Home / Publicaties / Hoe weet je of je chakra’s uit balans zijn (en hoe fix je het)?

Hoe weet je of je chakra’s uit balans zijn (en hoe fix je het)?

Ieder mens heeft een energetisch lichaam, bestaande uit 7 hoofdchakra’s. Heb je plotseling een onverklaarbare klacht? Dan zou het kunnen dat een van je chakra’s uit balans is. Maar hoe weet of een chakra uit balans is en welke dat dan precies is?

Net als onze hartslag is de werking van chakra’s iets waar we niet bij stilstaan. Totdat een van de chakra’s te weinig of te veel actief is. Dan kun je plotseling last krijgen van bepaalde kwalen. Gelukkig is er een manier om erachter welk chakra er uit balans is én kan je dit chakra weer in balans krijgen.

Het 1e chakra

Het eerste chakra zit ter hoogte van je stuitje. Het staat voor overleven, veiligheid, geaardheid, vertrouwen en het fysieke lichaam. Het staat in verbinding met de wervelkolom, de voortplantingsorganen, de bijnieren en het bloed. Dit kun je merken als het eerste chakra uit balans is:

Fysiek: rusteloosheid, problemen met het gewicht, krampen, constipatie, traagheid, vermoeidheid, te hoge of te lage bloeddruk, een stijve onderrug.
Emotioneel: onzekerheid (of schijnzekerheid), onveiligheid, gespannenheid, egoïsme, materialisme, roekeloosheid

Zo breng je het eerste chakra in balans:
Handarbeid, grondingsoefeningen, wandelen, zingen, ontspannen.

Het 2e chakra

Het tweede chakra bevindt zich net onder je navel. Het representeert het uiten van emoties, seksualiteit, beweging, vertrouwen, genot en relaties. Het tweede chakra staat in verbinding met de voortplantingsorganen en met de nieren. Dit kun je merken als het tweede chakra uit balans is:

Fysiek: stijve onderrug, nier- of blaasproblemen, impotentie en onvruchtbaarheid.
Emotioneel: gevoel van wantrouwen, twijfelen aan het eigen kunnen, lusteloosheid en moeite om van dingen te genieten.

Balans

Zo breng je het tweede chakra in balans:
In contact zijn met kinderen en dieren, dansen, de natuur ingaan.

Het 3e chakra

Het derde chakra zit net boven je navel. Het staat voor energie, optimisme, licht, intelligentie, nieuwsgierigheid, zelfwaardering en zelfcontrole. Het staat in verbinding met de spijsvertering (maag en darmen), het metabolisch systeem, de lever, de alvleesklier en het zenuwstelsel. Dit kun je merken als het derde chakra uit balans is:

Fysiek: gasvorming, maag- en darmproblemen, fibromyalgie, lever- en nierinfecties, eetstoornissen, ademhalingsproblemen, zweren en misselijkheid.
Emotioneel: moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, eigen grenzen voorbijgaan, please-gedrag, zwaarmoedigheid.

Zo breng je het derde chakra in balans:
Positieve affirmaties, dingen doen die energie en plezier geven.

Het 4e chakra

Het vierde chakra bevindt zich in het midden van je borst. Het staat voor de verbinding tussen aarde en geest, groei, kalmte, geluk, liefde, vruchtbaarheid en evenwicht. Dit chakra is verbonden met het immuunsysteem, het hart, de longen, borsten, armen, handen en de thymusklier. Dit kun je merken als het vierde chakra uit balans is:

Fysiek: problemen met de bloedsomloop zoals hoge bloeddruk of hartaanvallen, gevoelloosheid / een slechte bloedcirculatie, borstkanker, luchtwegaandoeningen, pijn of stijfheid in gewrichten (met name van de handen).
Emotioneel: oppervlakkigheid in contact met anderen in je omgeving, de neiging jezelf terug te trekken, eenzaamheid.

Dit kun je doen:
Diepgaande gesprekken aangaan met anderen, mediteren, reflecteren, yoga.

Het 5e chakra

Het vijfde chakra zit in het keelgebied en staat voor communicatie, vriendschap, veiligheid, inspiratie, toewijding en rust. Het vijfde chakra staat in verbinding met alles rondom de nek, keel, schildklier, oren, mond en schouders. Dit kun je merken als het vijfde chakra uit balans is:

Fysiek: stijve of pijnlijke nek en schouders, problemen met het strottenhoofd en de stembanden, heesheid, keelpijn, problemen met de oren, het gebit of de schildklier.
Emotioneel: moeilijk uiting kunnen geven aan je emoties en gedachten, een gevoel van afhankelijkheid, rebelsheid of juist op zoek zijn naar bevestiging.

Balans
Dit kun je doen:
Toneelspelen, eerlijk je gevoelens uiten, opschrijven wat je voelt en vindt.

Het 6e chakra

Het zesde chakra bevindt zich tussen de ogen. Het staat voor bewustzijn, visualisatie, intuïtie, kennis, acceptatie en loslaten. Dit chakra staat in verbinding met de ogen, de wenkbrauwen, het bioritme, de schedelbasis en de hypofyse. Dit kun je merken als het zesde chakra uit balans is:

Fysiek: hoofdpijn, migraine, problemen met het gezichtsvermogen, moeite met slapen en epilepsie.
Emotioneel: erg kritisch zijn, snel oordelen en direct oogcontact willen vermijden.

Dit kun je doen:
Oogcontact maken, het derde oog masseren, kaartleggingen doen.

Het 7e chakra

Het zevende chakra zit op je kruin. Het staat voor ambitie, spiritualiteit, dromen, zelfvertrouwen, kracht en de verbinding met de spirituele wereld. Het zevende chakra is verbonden met de pijnappelklier, de hersenen, de hypofyse, de hypothalamus, het centrale zenuwstelsel en de cerebrale cortex. Dit kun je merken als je zevende chakra uit balans is:

Fysiek: duizeligheid, niet helder kunnen denken, zenuwpijn, psychische stoornissen zoals schizofrenie en neurologische aandoeningen.
Emotioneel: moeite hebben met loslaten, een gevoel van verwardheid, onzekerheid en/of doelloosheid.

Dit kun je doen:
Aandacht schenken aan de dromen die je koestert, opruimen en weggooien wat jou niet meer dient.

Extra tips

Behalve bovenstaande kun je ook overwegen een chakra-healing te laten doen. Daarbij maakt iemand, zoals een Reiki therapeut, met handopleggingen en edelstenen de chakra’s vrij van energetische blokkades.
Ga met regelmaat bij jezelf na hoe je je voelt. Wat is er veranderd? Naar welk chakra valt dit te herleiden? En wat kun je doen om weer in evenwicht te komen?

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Bedrock.

Anderen lazen ook

  • 04.06.2024

    Marjolein over haar reis naar Bosnië

    Lees de blog
  • 24.01.2024

    De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

    Lees de blog
  • 10.01.2024

    Kwetsbaarheid en veiligheid

    Lees de blog