Home / Postnatale depressie

Postnatale depressie

Ben je van je roze wolk afgevallen na de geboorte van je kindje? Bevond je je tijdens je zwangerschap in een cocoon van geluk en liefde, maar voelt deze nu aan als een donkere wolk over je heen? Deze symptomen kunnen een teken zijn van een depressie. Een depressie na de geboorte van je kind, wordt ook wel een postnatale depressie genoemd. Maar wat omhelst deze vorm van depressie?

Wat is een postnatale depressie? 

Tijdens de zwangerschap zijn er enorm veel dingen in beweging in jouw lichaam als vrouw. De hormoonhuishouding is bijvoorbeeld continu aan het veranderen waardoor je gevoelens alle kanten opgaan. Tijdens een bevalling kan dit tot haar piek komen. De bevalling is namelijk een intens proces waarbij veel emoties en gevoelens vrijkomen. Na de geboorte van je kindje kan je je als vrouw daarom overweldigd voelen, omdat je niet weet hoe je hiermee om moet gaan. Dit kan zorgen voor neerslachtigheid, wat weer kan overgaan naar een depressie. Dit noemen we na een zwangerschap, postnatale depressie. Waarbij postnataal staat voor ‘na de geboorte’. 

Postnatale depressie

Hoe ontstaat postnatale depressie?

Een postnatale depressie ontstaat niet direct na de bevalling, maar meestal pas na enkele weken tot maanden. Veel jonge moeders hebben na de geboorte van hun kind last van stemmingswisselingen. Dit uit zich in huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en spanning. Dat jonge moeders hier last van krijgen is niet vreemd gezien het feit dat hun hormoonhuishouding nog steeds enorm van slag is. Daarnaast hebben ze vaak ook weinig slaap.  

Wat zijn de symptomen van een postnatale depressie? 

Elke vrouw ervaart een postnatale depressie weer anders. Hoe jij reageert op emoties rondom je zwangerschap, kan weer anders zijn dan hoe bijvoorbeeld een vriendin van jou daarop reageert. Hieronder vind je een aantal veel voorkomende symptomen. Voel wat voor jou van toepassing is. 

1. Gevoel van leegte 

Het meest voorkomende symptoom is een aanhoudend gevoel van verdriet, leegte en hopeloosheid. Je hebt geen interesse meer in activiteiten en je trekt je erg terug. De reden van de leegte kan komen doordat je niet je emoties aan wil kijken en daardoor letterlijk je gevoel wegdrukt.  

2. Stemmingswisselingen 

Door de hormonen heb je vaak last van stemmingswisselingen. Dit kan zich uiten in woede-uitbarstingen en prikkelbaarheid. In plaats van dat je gevoelens wegdrukt, gaan deze alle kanten op. 

3. Slaap 

Met een pasgeboren baby heb je vaak weinig slaap. Hierdoor raak je vermoeid en kan je last hebben van concentratieproblemen. Door de zorgen die bij het moederschap komen kijken, kun je in een visuele cirkel van negatieve gedachten terechtkomen. Gebeurt dit wanneer je in bed ligt? Is de kans groot dat het je niet lukt de slaap te vatten waardoor de vermoeidheid toeneemt.  

4. Paniekaanvallen 

Angst kan ook gaan overheersen bij een postnatale depressie. Zo kan je last krijgen van paniekaanvallen. Of juist obsessieve gedachtes over de veiligheid van je baby.

5. Stress 

Bij een postnatale depressie komt het vaak voor dat je last hebt van stress. Er zijn namelijk naast de al aanwezige stressoren, veel nieuwe bijgekomen. Als ouder kan dat veel stress geven.

Behandeling bij postnatale depressie 

Een postnatale depressie is goed te behandelen. Als een postnatale depressie niet wordt behandeld kan het gebeuren dat er hechtingsproblemen ontstaan bij de ontwikkeling van je baby. Vraag daarom om hulp. Hiermee bedoelen we hulp in de breedste zin van het woord. Ga opzoek naar een coach die gespecialiseerd is in het behandelen van een postnatale depressie.  

Maak het ook bespreekbaar in je omgeving. Vraag aan je vriendinnen of vrienden of zij bekend zijn met postnatale depressie en hoe zij of hun vrienden zich er doorheen hebben geslagen, wat voor hen werkte. Je bent namelijk niet de enige die een postnatale depressie ervaart. Er zijn verschillende behandelingen die je kunt doen: 

1. Therapie 

De beste eerste stap die je kan nemen bij postnatale depressie is om in therapie te gaan. Dit kan individueel, maar ook in groepsverband. Door over je depressie te praten kan je begrijpen waar het vandaan komt. Je leert jezelf beter kennen. Er zijn verschillende soorten therapieën. Denk hierbij aan sessies met een psycholoog, therapeut of coach. Ieder heeft zijn eigen manier van behandelen en kent ook verschillende methodes.  

Een psycholoog kan je vaak goed laten inzien hoe de postnatale depressie is ontstaan door je de juiste vragen te stellen. Wil je graag positieve copingmechanismen en vaardigheden ontwikkelen, bijvoorbeeld om je emoties te leren uiten? Hier kan een cognitief therapeut je bij helpen. Maar soms kan ook een psycholoog je medicatie aanraden. Voel wat jij nodig hebt als therapie, er zijn veel mogelijkheden. Je vindt altijd wel iets wat bij je past! 

Postnatale depressie

2. Voeding  

Wist je dat voedsel veel invloed heeft op je stemming? Als je bijvoorbeeld veel suikers eet dan verhoogt dit jouw suikerspiegel. Dit verhoogt je hartslag en kan voor energie zorgen, maar niet veel later raak je in een dip. Hoewel het op het eerste gezicht anders lijkt, zorgt suiker dus juist voor een verlaging van energie. Ook lege koolhydraten zoals gebak, pasta en brood zorgen voor veel schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Terwijl een gezonde eetgewoonte voor meer energie zorgt en daarom een beter humeur. Het is daarom ten alle tijden, maar al helemaal bij een postnatale depressie, beter om goede koolhydraten te eten, namelijk groentes.

3. Beweging 

Natuurlijk weten we ondertussen allemaal dat beweging belangrijk is. Het vermindert de kans op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar beweging heeft ook een grote invloed op je mentale gezondheid. Door beweging en dan vooral sporten vindt er namelijk een toename plaats van dopamine, serotonine en endorfine. Dit zijn de gelukstofjes in je hersenen. Ze zorgen ervoor dat jij je beter voelt. Als je een postnatale depressie hebt, is het daarom aan te raden om een sport te doen. Kies iets wat je leuk vindt om te doen zodat je het ook volhoudt.

4. Yoga of meditatie 

Bij een postnatale depressie kan je last hebben van onrust en negatieve gedachten. Door middel van mindfulness activiteiten, zoals yoga of meditatie, kan je deze onrust laten zakken. Bij yoga en meditatie richt je je aandacht namelijk op je ademhaling. De adem is een focuspunt, waardoor je even geen aandacht besteed aan je onrust en gedachten. Je komt hierdoor in de vertraging. Het is ook bewezen dat yoga en meditatie zorgen voor het verlagen van stress.  

5. Reiki 

Bij een postnatale depressie is je lichaam uit balans. Je hebt weinig energie en zin om dingen te ondernemen. Met Reiki stimuleer je je zelfhelende vermogen. Reiki kan daarom een mooie manier zijn om je lichaam weer in balans te brengen

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Energie bewaken met Reiki

Wil je ervaren hoe je je energie kan bewaken bij postnatale depressie? Download het e-book om je energie te bewaken met Reiki.

E-book downloaden

Reiki cursus bij postnatale depressie

Herken jij je in de symptomen van een postnatale depressie of weet je dat je een postnatale depressie hebt? En wil je je verder verdiepen in Reiki om dit vervolgens in te zetten bij je postnatale depressie? Meld je dan aan voor onze Reiki cursus of kom eerst een proefles Reiki ervaren!Â