Positief zelfbeeld
Een zelfbeeld is het idee, het beeld, dat je over jezelf hebt gevormd in je hele leven. Vanaf je geboorte ervaar je, maak je dingen mee, worden er dingen tegen je gezegd, etc. Al deze dingen bij elkaar bepalen je zelfbeeld. Een zelfbeeld is dus niet wie je werkelijk bent, maar wie je denkt dat je bent. Je zelfbeeld is nauw verbonden met emoties, gedachten en fysieke gesteldheid. Om gezond en gelukkig te zijn, is een positief zelfbeeld onmisbaar.
Omdat je zelfbeeld bepaalt hoe je handelt, hoe je je gedraagt en hoe je reageert, is het logisch dat een positief zelfbeeld bijdraagt aan een gezonde en gelukkige uitstraling. Wanneer je een positief zelfbeeld hebt, wil dat niet per se zeggen dat je prestaties goed zijn. Het heeft juist te maken met jou zelf, met wie je bent (of: wie je denkt dat je bent) en hoe je daar in je leven mee om gaat.
Positief zelfbeeld: jouw kijk op jezelf
Het leven is een stuk aangenamer en lichter als je een positief zelfbeeld hebt. Met een positief zelfbeeld:
- Heb je meer zelfvertrouwen en een grotere eigenwaarde
- Is positiviteit je grondtrilling
- Heb je minder angsten
- Durf je meer uitdagingen aan te gaan
- Straal je licht uit
Doordat je niet continu kritisch bent op jezelf, is goedkeuring door je omgeving minder belangrijk.
In de cursus Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.
De kijk op jezelf is positief; een ander haalt dat niet zomaar even onderuit. De denkbeelden die je hebt over jezelf worden gevoed door positieve affirmaties en gevoelens. Zo kun je je trots voelen, dankbaar zijn voor wat de dag je heeft gebracht en gelukkig zijn.
Ontwikkeling van een positief zelfbeeld
Zoals gezegd wordt een zelfbeeld ontwikkeld vanaf de dag van je geboorte. Je overtuiging over jezelf wordt gevoed door alles wat er gebeurt in je ontwikkeling. Van het geven van aandacht (positief of negatief) tot het meemaken van allerlei gebeurtenissen waar je emoties en gedachten bij hebt.
Als je maar vaak genoeg denkt, hoort en voelt dat je goed genoeg bent, dan zul je een positief zelfbeeld ontwikkelen, dat zegt dat je goed genoeg bent. Andersom werkt dat natuurlijk ook, en bij veel mensen komt dit vaker voor dan je denkt. Hoe meer je voelt, ervaart en hoort dat je niet voldoet, hoe meer je daar in gaat geloven.
Helderheid in denken voor een zuiver positief zelfbeeld
Heb je in de loop van je ontwikkeling een zelfbeeld ontwikkeld waarbij je jezelf negatief beoordeelt, dan is het van belang om die beoordeling om te buigen naar een positieve. Zorg dat je helderheid ontwikkelt in hoe je over jezelf denkt en dat je erachter komt, wat de oorzaak daarvan is. Als je die helderheid eenmaal hebt, kun je met behulp van affirmaties je zelfbeeld positief veranderen. In plaats van te denken ‘ik ben niet belangrijk’ ga je denken ‘ik mag er zijn’. Je benoemt als het ware het tegengestelde van hoe jouw zelfbeeld op bepaalde punten is. Omdat een negatief zelfbeeld al vroeg in jou verankerd is, kun je er ook voor kiezen om hulp te zoeken bij een therapeut.
Bij ZoMa Opleidingen leiden we mensen vanuit hun kern op tot Holistisch Therapeut. Een Holistisch Therapeut kan je uitstekend begeleiden bij het veranderen van een negatief naar een positief zelfbeeld, doordat het probleem vanuit de kern wordt aangepakt.