In je leven doorloop je verschillende stadia. Vanaf je geboorte tot nu heb je, misschien onbewust, verschillende ontwikkelingen doorgelopen en die hebben je gevormd tot wat je bent. Iedereen loopt tijdens die groeiperiode wel ergens tegen aan. Zo kan het gebeuren dat je ontdekt dat er iets mis gaat in je vaardigheden. Of heb je het idee dat je kennis mist.

Dan kan het zijn dat je de behoefte voelt om die vaardigheden of die kennis te gaan uitbreiden. Je zelf te gaan ontplooien op bepaalde gebieden. Er is dan sprake van de behoefte aan zelfontwikkeling. Zelfontwikkeling kan op praktisch gebied vrij eenvoudig vormgegeven worden. Zo kun je een opleiding gaan volgen in een specifieke richting om bepaalde vaardigheden te verbeteren en of stimuleren. Denk aan iets eenvoudigs als autorijlessen nemen.

Zelfontwikkeling: haal eruit wat erin zit

Zelfontwikkeling kan ook gaan over het verbeteren van je eigen kwaliteiten. Als je vindt dat je tekort schiet in bijvoorbeeld leidinggeven, dan kun je jezelf daarin gaan bekwamen met een training of opleiding. Alle vormen van zelfontwikkeling hebben te maken met het opbloeien van jezelf, eruit halen wat er in zit.

In de cursus Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Je dromen waarmaken door zelfontwikkeling

Wil je je dromen waarmaken, dan doe je ook aan zelfontwikkeling. Net als het willen ontdekken van je eigenwaarde, je persoonlijke behoeftes en drijfveren. Zelfontwikkeling is iets wat altijd belangrijk is, of je nu in de eerste fase van je leven zit of midden in je adolescentie.

Betekenis geven met zelfontwikkeling

Niet iedereen neemt de tijd ervoor en dat is jammer, want zelfontwikkeling kan zoveel meer invulling en betekenis aan je leven geven. Ook zonder opleiding kun je aan zelfontwikkeling doen. Het is daarbij van belang dat je je afvraagt wat je doelen zijn. Probeer nieuwe dingen uit, ga naar lezingen en workshops over zelfontwikkeling en zet je doelen op papier. Iedereen kent de zogenoemde bucketlist. Dat is een lijst van dingen die je ooit gedaan wilt hebben. Concrete doelen dus.

Zelfontwikkeling

Maar minder concrete doelen zijn minstens zo belangrijk voor zelfontwikkeling. Je kunt bijvoorbeeld jezelf ten doel stellen om meer lief te hebben, om meer van jezelf te houden of jezelf wat meer voorop te stellen. Hoe lastig dat soms ook is, vooral als je jarenlang vastgezeten hebt in bepaalde patronen. Belangrijk is dat je reflecteert naar jezelf.

Je talenten zien door zelfontwikkeling

Kijk naar jezelf en vraag je af of je op de goede weg bent in je zelfontwikkeling. Wil je bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf, wees je daar dan ook steeds bewust van en doe het. Jezelf leren kennen is een groot goed; je kunt erachter komen of je gelukkig bent met je jezelf en met jouw manier van leven. Door zelfontwikkeling leer je wat je talenten zijn en wat belangrijk is voor jou als persoon. Niet alleen door naar school te gaan, maar ook door te praten met anderen, te reizen, te lezen, het leven op je af te laten komen en eruit te halen wat er in zit.

Wil je jezelf ontwikkelen op holistisch vlak en heb je interesse om een opleiding te gaan volgen? Denk dan eens aan de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen. In twee jaar tijd leer je jezelf echt kennen en ontwikkel je je therapeutische vaardigheden en intuïtieve vermogens tot een heel mooi niveau. Of kies voor een mooie online cursus, waarin zelfontwikkeling centraal staat.