Home / Zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling betekent eigenlijk jezelf beter leren kennen door jezelf te ‘verkennen’. Dit kun je doen met een cursus of een opleiding of gewoonweg door aandachtig aanwezig te zijn bij en te reflecteren op jezelf. Waarom doe ik dit? Waarom zeg ik dit? Waarom voel ik mij nu somber of lusteloos of juist blij en enthousiast? Door jezelf dit soort vragen te stellen, open je al de poorten naar zelfontwikkeling. Maar ook leren of jezelf verder specialiseren in kleuren, schilderen, pianospelen, tuinieren zijn manieren om jezelf te ontwikkelen. Zelfontwikkeling kan ten alle tijden, heb je geen opleiding voor nodig en kan dus worden beoefent in verschillende vormen.

De behoefte naar zelfontwikkeling

In je leven doorloop je verschillende stadia. Vanaf je geboorte tot nu heb je, misschien onbewust, verschillende ontwikkelingen doorgelopen en die hebben je gevormd tot wat je bent. Iedereen loopt tijdens die groeiperiode wel ergens tegen aan.

Zelfontwikkeld

Zo kan het gebeuren dat je ontdekt dat er iets mist in je vaardigheden. Of heb je het idee dat je kennis mist.

Dan kan het zijn dat je de behoefte voelt om die vaardigheden of die kennis te gaan uitbreiden. Er is dan sprake van de behoefte aan zelfontwikkeling. Zelfontwikkeling kan op praktisch gebied vrij eenvoudig vormgegeven worden. Zo kun je een opleiding gaan volgen in een specifieke richting om bepaalde vaardigheden te verbeteren en of stimuleren. Denk aan iets eenvoudigs als autorijlessen nemen.

Zelfontwikkeling: haal eruit wat erin zit

Alle vormen van zelfontwikkeling hebben te maken met het opbloeien van jezelf, eruit halen wat er in zit. Dit kan niet alleen door naar school te gaan, maar ook door:

1. Het verbeteren van je eigen kwaliteiten

Als je vindt dat je tekort schiet in bijvoorbeeld leidinggeven, dan kun je jezelf daarin gaan bekwamen met een training of opleiding. Een mens is nooit uitgeleerd en er zijn altijd manieren om jezelf iets nieuws te leren.

2. Het leren van je wat je talenten zijn

Vraag eens aan mensen in je omgeving wat zij als een talent van jou zien? Of laat eens iemand naar je cv kijken en vraag welke rode lijn zij daarin zien. Anderen zijn hier vaak objectiever in dan jijzelf en kunnen daarom met een frisse blik zien waar jij getalenteerd in bent. Dat maakt het mogelijk om jezelf ook met andere ogen te bekijken. Ook dat is zelfontwikkeling.

3. Te gaan staan voor wat belangrijk voor jou is

Hoewel het soms fijn vertoeven is onder de vleugels van een ander, belemmer je hiermee je eigen zelfontwikkeling. Het moment dat je onder die vleugels vandaan stapt en je gaat staan voor jouw waarheid, zul je merken dat je intrinsiek groeit. En dat je je ook letterlijk groter voelt. Dit komt omdat je voor jezelf hebt gekozen, dat maakt je sterker.

Zelfontwikkeling

4. Te praten met anderen

Iedereen is uniek, is een bron van ervaringen en wijsheid en heeft zijn of haar eigen visie op het leven.

Ga daarom eens met iemand anders filosoferen over het leven en laat je inspireren. Hierbij is het doel dat je leert van elkaars ervaringen. Niet het overtuigen van de ander van jouw zienswijze, je doet dit immers om jezelf te ontwikkelen niet om je gelijk te behalen. Een open houding is dan ook prettig en handig.

5. Te reizen

Ieder land en iedere cultuur is verschillend. Zo zijn we in Nederland heel efficiënt. Van de supermarkt tot een restaurant of onze infrastructuur; alles is goed geregeld en snel. Dit is heel mooi en fijn, maar kan ook de valkuil met zich meebrengen van een ratrace gevoel. Als je dan naar een zuiderlijker land trekt als Portugal of Spanje, verlopen de dingen vaak wat minder efficiënt. Zo vragen ze in een restaurant bijvoorbeeld niet of je nog wat wilt drinken als je glas leeg is. Dit kan in het begin vervelend zijn, zeker als je er moeite mee hebt om assertief te zijn. Maar als je over die belemmerende gedachtes heen kan stappen en toch de stoute schoenen aantrekt, heb jij een zelfontwikkeling momentje gecreëerd!

6. Te lezen

Boeken, artikelen, wetenschappelijke onderzoeken; ze staan bomvol met interessante informatie. Dit hoeven geen eens specifiek ‘zelfontwikkeling boeken’ etc. te zijn. Gewoonweg al door een stripboek te lezen, kan al zelfontwikkeling plaatsvinden. Bijvoorbeeld omdat een personage een rake opmerking maakt of het algehele verhaal bevat een diepere boodschap.

7. Het leven op je af te laten komen

Zelfontwikkeling vindt ook plaats door gewoon alleen maar te zijn. Zien wat er om je heen is en gebeurt zonder daar over te oordelen. Gewoon door te observeren.

Zelfontwikkelen

Je staart in de oceaan en plots ontvang je een inzicht. Je kijkt naar hoe iemand zich beweegt of gedraagt en je snapt opeens iets. Gewoon zijn in het nu vertraagt je zenuwstelsel waardoor je opeens meer dingen gaat zien die anders aan je voorbij waren gegaan. Vertragen helpt dus om alles uit het leven te halen wat erin zit.

8. Je dromen waar te maken door zelfontwikkeling

Wil je je dromen waarmaken, dan doe je ook aan zelfontwikkeling. Net als het willen ontdekken van je eigenwaarde, je persoonlijke behoeftes of je drijfveren. Zelfontwikkeling is iets wat altijd belangrijk is, of je nu in de eerste fase van je leven zit of midden in je adolescentie.

In de cursus Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Betekenis geven met zelfontwikkeling

Niet iedereen neemt er echter de tijd voor en dat is jammer, want zelfontwikkeling kan zoveel meer invulling en betekenis aan je leven geven. Zo zijn er veel mensen die zingeving missen en elke dag met moeite hun bed uitkomen. Door aan zelfontwikkeling te doen kan je bijvoorbeeld je zielsmissie ontdekken waardoor je zin geeft aan je leven. En je elke dag weer zin hebt in de dag.

Ook ga je door zelfontwikkeling jezelf beter leren kennen waardoor je ook je eigen waarde kunt gaan inzien. In de eerste 28 jaar van ons leven wordt ons zelfbeeld namelijk met name gevormd door onze opvoeders en omgeving. We zijn dan wie we ‘denken’ te zijn. Hierbij ontlenen we ons zelfbeeld dus aan de externe wereld die veelal is gebaseerd op gedragingen waarmee je wordt geaccepteerd. Er zijn nog wel karakter eigenschappen, talenten en kwaliteiten zichtbaar die jou jou maken, maar de meeste zijn gaandeweg naar de achtergrond verdwenen. Door aan zelfontwikkeling te doen, kun je je dit weer gaan herinneren en gaan zijn.

Wil jij je zielsmissie leven, maar weet je nog niet (helemaal) wat deze is? In deze vlog stelt Marjolein Berendsen – founder van ZoMa Opleidingen – je vragen die je hierbij helpen hier meer helderheid op te krijgen. Ook stelt ze vragen die je helpen te duiden wat jou tegenhoudt in je leven.

Stel doelen voor je zelfontwikkeling

Om zingeving aan je leven toe te voegen is het van belang dat je je afvraagt wat je doelen zijn. Dit kun je doen door te kijken naar je interesses. Wat vindt je leuk om te doen? Wat inspireert jou? Als je dat niet zo goed weet, probeer dan eens nieuwe dingen uit, ga naar lezingen en workshops over zelfontwikkeling en laat je inspireren. Ga hier vervolgens mee zitten, kijk wat die sparkle in jou veroorzaakte en zet op basis daarvan je doelen op papier. Schrijf ze zo concreet mogelijk op, zoals mensen doen voor hun zogenoemde bucketlist. Dat is een lijst van dingen die je ooit gedaan wilt hebben.

Maar minder concrete doelen zijn minstens zo belangrijk voor zelfontwikkeling. Je kunt bijvoorbeeld jezelf ten doel stellen om meer lief te hebben, om meer van jezelf te houden of jezelf wat meer voorop te stellen. Hoe lastig dat soms ook is, vooral als je jarenlang vastgezeten hebt in bepaalde patronen. Belangrijk is daarom dat je van reflecteren naar jezelf hierbij een subdoel maakt.

Je talenten zien door zelfontwikkeling

Tot slot, kijk naar jezelf en vraag je af of je op de goede weg bent in je zelfontwikkeling. Wil je bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf, wees je daar dan ook steeds bewust van en doe het. Jezelf leren kennen is een groot goed; je kunt erachter komen of je gelukkig bent met jezelf en met jouw manier van leven. Neem het daarom ter harte.

Wil je jezelf ontwikkelen op holistisch vlak en heb je interesse om een opleiding te gaan volgen? Denk dan eens aan de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen. In twee jaar tijd leer je jezelf echt kennen en ontwikkel je je therapeutische vaardigheden en intuïtieve vermogens tot een heel mooi niveau. Of kies voor een mooie online cursus, waarin zelfontwikkeling centraal staat.