Home / Uncategorized / Leven in het nu

Leven in het nu

Het lijkt simpel om in het hier en nu aanwezig te zijn. In de dagelijkse hectiek is het toch vaak een ander verhaal. De een blijft hangen in het verleden; wat er allemaal mis is gegaan en beter had gekund. Terwijl de ander continu bezig is met de toekomst; plannen, zorgen voor het gezin en genoeg geld verdienen voor de dag van morgen. Maar het enige moment dat telt is nu; the time is now

Aanwezig zijn

Leven in het nu begint met aanwezig zijn. Je kunt alleen maar aanwezig zijn als je goed in je hele lijf zit, niet alleen in je hoofd, en geaard bent. Vaak als we beginnen met spiritualiteit en bewustzijnsontwikkeling schieten we uit ons lijf naar hogere sferen, waar het prettiger en lichter voelt. Dan ga je zweven en raak je de connectie met jezelf, de aarde en het nu kwijt. Je kunt dan in een soort droomstaat terechtkomen en je gedesoriënteerd voelen. Alsof je als toeschouwer van je eigen leven aan de zijlijn kijkt en je er voor je gevoel niet helemaal meer bent op aarde. Je bent er natuurlijk nog wel, want sowieso is je fysieke lijf nog steeds hier.  

We zijn allemaal lichtwezens ‘multidimensionaal sterrenstof en oneindig bewustzijn’ in een lichaam. We bestaan uit meerdere lagen, waaronder een ziel, geest en lichaam. Als al deze lagen of delen verbonden zijn en samenwerken, kun je je jouw bewustzijn en energie volledig belichamen. Pas dan kun je optimaal functioneren en aanwezig zijn in het nu. 

Belichaming  

Hoe meer we belichaamd zijn, hoe meer rust je in je systeem voelt. De lading (emoties, sensaties, prikkels, etc.) wordt dan minder, omdat je de energieën in het moment via je voeten los kunt laten. De energie beweegt dan veel meer door je heen. Je blijft er niet meer mee zitten. Daardoor raak je veel minder snel overprikkeld. Op blote voeten lopen en adem- en lichaamswerk dragen bij aan jouw lichaamsbewustzijn. Ook EFT (tapping op het lichaam) helpt om spanning los te laten en je grenzen te versterken.  

Train je brein

Leven in het nu kun je trainen, door je bewust te focussen op het betreffende moment en je niet identificeren met je emoties. Je bent namelijk je emoties niet. Stel je voor dat je je zorgen maakt dat je nog wel genoeg geld hebt aan het einde van de maand, haal jezelf dan terug naar het moment en stel jezelf de vraag: ‘Heb ik nu nog genoeg?’ Als het antwoord ja is, bekrachtig dit dan en laat je zorgen los. En vertrouw erop dat je altijd genoeg hebt en er ook voor jou gezorgd wordt. Positieve gedachten en intenties verhogen je frequentie, waardoor je meer positiviteit en overvloed aan gaat trekken. 

Als je je steeds meer bewust wordt van je gedachten – of je in het verleden blijft hangen of al in de toekomst zit – ga je automatisch meer in het nu leven. Je voelt dan steeds sneller dat je afdwaalt naar iets wat al voorbij is of nog moet komen. Het is een kwestie van oefenen, maar uiteindelijk programmeer jij je brein om anders te denken. En als er dan weer een kwestie voorbijkomt, dan swipe je die voorbij en ga je weer in rust terug naar het moment. 

 

Andere tips die helpen om in het nu te blijven

1. De natuur 

Regelmatig wandelen in de natuur, zodat je geaard blijft en de connectie met de aarde blijft voelen. Sta regelmatig stil om de omgeving op te nemen. De grond onder je voeten te voelen, de zon en wind op je gezicht te voelen en met aandacht te bekijken wat er groeit en bloeit. De aarde is onze moeder, die je altijd draagt. En de plek waar je onbeperkt kunt ontladen en opladen. Er is altijd genoeg.  

 

2. Focus 

Focus je op een ding tegelijk. Als je te veel dingen tegelijk doet, creëer je stress en schiet je in je hoofd en verlies de connectie met het nu.  

 

3. Meditatie 

Meditatie: uit je hoofd, in je lijf en heerlijk tot rust komen. Zodat je weer met je hele lijf voelt dat je nu hier op aarde bent.

 

Meditatie in het hier en nu

Kom in het hier en nu met deze fijne meditatie. Deze meditatie zorgt er voor dat je je goed geaard voelt.

4. Overgave 

Overgave aan dat wat er is, niks gebeurt voor niks. Als je je rot of gespannen voelt of je hebt net een tegenslag gehad, zeg dan tegen jezelf: ‘Het is nu zo en ik mag hier nu even mee zijn, zo lang als nodig is. Ik hoef er niks mee en hoef het ook niet meteen op te lossen.’ Als je dat tegen jezelf zegt en je systeem toestaat om dit te voelen en je er niet meteen iets mee hoeft, dan gaat de lading er vanaf. Je zult merken dat er vanuit rust vanzelf ruimte ontstaat voor de juiste vervolgstappen. 

 

5. Journallen 

Journallen is ook een mooie manier om je bewust te worden van je gedachten en meer in het nu te leven. Hoe denk je bijvoorbeeld over jezelf? Mag je er zijn van jezelf? Ben je trots op jezelf? Of moet je nog een bepaalde opleiding afronden, kilo’s afvallen, etc. voordat je jezelf kunt accepteren? En hoe kijk je naar anderen en de buitenwereld? Kun je anderen laten zijn wie ze zijn of merk je dat je toch regelmatig een oordeel hebt of anderen wilt overtuigen? Ook al ontdek je van jezelf kanten of eigenschappen die je liever niet wilt zien, laat alles er zijn en schijn je licht erop. En wil je iets veranderen; elk moment is een nieuwe kans.

 

Journallen

6. Dankbaarheid 

Dankbaarheid voor wat er wél is in het moment, in plaats van al bezig te zijn met die nieuwe auto, promotie op je werk of vakantie om je goed te voelen. Hoe vaak denken we: ‘Als ik dit heb… dan is het goed of wordt het beter.’ Het is al goed, precies zoals het op een bepaald moment mag zijn. Je bent altijd waar je zijn mag. Kijk en koester wat er nu al is. Dankbaarheid maakt alles mooier en lichter. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn.  

 

7. Wees niet te streng voor jezelf 

Wees niet te streng voor jezelf als je uit de bocht vliegt of doorschiet met to-do-lijstjes, planningen of negatieve gedachten. Ieder moment kun je besluiten om het anders te gaan doen. Situaties en levenslessen blijven zich herhalen totdat we de les geleerd hebben. Durf wat vaker de rem in te trappen en te voelen wat je écht nodig hebt. Mooie vragen om jezelf te stellen zijn: ‘Wat wil ik? en Wat heb ik nodig?’ Vergelijk dan eens de antwoorden op deze vragen. Zijn ze hetzelfde of totaal verschillend?  

 

 

zelfliefde

8. Zelfliefde 

Zelfliefde. Deze sluit aan op de vorige. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Geef jezelf zoveel mogelijk wat je nodig hebt in het moment. Als je moe bent en je hebt tijd om even te gaan zitten of liggen, doe dat dan en stel het geen uren of dagen uit. Niet alleen omdat het kan, maar vooral omdat je het waard bent en je er een gelukkiger en mindful mens van wordt.  

 

 

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog