Vijf-puntenplan voor thuiswerken
Geeft thuiswerken geen voldoening meer? Met dit 5-puntenplan krijg jij weer zin!
Zit de sleur er even in en heeft dit voor je gevoel vooral te maken met thuiswerken? Je bent niet de enige! Dit is een veelvoorkomend probleem. Zeker als je hsp bent, ben je gevoelig voor de balans tussen thuis werken en thuis zijn. De oplossing is ook niet zo simpel: je kan tenslotte niet zomaar ergens heen! Maar dat betekent niet dat je het gevoel niet kan verhelpen. Duik eens dieper in je verlangen en raak meer bewust van waar je gevoel van sleur vandaan komt. Aan de hand van dit artikel vertellen wij je hoe je dit doet!
1. Onderzoek wat je niet blij maakt
De hamvraag waar je meteen een duidelijk beeld krijgt van het onderliggende probleem. Probeer te achterhalen wat je niet blij maakt. Het is lastig om bijvoorbeeld het thuiswerken te veranderen, maar je kunt wel nagaan wat jij bijvoorbeeld minder prettig vindt en onderzoeken wat niet bij jou als persoon past.
Hier komt een stukje zelfreflectie bij kijken. Waar kijk je het meest tegenop? Gebeurt het een op bepaald moment op de dag? Wat zegt het als je werk geen voldoening meer geeft? En welke spiegel ontdek je hier in? Schrijf dit voor jezelf op!
Overprikkeld? Dan kan de online cursus “Rust in je hoofd” ook zeker helpen!
2. Wat heb je nodig?
Bekijk eens wat je hebt opgeschreven, kan je er een rode lijn in ontdekken? Je kan de behoeftes vaak grofweg in een paar categorieën indelen:
- Controle: Heb je bijvoorbeeld meer behoefte aan controle? Wil je dat het altijd gaat zoals jij het wilt? Dit kun je ook zien als een behoefte om te veranderen, dat je wil begrepen worden, dit wil forceren of gelijk wil hebben. Deze periode heb je nu eenmaal sommige factoren niet onder controle. De andere kant van de medaille: de behoefte om gecontroleerd te worden. Je hoort graag van een ander wat er van je verlangd wordt. Ook wel bekend als de slachtofferrol.
- Goedkeuring & Liefde: Heb je de behoefte aan goedkeuring en liefde? Deze behoefte komt natuurlijk voort uit het verlangen, dat je het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn en dus altijd zoekende bent naar bevestiging. Je doet dan van alles om deze goedkeuring en liefde wel te krijgen. Bijvoorbeeld ‘Ja’ zeggen in plaats van ‘nee’ of te lang thuis doorwerken.
Hier tegenover staat uiteraard de behoefte aan liefde geven. Je hebt het gevoel niet te veel te kunnen geven. Je bent zo bezig met de ander en het geven van liefde, dat je moeite hebt met het ontvangen en je eigen behoeftes niet meer onderkent.
- Onzekerheid: heb je de behoefte aan zekerheid? Je ziet het als een strijd en het nieuws deze dagen helpt daar niet bij. Je vermijdt risico’s en confrontaties, maar deze tijden maken je onzeker. Je bent constant op je hoede, niet ontspannen en voelt je verslagen.
- Born to stand out: Voel je je verloren bij het idee op te gaan in de grijze massa? Je wilt graag je eigen identiteit ontwikkelen en in stand houden. Dit kan subtiel gebeuren, maar ook de overhand nemen. Anders zijn is niet de essentie van wie je bent!
Hierbij heb je niet de behoefte om ‘gewoon’ te zijn en je aan te passen, maar wel de behoefte om bijvoorbeeld alleen te zijn, speciaal te zijn en om andere af te wijzen. De tegengestelde behoefte is de behoefte aan eenheid.
3. Vraag jezelf af wat je wel zou willen
Hou de categorie die je voor jezelf vond in je achterhoofd en visualiseer voor jezelf wat je wel zou willen. Schrijf dit zo compleet mogelijk op. Het kan helpen twee rijtjes naast elkaar te maken, met wat je wel zou willen en wat niet.
Wat kan helpen is te luisteren naar deze podcast, waarin je begeleid wordt in een yoga nidra-sessie. Yoga Nidra kan helpen bij slecht slapen en een onrustige ziel. Dankzij zo’n sessie kom je in de allerdiepste staat van ontspanning en pak jij je rust zowel lichamelijk als geestelijk. In de podcast word je meegenomen om eerst tot rust te komen, naar je verlangen en maak je kennis met wat je echt wilt. Een mooie en ontspannen manier om tot nieuwe inzichten te komen!
4. Zoek positiviteit op!
Schrijf voor jezelf ook op welke dagelijkse dingen je waardeert. Ga na waar je wel de controle over hebt en waar je tevreden over bent. Denk aan projecten waar je positieve energie van krijgt, je favoriete collega’s, een wandeling buiten, een warme douche. Creëer een fijn plekje in huis, waar jij – het liefst ongestoord – je werk gaat doen de komende tijd. Maak de plek extra fijn met bijvoorbeeld kalmerende muziek, een kaars of wierrook. De muren zullen zo veel minder op je afkomen. Waar jij blij van wordt!
Wat geeft jou de motivatie om door te gaan en niet de handdoek in de ring te gooien?
5. Actie is reactie
Nu je goed in kaart hebt gebracht wat je energie kost, waar je energie van krijgt, helpt het ook om eens naar je dagelijkse routine te kijken. Begin je de dag altijd met het nieuws? Probeer eens bij binnenkomst in je nieuwe werkomgeving, de tijd te nemen om de ruimte in je op te nemen. En wees je heel bewust van waar jij vandaag behoefte aan hebt. Wees je, naarmate de dag vordert, ook steeds bewust van hoe je je voelt en waar je dan behoefte aan hebt. En misschien kan je het ook eens bespreken met je manager! Wellicht dat je werkgever samen met je kan kijken naar oplossingen, zijn of haar gedachten ook kan delen en je na zo’n gesprek al een stuk opgeluchter bent.
Werkgeluk staat op nummer 1
Of je nu ondernemer bent, in dienst werkt of in between jobs zit. Naast geluk privé is werkgeluk minstens zo belangrijk. Hsp’s hebben vaak moeite met veranderingen. Met de veranderde werksituatie van nu zul je jezelf wat tijd moeten gunnen om te wennen. Helemaal oké dus als je niet meteen super productief bent. Dus geef het de tijd en probeer weer in de juiste flow te komen. Stel grenzen, nu je in kaart hebt wat voor jezelf onder jouw werkgeluk valt. In een ongezonde situatie blijven, kan leiden tot meer onderliggende problemen en veel negatieve energie kosten.
Hopelijk kom je met deze vijf stappen alweer verder in jouw zoektocht naar meer balans. Focus je vooral op wat je wél kan en dan kom je langzaamaan steeds meer tot de kern!