Home / Blog / De wereld is zo mooi als jij hem weerspiegelt

De wereld is zo mooi als jij hem weerspiegelt

Geschreven door Daisy den Dekker, trainer ZoMa Opleidingen

Wist je dat wat je in de buitenwereld waarneemt, slechts de weerspiegeling is van je eigen binnenwereld? Even een voorbeeld voor de duidelijkheid: als je naar een roos kijkt zie je dan de zijdezachte warmrode blaadjes die enorm lekker ruiken? Of valt je oog meteen op de doorns waarbij je de herinnering ophaalt van je bloedende vinger nadat je jezelf eraan bezeerd had? De roos ziet eruit zoals jij hem projecteert. Wanneer je bewust begint te worden van de invloed die je hebt op hoe de wereld er om je heen voor jou uit ziet, heb je een enorm waardevolle sleutel in handen. Hieronder 5 tips om meer inzicht te krijgen in jouw binnenwereld.

Tip 1. Word kapitein van je eigen schip

Telkens als je een negatief gevoel krijgt over iets wat je opmerkt in je omgeving, heb je zelf de keuze om het om te buigen. Jij bepaalt zelf hoe je de buitenwereld interpreteert, hoe je de buitenwereld wilt ervaren. Baal je er achteraf van dat je die hond hebt gekocht terwijl je merkt dat het enorm veel tijd kost die je niet hebt? Bekijk het eens van een andere kant. Wat levert het je op? Misschien kom je wel veel meer in beweging en in de natuur. Of het regent buiten,  je zou een dagje gaan fietsen, je zou hiervan enorm kunnen balen maar je kunt er ook voor kiezen om eens te kijken wat voor perspectieven het je biedt. Misschien is er ineens ruimte gekomen om lekker koffie te gaan drinken bij een goede vriendin die je al lang niet meer gezien hebt, terwijl je tuintje automatisch bewaterd wordt. Binnen een seconde kun je iets ombuigen naar iets positiefs. Het zal je veel tevredenheid opleveren wanneer je dit concept kunt toepassen in je leven.

Tip 2. Wat je geeft, krijg je terug

Soms zijn er situaties waarin je meteen een negatief oordeel over iemands gedrag hebt, zonder dat je eigenlijk de beweegredenen van die persoon weet. Je hebt maar een klein stukje informatie op dit moment. maar als je het hele verhaal zou weten zou je misschien heel anders reageren. Een goed voorbeeld hiervan was kortgeleden nog in het nieuws. Het ging over een verkeerssituatie waarin een politieauto met sirenes zijn doorgang probeerde te vinden door een enorme file. Er reed een gewone auto achter de politiewagen aan. Een andere bestuurder zag dit gebeuren en nam aan dat hij misbruik maakte van de situatie en hij versperde de weg voor deze auto. Wat bleek nu? In deze auto zaten de ouders van de jongen die vooraan in de file een ernstig ongeluk had gehad en op sterven lag. De politiewagen maakte de weg vrij om deze ouders nog een laatste moment met hun kind te gunnen. Een zeer pijnlijke situatie natuurlijk. Wat je geeft krijg je terug is een spreekwoord die ook hier heel erg van toepassing is. Je kunt je voorstellen wat een oordelen er over die persoon ontstonden nadat hij vanuit zijn oordeel handelde. Het weerkaatste als een boemerang. Als je vanaf nu oordeelloos gaat kijken naar het gedrag van de ander, creëer je zoveel rust in jezelf. Je zult gaan merken dat je hierdoor ook veel minder oordelen gaat terugzien in je omgeving. Zeg voortaan maar tegen jezelf: hij/zij zal er wel een goede reden voor hebben.

Tip 3. Dankbaarheid

Dankbaarheid is zo’n liefdevolle energie. Op dit moment lig ik ziek op de bank geveld door corona en dankbaar omdat ik nu eindelijk tijd heb om dit artikel te schrijven. Dankbaarheid brengt je gehele trilling omhoog en dat is goed voelbaar voor mij op dit moment. Dankbaar zijn zorgt voor een bepaalde nederigheid maar daarnaast geef je ook een waardevolle betekenis aan situaties. Ga maar eens voelen waar jij allemaal dankbaar voor bent en daag jezelf hierin ook eens uit door dankbaarheid te voelen. Ook voor minder leuke situaties.

Tip 4. Word je bewust van je gedachten en overtuigingen

Overtuigingen zijn een heel krachtig gereedschap vanuit ons mentale niveau. Ze zorgen ervoor dat we ergens zo sterk in geloven, dat we er ook naar handelen. Dit kan enorm verrijkend voor je werken wanneer je bijvoorbeeld gelooft dat je heel succesvol bent in je werk. Dan straal je dat ook uit en is er een hele grote kans dat je daardoor ook écht succesvol in je werk bent Anderzijds bestaan er ook overtuigingen die ooit helpend waren, maar dat al lang niet meer zijn. Deze zitten als het ware vastgeroest in ons systeem. Het goede nieuws is dat we deze kunnen loslaten, mits we ons ervan bewust zijn natuurlijk. Je kunt jezelf hiervoor de volgende vragen stellen: wat moet voor mij waar zijn dat ik dit geloof? Helpt het me nog steeds? Houd je overtuigingen eens goed tegen het licht. Overtuigingen kunnen je heel dienstbaar zijn, maar zodra ze dat niet meer zijn, kun je er beter afscheid van nemen.

Tip 5. Laat je emoties je routemap zijn

Emoties worden vaak door ons onderdrukt terwijl ze zo zinvol zijn. Ze hebben namelijk een belangrijke functie. Frustratie zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ons realiseren dat we even van onszelf verwijderd waren en vanuit frustratie keren we terug in ons eigen centrum. Verdriet zorgt bijvoorbeeld voor het loslaten. Dieren doen dit door letterlijk alles van ze af te schudden. Zo makkelijk gaat dat in het dierenrijk. Wij hebben daar onze verschillende emoties voor, dus stop ze niet weg maar geef ze de ruimte! Heb je ze voor langere tijd genegeerd? Dan heb je kans dat ze nogal explosief tevoorschijn komen. Dat is niet altijd handig. Wanneer je je boosheid al een tijd hebt onderdrukt, is het verstandig om deze te ontladen op bijvoorbeeld een boksbal in plaats van op je werk tegen je werkgever. Wanneer je een emotie voelt opkomen kun je bijvoorbeeld eens op dit gevoel inzoomen met al je aandacht. Voel maar wat het voor je doet op dat moment. Het zal misschien even oefenen zijn, maar zo krijg je wel de meeste zuivere inzichten in je emoties.

Als je deze 5 tips gaat inzetten weet ik zeker dat het je zal verrijken en dat het je trilling zal verhogen. Je zult veel meer resoneren met liefde voor jezelf en voor anderen.

ZoMasté,
Daisy den Dekker, trainer ZoMa Opleidingen

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog