Wat is transcendente meditatie (TM)? Hoewel de naam transcendente meditatie sommige mensen kan afschrikken, is er echt geen groot mysterie aan verbonden. In werkelijkheid is deze vorm van mediteren heel eenvoudig en nuchter. Het woord ‘meditatie’ betekent ‘om over na te denken’ of ‘na te denken’. Transcendent betekent overstijgen. Samen betekenen deze twee woorden in feite: verder reflecteren of, anders gezegd, je gedachten naar een ander niveau tillen.

Transcendente meditatie gaat ervan uit dat de natuurlijke staat van zijn gelukzaligheid is. Het is logisch als je erover nadenkt. We verlangen allemaal naar geluk en onze geest zoekt van nature dingen om ons gelukkig te maken. We zijn uiteindelijk allemaal op zoek naar oneindig geluk.

Vind gelukzaligheid met transcendente meditatie

In de vroege jaren zestig introduceerde de raadselachtige Indiase wijze, die bekend staat als de Maharishi Mahesh Yogi, deze methode voor de wijdere wereld. Hij propageerde de opvatting dat wanneer we mediteren, we de geest niet moeten beheersen, maar moeten zoeken naar waar het van nature naar verlangt: geluk. De geest volgt zijn natuurlijke loop, gaat naar binnen of transcendeert het lichaam, waar hij spontaan de gelukzaligheid van het zijn vindt.

Transcendente meditatie

Transcendente meditatie verrijkt de geest

Veel vormen van meditatie zijn tegenwoordig populair, elk met zijn eigen voordelen. Transcendente meditatie verschilt van deze vormen. Andere methoden proberen de focus op het heden, het nu, te brengen, of het denkproces op de een of andere manier te sturen en te beïnvloeden om een bepaald doel te bereiken. Transcendente meditatie, aan de andere kant, geeft er de voorkeur aan om de geest zijn eigen weg te laten vinden naar die plek van natuurlijke gelukzaligheid, zonder de focus op tijd. Wanneer de geest deze toestand met succes bereikt, is ons hele wezen enorm verrijkt en biedt het spirituele, fysieke en mentale voordelen.

In de cursus Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Wat zijn de voordelen van transcendente meditatie?

Stress is een belangrijke factor in ons leven vandaag de dag. Het is niet alleen onaangenaam om te ervaren, maar het draagt ook bij aan honderden gezondheidsproblemen, waarvan vele levensbedreigend. De negatieve effecten van stress zijn de meesten van ons bekend en we ervaren de impact hiervan bijna dagelijks. Het verwijderen van deze stress, of het op zijn minst verminderen, kan enorm effectief zijn om ons te helpen een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Transcendente meditatie

En dit is niet overdreven. In de afgelopen 40 jaar hebben meer dan 650 afzonderlijke tests consequent aangetoond dat degenen die regelmatig transcendente meditatie beoefenen, veel minder gezondheidscomplicaties ervaren. De resultaten zijn beschreven als ‘opmerkelijk’ vanwege de overweldigend positieve cijfers.

Onderzoek naar transcendente meditatie

Een 5-jarig onderzoek onder ongeveer 4.000 proefpersonen wees uit dat ziekenhuisopnames 50% minder waren onder mensen die transcendente meditatie beoefenden. Voor degenen ouder dan 40 jaar was dat cijfer 70%. In combinatie met een programma van ayurvedische gezondheidszorg, toonde een vergelijkbaar onderzoek (dit keer voor 11 jaar) een afname van 90% in ziekenhuisbezoeken in vergelijking met de controlegroep die geen transcendente meditatie gebruikte. De voordelen lijken dan duidelijk te zijn: transcendente meditatie verbetert je gezondheid. Het is niet alleen een manier om tot rust te komen en te ontspannen na een zware dag op kantoor; het is veel meer dan dat.

Transcendentie meditatie leren bij ZoMa Opleidingen

Wellicht heb je al eens een geleide meditatie geprobeerd en heb je het gevoel dat je stil blijft staan, in dat geval is een transcendente meditatie zeker iets voor jou. ZoMa Opleidingen besteedt in de opleiding tot Holistisch Therapeut veel aandacht aan het Zijn: het geluk en de liefde die al van oorsprong in iedereen aanwezig zijn. Door transcedente meditaties te beoefenen tijdens de lessen, leren studenten hoe ze dicht bij zichzelf kunnen blijven om dit ware geluk te ervaren. Wil je meer weten over onze opleidingen en cursussen? Bezoek dan eens onze infobijeenkomst, proefles of open dag. Je bent van harte welkom!