.

Na de opleiding aan de slag als professioneel therapeut

Als je met je erkende diploma als Holistisch Therapeut aan de slag gaat, bevelen we je van harte aan om je aan te sluiten bij een branche- of beroepsvereniging. Bij de branchevereniging NIBIG voldoe je met je lidmaatschap aan de klachtenregistratie van de WKKGZ-regeling en kun je daarnaast je beroepsaansprakelijkheidsverzekering regelen. Dit is een basiseis voor als je vergoedingen vraagt voor je werk als therapeut.

Vergoeding vanuit zorgverzekering

Wanneer je wilt dat je behandelingen ook vanuit het aanvullende zorgpakket van je cliënten worden vergoed, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld BATC of CAT.

Hiervoor heb je een aanvullende opleiding nodig, namelijk Medische Basiskennis of Psychosociale Basiskennis (of een gecombineerde opleiding hiervan). Deze volg je bij een erkend instituut, zoals Con Amore of De Energieschool.

Wat wij jou bieden

wordt holistisch therapeut.

 • Een veilige, vertrouwelijke omgeving waarin jij kan ontwikkelen en helen.
 • Veel persoonlijke aandacht.
 • Maatwerk in lesstof om jou optimaal te begeleiden.
 • Extended versies voor mensen die al veel ervaring hebben.
 • Kleine groepen van maximaal 12 personen.
 • Een grote online leeromgeving met gratis meditaties, visualisaties, videomateriaal en lesmateriaal.
 • Een plek met gelijkgestemden, een community waar je mee kan verbinden (op o.a. gratis events).
 • Eén professionele en kundige docent die je van A tot Z begeleidt, jou echt ziet en hoort in wat jij nodig hebt (alle docenten hebben zelf ook de opleidingen bij ZoMa gevolgd).
 • Elke lesdag een gratis uitgebreid lunchbuffet.
 • Kortom: een warme, liefdevolle, professioneel erkende opleiding op hbo-niveau.

ZoMa Community

Bij ZoMa Opleidingen hechten wij veel waarde aan verbinding, verdieping en bewustwording. Als je bij ons de opleiding Holistisch Therapeut volgt word je automatisch lid van onze ZoMa Community. Het lidmaatschap is gratis.

ZoMa

Als lid van onze ZoMa Community kun je genieten van:

 • workshops en trainingen
 • bij- en nascholingen
 • een fijn, warm en groot netwerk met andere ZoMi’s
 • besloten Facebook groep
 • intervisie in groepen, in of vlakbij je woonplaats
 • exclusieve retraites voor alleen ZoMi’s
 • gratis deelname aan uitjes, zoals bv de jaarlijkse Reiki Picknick
 • gratis deelname aan (online) events zoals 1&2 oktober!
 • exclusieve live webinars gegeven door founder Marjolein Berendsen
 • lid worden van Stichting ZoMa -Spread the love

Wat studenten over de opleiding zeggen

Dianne

Omdat ik al jaren Reiki master ben en een eigen praktijk heb vroeg ik me af of deze opleiding nog iets zou toevoegen voor mij. Ik besloot het toch te doen omdat het zo bij me past. Ik ben 55 jaar en de oudste in de klas, maar leer nog ontzettend leuke nieuwe dingen, voel meer verbinding met mezelf en vind het mooi op meerdere manieren te kijken naar hoe je iets kunt toepassen. Nu al kan ik Holistische therapie aanbieden in de praktijk en dat voelt heel goed. Voor mezelf vind ik deze opleiding een zeer waardevolle toevoeging en wil meegeven je nooit te oud te voelen om nog iets te leren.

lees meer

Praktische informatie

De opleiding (op hbo-niveau) is verspreid over twee jaar en is geaccrediteerd door de KTNO. Na afloop ontvang je een erkend diploma en ben je volwaardig Holistisch Therapeut.

Studiebelasting

De opleiding is goed te combineren met een baan of eigen praktijk. Onze lessen zijn 7 dagen per week te volgen. Bij inschrijving kun je kiezen voor de dag die jou het best uitkomt. Je krijgt ca. één keer per maand les en de tijd voor zelfstudie en praktijkoefeningen kun je zelf indelen.

Toelating

Als je wilt starten met de opleiding tot Holistisch Therapeut heb je een Reiki 1-certificaat nodig. De Reiki cursussen worden ook door ZoMa Opleidingen aangeboden. Lees meer over onze prachtige Reiki cursussen.

Kosten

Je betaalt de opleiding Holistisch Therapeut in 22 termijnen. Het is een prachtige investering van €185,- per maand in jezelf en je toekomst. De opleidingsduur is 2 jaar. Je kunt ook kiezen om de opleiding in een keer te betalen (€ 3.995,-).

STAP-budget

Vraag per 1 juli het STAP-budget aan bij UWV. Er is een beperkt budget beschikbaar, dus bereid je alvast voor. Je leest alles over het STAP-budget op deze uitgebreide pagina.

Klik voor alle praktische informatie.

Ik ga starten!

8000 Holistisch Therapeuten gingen je voor