Regressietherapie is een hele mooie vorm van psychotherapie. Met deze regressie therapie wordt toegang verkregen tot het onderbewustzijn, zonder dat de cliënt onder hypnose gaat. Regressietherapie gaat ervan uit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Door het onderbewuste te onderzoeken, kunnen klachten die zich bijvoorbeeld lichamelijk, psychisch of mentaal manifesteren, worden opgelost. De oorzaak zit vaak in het onderbewuste; oude pijn, onverwerkt verdriet, trauma’s, weggestopte gevoelens en herinneringen.
Onverklaarbare klachten

Regressietherapie komt in beeld als je met onverklaarbare klachten zit, waar de reguliere artsen geen oplossing voor kunnen bieden. Deze klachten kunnen onderdrukt worden met medicatie, die de symptomen bestrijdt (zoals pijnklachten worden bestreden met pijnstillers). Maar dit soort klachten blijven toch terugkeren en worden als last meegedragen door de cliënt. Met regressietherapie word je in een soort trance gebracht zodat alles wat je hebt ervaren, op welke manier dan ook, nog eens kan worden beleefd in het onderbewustzijn. Op deze manier worden klachten die hun oorzaak vinden in het verleden, bij de kern aangepakt en opgelost.

Regressietherapie bij klachten

Deze vorm van therapie kan heel goed werken bij bijvoorbeeld burn out-klachten, depressie of algehele somberheid, rouwverwerking, liefdesverdriet. Maar ook bij verslavingen, eetproblemen en relatieproblemen kan regressietherapie een hele goede manier zijn om weer gezond te kunnen functioneren. Er wordt ook bij deze vorm van therapie uitgegaan van de kracht van het zelfherstellend vermogen. Uiteindelijk heb je zelf de sleutel tot het probleem en helpt een regressietherapeut je om dit zelf op te gaan lossen. Regressietherapie richt zich op het opsporen, opnieuw beleven en daarmee alsnog verwerken van ervaringen uit het verleden, die de oorzaak kunnen zijn van je hedendaagse klachten.

Ieder individu is uniek

Omdat ieder individu zijn ervaringen anders beleeft, zal deze therapie voor iedereen anders zijn. En het hoeft niet altijd zo te zijn dat het heel zwaar en heftig is; dit hangt helemaal af van de hulpvraag en van de manier waarop iemand zijn of haar herinnering of ervaring weer opnieuw beleeft. Je kunt dingen wel wegstoppen, maar de enige manier om ze los te kunnen laten, is het toelaten, beleven en opnieuw ervaren. Pas dan kun je gaan verwerken.

Het uiteindelijke doel is om zinvol en gelukkig te leven; vanuit het holistisch oogpunt om heel en compleet te zijn. Onverwerkt en weggestopt verdriet zal je daarin altijd blokkeren. Je raakt daardoor uit balans. Met regressietherapie kom je weer op de weg naar het heel en compleet zijn.

Wanneer kan regressietherapie een uitkomst zijn?

Heb je last van onverklaarbare angsten, lichamelijke pijn, opgejaagde gevoelens, kun je niet meer vrolijk zijn, bepalen nare gedachtes en patronen je dagelijks functioneren? Dan kan regressietherapie je misschien wel helpen. Alles wat je in je (verre of dichtbije) verleden hebt gevoeld, gehoord, gedacht, geroken, geproefd bepalen je ervaringen. En juist die ervaringen kunnen klachten veroorzaken als ze niet (goed) verwerkt zijn.