Visualiseren: beelddenken om in balans te komen
Dagdromen doen we allemaal wel eens. Even heerlijk mijmeren over je aanstaande vakantie, over het feestje waar je zo’n zin in hebt of fijne herinneringen ophalen over je beste vriendin. Door de beeldvorming bij dit soort gedachten, maak je de dagdroom levendig in je hoofd. Dit beelddenken wordt visualiseren genoemd.
Visualiseren is dus niet hetzelfde als dagdromen, hoewel er natuurlijk wel overeenkomsten zijn. Het belangrijkste verschil is dat visualiseren een meditatieve methode is, die lichaam en geest verbindt. Ook in de (complementaire) zorgverlening wordt visualisatie vaak ingezet, bijvoorbeeld om te ondersteunen bij traumaverwerking, loslaten van belemmeringen, ondersteuning bij burn-outklachten, depressie etc. Tevens is het een hele krachtige manier om je doelen helder te krijgen en dus ook om te ontdekken wat jouw levensmissie is.
Holistische methode
Visualiseren werkt holistisch: op fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau. Het kan je helpen om weer in balans te komen doordat het de verbinding tussen de holistische niveaus herstelt. De oorzaken van dieperliggende problemen kunnen met visualisatie aan het licht worden gebracht, met heling als uiteindelijk resultaat. In zulke gevallen is begeleiding van een deskundige aan te raden. Voor minder diepgaande problemen, om even alles los te laten, te ontspannen en een leeg brein te creëren, ofwel wanneer je in je dagelijks leven meer balans zoekt, is visualiseren een hele mooie methode die je eenvoudig zelf kunt toepassen.
Verbinding maken met je essentie
Omdat visualiseren een vorm van meditatie is, is de verbinding met je essentie een belangrijk ingrediënt. Met mediteren verbindt je je met je zesde chakra en kom je in een soort sluimertoestand; je hoort, ziet, voelt en ervaart alles wel gewoon. Het is een techniek, waarmee je volledig tot rust komt in een andere vorm van bewustzijn. Dit bewustzijn, je essentie, is stil, rustig en liefdevol, zonder dat je ergens over oordeelt. Alles wat er gebeurt, omarm je en laat je in je holistische systeem doordringen. Doordat je bij visualisatie je brein motiveert om bepaalde beelden op te roepen, ben je deze vanuit dit stille bewustzijn aan het sturen. Je kunt er met visualiseren dus bijvoorbeeld voor zorgen dat je je heel erg gelukkig voelt, of dat je inspiratie krijgt om bepaalde doelen te bereiken. Het is de kunst om dit gevoel of die inspiratie weer op te roepen als je weer in je normale dagelijkse ritme bent.
Wat gebeurt er als je visualiseert?
Je brein is een enorm krachtig onderdeel van je systeem. Het krijgt dagelijks een enorme hoeveelheid prikkels te verwerken en die prikkels zorgen vervolgens voor allerlei gevolgen op elk holistisch niveau. Met name de gedachten én de beelden die je in je hoofd vormt, kunnen je geluksbeleving en daarmee je gezondheid sterk beïnvloeden. Je creëert daarmee je eigen werkelijkheid, en je brein maakt geen verschil tussen wat écht en wat gecreëerd is. Dat is ook de reden dat je je door bepaalde voorstellingen die je je in je hoofd haalt, enorm vervelend kunt voelen.
Bijvoorbeeld: je mag tijdens een bijeenkomst een speech houden. Je vindt dit erg spannend, want wat nu als je je verspreekt, of erger nog, verslikt en een enorme hoestbui krijgt? Dit beeld in je brein zorgt ervoor dat je misschien faalangst ontwikkelt. Je fysieke lichaam reageert doordat je handen klam worden, je krijgt een knoop in je buik en je voelt je erg onzeker. Je voelt de energie uit je weglopen bij dit beeld en je raakt ervan overtuigd dat je dit helemaal niet kunt. Je ervaart deze beeldende gedachten dus in je gehele lichaam, in je hele holistische systeem!
De kracht van visualiseren
Maar als je je realiseert dat er naast negatieve gedachten en beelden ook positieve gedachten mogelijk zijn, dan wordt visualiseren als (zelf)hulpmiddel wel heel aantrekkelijk. En omdat je je brein, zoals eerder gemeld, kunt sturen, is het dus mogelijk om positieve beelden en gedachten op te roepen. En dat is de kracht van visualiseren: vanuit een meditatieve toestand creëer je met behulp van je brein positieve ervaringen die jou helpen om te ontspannen en je gelukkig en gezond te voelen. Doordat dit doorwerkt op al je holistische niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel.
Een visualisatie-oefening voor ontspanning
Visualiseren kun je leren door er simpelweg mee te gaan oefenen. Bedenk van tevoren wat je wilt gaan bereiken: meer rust in je dagelijks leven, je af kunnen sluiten voor negatieve energie, moeiteloos manifesteren, je zelfvertrouwen een boost geven, je grootste wens manifesteren, beter kunnen omgaan met drukte, je gelukkig voelen, dingen loslaten die jou belemmeren… alles is mogelijk als je het maar doet vanuit de verbinding met je essentie. Daar ben je onvoorwaardelijk en zonder oordelen, licht en liefdevol. Om de volgende visualisatie-oefening te gaan doen, mag je dus eerst verbinding maken met je essentie. Dat kun je als volgt doen:
Kies een rustige plek zonder afleiding en ga zitten op een stoel. Zet je voeten plat op de grond, sluit je ogen en adem diep in en uit. Leg je handen op de plek van je hart en spreek de intentie uit dat je vanuit je essentie gaat visualiseren wat jouw wens voor dit moment is. Neem hier even de tijd voor, net zolang tot je voelt dat je ontspannen bent en je brein zo leeg mogelijk is. Je zakt langzaam in je lijf en je omgeving is er even niet meer.
Haal een herinnering op aan een moment, een plek of een situatie waarin je heel erg gelukkig was. Maak de herinnering levend in je hoofd door alle beelden er bij te halen die je gelukkig maken. Kleuren, mensen, dieren, vormen… dit kan van alles zijn. Laat het gevoel van geluk wat je toen had je hele lichaam in stromen. Visualiseer hoe dit geluk stroomt vanaf je kruin, door je hoofd, borst, armen, buik en benen door je hele lijf. Ervaar wat dit met je doet. Als je helemaal gevuld bent met dit geluksgevoel, kom je weer langzaam terug in de ruimte waar je bent. Wiebel je tenen, beweeg je schouders en draai je hoofd. Open langzaam je ogen en word je weer bewust van je omgeving.
Doen is beleven
Hoe vaker je hiermee oefent, hoe makkelijker het zal gaan. Elke dag even een minuut of tien visualiseren helpt je om spanningen los te laten, om je hoofd leeg te maken en om je echt gelukkig en gezond te voelen. Wanneer je visualisatie echt als zelfhulpmethode inzet, kun je jouw hulpvragen ook steeds diepgaander stellen. Zo werkt het niet alleen om te ontspannen, maar ook om bijvoorbeeld je wensen en verlangens te manifesteren. Vanuit het beeld dat jij zelf hebt gecreëerd. Met visualiseren maak je alles mogelijk!
Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Your Brain Balance.