Home / Oververmoeid

Oververmoeid

Wanneer ben je oververmoeid? Iedereen voelt zich wel eens vermoeid, niets mis mee. Een hectische dag op kantoor, een stevig avondje stappen, een drukke dag met de kindjes enzovoort kunnen er allemaal voor zorgen dat we ons moe voelen. Ook een keertje moe opstaan kan op zich geen kwaad. Wat te lang liggen piekeren, te laat naar bed zijn gegaan, aanhoudende warmte tijdens een hitte golf en dergelijke kunnen ons bij het opstaan het gevoel geven dat we amper hebben geslapen. Als deze zaken uitzondering zijn, is er niets waar je je druk over hoeft te maken. Het wordt een heel ander verhaal als dat oververmoeide gevoel blijft terugkomen.

Hoe ontstaat oververmoeidheid?

Oververmoeidheid kan simpelweg ontstaan doordat je ‘s nachts niet genoeg slaapt. Ook kan het zijn dat je energie weglekt. Wat betekent dat je of lekken in je aura hebt waardoor je onbewust moeite hebt om je energie bij je te houden. Of je besteed je tijd aan dingen waar je op leegloopt. Als je oververmoeid bent, kom je in ieder geval energie te kort en heb je vaak ook een overprikkeld zenuwstelsel. Dit kan komen door:

Oververmoeidheid

  • Een baan die je met name hebt om de rekeningen te betalen, maar leuk vind je hem eigenlijk helemaal niet.
  • Dat je last hebt van bindings- en verlatingsangst en dat je er alles aan doet om je partner of vrienden en vriendinnen gelukkig te houden. Hierbij vergeet je echter je eigen behoeften.
  • Onverwerkte tegenslagen
  • Suiker of caffeïne houdende producten
  • Weinig momenten van rust voor jezelf
  • Veel tijd besteden achter schermen: telefoon, laptop, tablet
  • Niet goed gegrond zijn
  • Vaak blootgesteld worden aan stressvolle omgevingen
  • Een existentieel gevoel van onzekerheid
  • Afhankelijkheid van anderen
  • Stress

Het kan ook een samenspel van al deze factoren of een andere samenstelling van factoren betreffen.

Indicaties voor oververmoeidheid

Er zijn dus verschillende oorzaken te duiden die voor oververmoeidheid kunnen zorgen. Ben je vaak moe, maar weet je niet zeker waar het door komt en of je dus daadwerkelijk met oververmoeidheid kampt? Hieronder vindt je een aantal indicaties die kunnen doen vermoeden dat je lijdt aan oververmoeidheid.

1. Moeite met inslapen en doorslapen

Een eerste en zeer belangrijke indicatie is wanneer je moeite hebt met inslapen en doorslapen. Lange tijd woelend in bed liggen piekeren en de slaap niet kunnen vatten of één of meerdere keren per nacht wakker worden zijn signalen die je niet mag negeren. Oververmoeidheid kan hiermee beginnen, maar het kan ook zijn dat dit een gevolg is van één van de andere indicaties.

Heb jij moeite om de slaap te vatten? Probeer deze Yoga Nidra meditatie dan eens! Yoga Nidra is een meditatie soort die je in een ontspannende staat van zijn brengt, perfect voor het slapengaan dus! Laat je meevoeren door de stem van Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen, en laat verder alles los.

2. Wisselende stemmingen

Doordat je minder slaap hebt gevat, wordt je filter verzwakt en daardoor kun je minder handelen. Het ene moment voel je je on top of the world en het volgende moment bevindt je je diep in de put door feedback die je hebt ontvangen. Mensen die lijden aan oververmoeidheid zullen dus gedurende de dag vaak te maken krijgen met wisselende stemmingen die zelfs tot huilbuien kunnen lijden. Maar ook raken ze vaak sneller geïrriteerd.

3. Hoger stressniveau

Als je oververmoeid bent, staat alles in jou op scherp. Prikkels komen daardoor intenser binnen en tegelijkertijd heb je het gevoel achter de feiten aan te lopen. Doordat je oververmoeid bent, gaat alles namelijk niet zo vlot als anders. Die prikkels en het achter de feiten aanlopen, maken dat je je op een hoog stressniveau bevindt.

4. Moeite om te kunnen concentreren

Als je oververmoeid bent, is er zoveel gaande in je lichaam dat je moeite hebt om je te concentreren. Er is simpelweg eigenlijk gewoon te weinig energie om je ergens op te kunnen concentreren. Alle energie die aanwezig is, wil je lichaam namelijk gebruiken om aan het herstel te werken, zodat het zichzelf overeind kan houden.

Oververmoeid

Dus merk je dat je aandacht steeds vervliegt als je werk achter de computer probeert te doen en misschien zelfs dat je ogen steeds dichtvallen? Doe je laptop dan dicht of sluit je computer af en gun jezelf wat rust.

5. Geheugenproblemen

Hoe minder slaap je vat, hoe minder scherp je geheugen wordt. Het is niet zo dat je door je oververmoeidheid minder slim wordt, maar je geheugen wordt wel onzurgvuldiger. Je vergeet dingen, je kan je dingen lastiger voor de geest halen of de juiste woorden vinden. Tijdens onze slaap verwerken we dingen, resetten we onszelf en laden we weer op. Deze oefening heeft ons gehele systeem nodig om in ontwaakte staat goed te kunnen functioneren.

Oververmoeidheid komt vaker voor dan je denkt

Hoewel heel moeilijk een algemene lijn te trekken valt in de symptomen, zijn bovenstaande toch vaak voorkomend en vormen zij een reden om aan de alarmbel te trekken. Het aantal symptomen en de intensiteit ervan zijn zeer persoonsgebonden, de ene persoon zal er meer en duidelijker last van hebben dan de andere.

Oververmoeid: wat kun je eraan doen?

De oplossing voor oververmoeidheid kan bestaan uit medicatie, therapie of een combinatie van beiden. In bepaalde gevallen zal een arts medicatie voorschrijven die zowel het inslapen als het doorslapen bevorderen. Het moet gezegd worden dat het innemen van slaapmedicatie onder strikte medische begeleiding dient te gebeuren en ook maar voor een beperkte tijd. Jouw lichaam zal immers wennen aan de medicatie waardoor een steeds hogere dosis nodig zal zijn om tot hetzelfde resultaat te komen. Omdat oververmoeidheid vaak veroorzaakt wordt door psychologische problemen, is het raadplegen van een psycholoog of therapeut een wijs idee.

Door middel van therapie waarin je de signalen van jouw lichaam leert herkennen, zal je in staat zijn onder begeleiding de vicieuze cirkel van oververmoeidheid te doorbreken door de oorzaken aan te pakken in plaats van de symptomen. Dit zal uiteraard een langduriger effect geven dan een medicinale behandeling. Ook omdat je leert om op een spaarzame manier met je energie om te gaan.

Wanneer je een burn-out hebt, ben je ook oververmoeid. In onze online cursus Van burn-out naar Balans leer je hoe je weer gezond en gelukkig kunt zijn, en hoe je jouw burn-out de baas wordt. Je komt weer in balans op al je holistische niveaus waardoor je je weer energiek in plaats van oververmoeid voelt.

Wil je een duurzame oplossing op lange termijn voor oververmoeidheid?

Reiki zorgt voor een stimulatie van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Het in balans brengen van het evenwicht tussen lichaam en geest zal je een beter algemeen welbevinden geven en dus ook jouw slaap optimaliseren. Een consult bij een Reiki therapeut zal je de handvatten aanreiken om die balans terug te krijgen en te behouden. Waar andere oplossingen vaak tijdelijk zijn, zullen Reiki en holistische therapie je een langdurig resultaat geven en korte metten maken met die oververmoeidheid.

De cirkel van oververmoeid zijn

Oververmoeidheid kan een groot deel van jouw leven en functioneren gaan beheersen. Heb je een vermoeden oververmoeid te zijn, wacht dan niet langer en zoek hulp. Wanneer je eenmaal in die cirkel beland bent, zal het heel moeilijk zijn er op eigen houtje en zonder begeleiding uit te raken. De cirkel is, met de juiste ondersteuning, perfect te doorbreken.

Wil je andere mensen leren ondersteunen bij burn-out, stress, trauma, grote levensvragen of oververmoeidheid? Dan is de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen vast iets voor jou!

Aanmelden Holistisch Therapeut