Home / Opleidingen & Cursussen / Welkom bij ons holistische opleidings(t)huis / Leerjaar 1 Holistisch Therapeut / Coach

Leerjaar 1 Holistisch Therapeut / Coach

Leerjaar 1

De pijlers van leerjaar 1

 • Holisme
 • Diverse methodieken (familieopstellingen, EFT, etc.)
 • (Intuïtief) behandelen
 • Organenleer en psychosomatiek
 • Bewustwording
 • Zelfheling

Het eerste jaar van de opleiding tot Holistisch Therapeut / Coach heeft als rode draad het thuiskomen bij jezelf. Zelfbewustzijn is daarom een centraal thema.

De opleiding is praktijkgericht: tijdens de lesdagen wordt er veel geoefend met de leerstof. Met de feedback van je docent en je medecursisten zul je je steeds verder ontwikkelen.

De opbouw van leerjaar 1

In de opleiding zijn vijf pijlers de rode draad: Reiki, Zijnsoriëntatie, holisme, intuïtie en methodieken. Het eerste jaar bestaat uit 10 modules plus de Reiki Master-dag. Wil je weten wat je per module leert, wat voor toetsen en examens je moet maken en hoeveel tijd je aan de opleiding besteed? Bekijk ze hieronder.

Meer info vijf pijlers

Leerjaar 1

In leerjaar 1 maak je kennis met verschillende methodieken en ga je je vaardigheden ontwikkelen. Zelfheling, intuïtieve ontwikkeling en thuiskomen bij jezelf staan centraal. Op een praktische en liefdevolle manier ontwikkel je je intuïtie, verdiep je je in Reiki en leer je behandelen met methodieken als:

 • Systemisch werk en opstellingen – vanuit methodiek De Fontein van Els van Steijn
 • Reiki met Edelstenen en klankschalen
 • Innerlijkkind werk
 • Inzichtkaarten
 • Coachingsvaardigheden
 • Psychosomatische diagnose
 • Loslaattechnieken zoals Sedona en EFT

Je intuïtie en vaardigheden worden steeds sterker ontwikkeld. Om dit alles te toetsen, maak je in het eerste jaar een aantal verslagen en een theorietoets. Het jaar wordt afgesloten met een praktijktoets.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat uit 10 hele lesdagen plus de Reiki Master dag. In het eerste jaar geldt 100 uur thuisstudie.

In het eerste leerjaar maak je thuis studie-uren door het geleerde in de praktijk te brengen met oefencliënten. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid om te oefenen en je de theorie en verplichte literatuur eigen te maken. Je mag met zoveel oefencliënten oefenen als je zelf wilt.

Aura’s en Chakra’s

In deze module maak je kennis met de chakra’s en de aura. Je leert ze herkennen, voelen en behandelen.

Van fysieke klacht naar oorzaak

In de tweede module leer je om niet slechts de klacht die een cliënt heeft te behandelen, maar te kijken naar waar de klachten vandaan komen. Je leert helen vanuit de kern, bijvoorbeeld door belastende bagage die om de oorzaak van de klacht ligt, voorzichtig af te pellen en los te laten. Daarmee heel je op een zachte en liefdevolle manier, stap voor stap. Ook leer je het innerlijk kind te ontmoeten en met dit pure Zijn in gesprek te gaan. Zijnsoriëntatie is daarom een belangrijk onderdeel van de les.

Intuïtieve vermogens en systemisch werk

Deze module gaat vooral over het ontwikkelen van je intuïtieve vermogens en systemisch werk. Je leert als therapeut hoe je energie je kunt bewaken, wat intenties en affirmaties zijn en hoe je deze kunt inzetten. Daarnaast ga je aan de slag met systemisch werk- vanuit de methodiek ‘De fontein, Els van Steijn’ en leer je hoe je een genogram moet maken.

Organenleer en psychosomatiek

Deze module heeft als thema organenleer en psychosomatiek. Je leert onder andere welke verbanden er zijn tussen de organen en de emoties die er bij horen.

Coaching versus therapie

In deze module staat coaching versus therapie centraal. Verschillende vaardigheden en thema’s als spiegeling worden uitgelegd, ook hier wordt systemisch werk behandeld. Daarnaast ga je kennismaken met inzichtkaarten en visualisaties.

Integratie

Deze module brengt je over de helft van het eerste leerjaar. Alles wat je tot nu toe hebt geleerd, ga je integreren. Die integratie staat in deze les centraal. Ook maak je kennis met twee nieuwe methodieken: klankschalen en koshi’s.

Edelstenen, remedies en systemisch werk

In deze module ga je je gereedschapskist verder vullen met het leren van methodieken zoals werken met edelstenen en remedies. Daarnaast gaan we de diepte in over systemisch werk volgens de methode van Maarten Oversier. Ook leer je in deze module nog beter je vaardigheden en technieken in te zetten.

Systemisch werken en familie opstellingen

Deze module behandelt het systemisch werken en familie-opstellingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methodiek van De Fontein (Els van Steijn). Daarnaast ga je een complete holistische behandeling van A tot Z leren opzetten. Alle lesstof wordt in de praktijk nog eens herhaald zodat je goed voorbereid bent voor de praktijktoets.

Praktijktoets

Module 9 is de dag van de praktijktoets. Je geeft een holistisch consult van 1 uur aan een medestudent, onder het toeziend oog van je hoofdtrainer en een examinator. Ook ben je zelf cliënt voor een van je medestudenten, waarbij je een gerichte hulpvraag inbrengt. Met de feedback van je cliënt en de trainer leer je nog meer vanuit je essentie te kunnen zijn en vanuit daar te kunnen behandelen.

Herhaling en reflectie

Deze module is een herhaling van alles wat je in het afgelopen jaar hebt geleerd, inclusief Reiki 1 en 2. Ook leer je wat EFT is en hoe je dit kunt toepassen. Je wordt voorbereid op de Reiki Master-dag en de dag wordt gezamenlijk afgesloten met een reflectie op het afgelopen jaar.

Gedurende de opleiding tot Holistisch Therapeut / Coach oefen je thuis op oefencliënten om het geleerde in de praktijk te brengen. Hiervan schrijf je verslagen, die je inlevert bij de trainer. Uiteraard verdiep je je ook in de theorie en de literatuur. Daarnaast ga je intervisie bijeenkomsten bijwonen en krijg je theorievragen om thuis uit te werken. Elk jaar wordt afgesloten met een praktijkexamen.

Reflectieverslagen

In het eerste jaar lever je 1 reflectieverslag van een behandeling in die je aan een oefencliënt hebt gegeven. Je krijgt hierop feedback en adviezen van je trainer.

Theorietoets

Toetsen en examens

Rond module 7 ontvang je een vragenlijst voor de theorietoets. Deze toets maak je thuis, in je eigen tijd. Deze bestaat uit vragen op basis van de theorie en de verplichte literatuur. Vóór module 9 dien je de toets in te leveren.

Praktijktoets

Module 9 bestaat uit de praktijktoets. Op deze dag geeft je een complete holistische behandeling aan één van je medestudenten. Je trainer en een examinator zijn aanwezig om je praktijktoets te beoordelen. Tevens ben je zelf ook oefencliënt.

10

Bijeenkomsten per jaar

2

Uur zelfstudie per week

Wat anderen zeggen
over leerjaar 1..

Sandy Musters Snijders

‘Net klaar met het eerste jaar Holistisch therapeut, wat een mooi jaar een cadeautje voor jezelf en ook voor de mensen die je mag gaan helpen. De lessen worden begeleid door ervaren therapeuten die je op een liefdevolle manier door de stof heen helpen. Twijfel je? Zeker niet doen het is de moeite waard.’

Lees meer

Leerjaar 1 in beeld

Word Holistisch Therapeut / Coach

Wil je ook meer vanuit je hart leven? Anderen helpen in hun ontwikkeling? Schrijf je dan in voor onze opleiding tot Holistisch Therapeut / Coach en begeleid en ondersteun mensen met een (dieperliggende) hulpvraag.

Wil je kennismaken met onze lesmethodes? Volg dan een gratis proefles of meld je aan voor een van de infobijeenkomsten. Wil je je intuïtieve vermogens inzetten? Start de opleiding tot Holistisch Therapeut / Coach!