Home / Algemeen / Spiritueel bypassing en projectie: hoe werkt het?

Spiritueel bypassing en projectie: hoe werkt het?

Spiritualiteit kan een prachtige, waardevolle en betekenisvolle rol spelen in ons leven. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen zijn op zoek naar antwoorden op levensvragen en zijn op zoek naar een manier om verbonden te zijn met iets wat groter is dan wijzelf. Steeds vaker zoekt men deze antwoorden in spiritualiteit. Maar, er bestaan ook valkuilen als het gaat om het beoefenen van spiritualiteit. Zoals spiritueel bypassen waarbij je de gewonde en beschadigde delen van jezelf wilt maskeren met spirituaiteit, zodat je niet geconfronteerd hoeft te worden met je schaduwkanten. Zó herken je spiritual bypassing.

Wat is spiritual bypassing?

Spiritual bypassing is eigenlijk het uitoefenen van spirituele oefeningen om je onopgeloste emotionele problemen te vermijden. Daardoor ga je niet de confrontratie aan met je emoties, angsten en pijn, maar in plaats daarvan ga je (pijnlijke) emoties uit de weg door het beoefenen van meditatie, yoga, affirmaties en andere spirituele activiteiten. Dat klinkt misschien een beetje omslachtig, maar toch gebeurt het vaker dat je misschien denkt.

In plaats van je schaduwkanten juist aan te pakken, gebruik je bij spiritual bypassing spiritualiteit liever om je onvolkomenheden te verbergen en je beter te voelen over jezelf. Je kunt daarmee dus wel stellen dat spiritualiteit en het spirituele pad op die manier ‘misbruikt’ worden als een manier om te vluchten voor de werkelijke problemen.

Vrouw doet aan Spiritual bypassing

Hoe herken je spiritueel bypassing?

Hoe weet je nou of je met spiritual bypassing te maken hebt, bij jezelf óf een ander? Spiritueel bypassen kan je meestal herkennen aan de manier waarop diegene praat over zijn of haar persoonlijke problemen.

Vaak is het een manier van praten over trauma’s en pijn zonder écht te erkennen en in te zien wat er nou werkelijk aan de hand is. Vaak worden er woorden gebruikt als ‘het universum zal het regelen’ of ‘ik ben al zoveel gegroeid sinds ik begon met yoga’.

Dit soort woorden (en geloofsovertuigingen) geven echter vaak een onterecht gevoel van verlichting en vermijden dat we daadwerkelijk onze problemen onderzoeken en oplossen. Er mist bij spiritueel bypassen dus eigenlijk een soort diepere laag waarbij je écht aan de slag gaat met jouw persoonlijke ontwikkeling.

Een proces waarbij je niet zal projecteren op anderen, je gevoelens en gedachten niet wegstopt, maar je jezelf in de spiegel durft aan te kijken, jezelf te accepteren (met alle schaduwkanten en minder mooie eigenschappen vandien) en durft te handelen vanuit liefde.

Je durft dan oprecht te luisteren naar de behoeften en verlangens die je hebt. Je accepteert het proces van groei, accepteert je angst en kunt nog steeds liefdevol naar jezelf kijken. Zonder projecties naar de buitenwereld.

vrouw doet aan projectie

Projectie en mensen beoordelen

Een ander opvallend kenmerk van spiritueel bypassen is dat je de neiging om anderen te beoordelen. Als iemand jouw spiritualiteit niet begrijpt of geen interesse heeft om mee te doen aan jouw spirituele workshops of activiteiten, kan je dat maar lastig begrijpen.

Het gevaar van spritual bypassing is echter, dat je niet meer openstaat voor andere meningen en perspectieven en je alleen maar bezig bent met jouw eigen verlangen van het pad naar verlichting.

Jezelf beschermen tegen spiritual bypassing

Hoe kun je jezelf nou beschermen tegen spiritueel bypassen? Dat kán gelukkig. De eerste stap is altijd om je emoties te erkennen en aan te durven pakken. Hoe moeilijk dat soms ook is.

In plaats van je pijn uit de weg te gaan, wil je juist je schaduwkanten liefdevol omarmen en leren hoe je ermee om kunt gaan. Een andere manier om te voorkomen dat je in de spirituele valkuil terechtkomt, is door op een realistische manier te praten over problemen en trauma’s. In plaats van te doen alsof je alles al hebt opgelost en klaar bent, wil je liever je eigen problemen juist erkennen, omarmen en daar openhartig over zijn.

teken voor het spirituele pad

De spirituele valkuil

Spiritueel bypassen is een valkuil die makkelijk te herkennen is, maar moeilijk te vermijden. Door je emoties te erkennen en open te zijn over je problemen en wat er bij je speelt, kun je voorkomen dat je onbewust aan spiritual bypassing begint. Hoe mooi is het om het spirituele pad te gebruiken om te genezen, in plaats van je problemen ermee verdoezelen?

Benieuwd hoe je het dat in de praktijk brengt? De opleiding tot Spiritueel Coach kan je daarbij helpen.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog