Home / Blog / Flow

Flow

Geschreven door Margriet Homma, hoofdtrainer ZoMa Opleidingen

De afgelopen week was mijn flow ver te zoeken. Flow is het Engelse woord voor stroming. Met een positieve covid test in handen en een bonkend hoofd, stroomde er bar weinig. Ik fantaseerde wat over dit fenomeen. We komen het woord overal tegen. Ook ik gebruik het in overvloed. “In de flow zijn” is voor mij een gevoel van thuis zijn in mezelf. Zonder veel moeite beweeg ik me dan door de dag. Ik laat me navigeren door mijn intuïtieve vermogens, ben goed gegrond en ervaar creativiteit en plezier. Ik voel op zulke dagen extra sterk dat ik onderdeel ben van het grote geheel, dat er ondersteuning is vanuit het universum. Herken je dat?

Een natuurlijke staat van Zijn

Wanneer we geboren worden staan we nog helemaal in contact met de bron. We leven vanuit onze pure essentie en ervaren een diep gevoel van verbinding. Flow is dan ook een natuurlijk gevolg van deze staat van Zijn. Al gauw leren we differentiëren: ik ben ik en jij bent jij. En duaal denken: dit is goed en dat is fout. We worden (zeker in de Westerse maatschappij) aangemoedigd om te analyseren en het denken erg belangrijk te maken. Met als resultaat: een vol hoofd en weinig gronding. Waar is de flow nou gebleven?

Met hart en ziel

De Amerikaans-Hongaarse psycholoog Mihály Csíkszentmihályi (1934-2021) introduceerde het begrip flow. Voor hem betekent dit dat je vooral gelukkig wordt van zaken, die je met hart en ziel doet. Dan ga je met gemak volledig op in je bezigheden, vaak met een succesvol resultaat. Ik vind het prachtig dat Csíkszentmihályi het hart en de ziel credits geeft voor een flowervaring. Iets met bezieling doen en flow ervaren gaan voor mij hand in hand. Als iets langere tijd niet stroomt in mijn leven, stel ik mezelf de vraag of ik met hart en ziel commitment voel. Dat nodigt uit om volledig eerlijk naar mezelf te zijn én om keuzes te durven maken. Kiezen voor flow betekent dus moedig zijn en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf.

Maar wat nou als je tijdelijk geen bezieling voelt? Vanwege een virus of een verdrietige situatie? Of omdat je geneigd bent de problemen van de wereld met je mee te dragen?

In verbinding komen

Tijdelijk uit de flow zijn is helemaal niet erg. Net zoals de seizoenen en de maan gaan we als mens door cycli heen. We kennen fases van opbouw, (volledige) bloei en afbouw. We hoeven ook niet altijd te shinen. Maar door goed voor jezelf te zorgen op alle niveaus van holisme, kun je er wel voor zorgen dat je sneller weer stroming ervaart in je leven. Waar kun je aandacht voor hebben op elk niveau van holisme?

Fysiek:

Eet gezond en beweeg! Kom in actie. Actie genereert energie, energie genereert flow. Je hoeft niet meteen het uiterste van jezelf te vragen in de sportschool als dat niet goed voelt. Even wandelen of dansen op een fijn muziekje in de woonkamer kan al zóveel doen. Je komt weer in je lichaam.

Emotioneel:

Sluit je ogen en stel jezelf de vraag wat er zoal in jou leeft aan gevoelens en emoties. Probeer te voelen wat er gevoeld wil worden. Wanneer je de weerstand laat varen en er aandacht aan geeft, kan gestagneerde energie weer gaan stromen. Zoek regelmatig even de stilte op om ruimte te maken voor het voelen en erkennen van emoties. Wie de kunst beheerst aanwezig te zijn bij pijnlijke gevoelens zonder ze te willen veranderen, zal een magneet zijn voor flow.

Mentaal:

Waar gaan jouw gedachten naar uit? Sluit je ogen en neem jouw gedachtestroom eens waar. Je hoeft er niets aan te veranderen. Wanneer je een gebrek aan flow ervaart, is de kans groot dat belemmerende gedachten de overhand hebben. Neem ze eens aandachtig onder de loep. Zijn ze waar? Zijn ze helpend? Wees bereid om je hierna weer te richten op constructieve gedachten, om de vicieuze cirkel te doorbreken. Alles wat je aandacht geeft groeit. Waar focus jij je gedachten op?

Energetisch:

Flow is energie. Jij bent ook energie. Zoek de stilte op en voel eens na: hoe is het met jouw energiehuishouding? Als je jouw energiesysteem vergelijkt met een glas water, ben je dan gevuld tot aan de rand? Of ver daaronder? Sta jezelf toe om te rusten, te ont-prikkelen.  Of onderneem juist iets waar je energie van krijgt. Alleen, of juist met iemand van wie jij energie krijgt.

Spiritueel:

Verbinding ervaren begint met acceptatie van wat er in dit moment aan de hand is. Probeer te aanvaarden dat je staat waar je nu staat. “Spiritueel zijn” betekent niet je altijd goed voelen, maar oké kunnen zijn met wat er (al dan niet) is. Juist dáár groei je van als mens. Ook is het de moeite waard om je waarden te onderzoeken en deze belangrijk te maken in jouw leven.

Go for Flow!

Kortom, geef ruimte aan je gevoelens en gedachten en kies opnieuw bewust voor flow. Probeer aanwezig te zijn in het moment, genieten vindt plaats in het NU. Ren er niet aan voorbij, want er valt zoveel moois te ontdekken als je regelmatig even stil staat. Je ogen sluit, even diep inademt. Als je goed kijkt is er in elk moment wel iets te ontdekken om dankbaar voor te zijn.

Laat je meevoeren met de stroming en verwonder je om wat het leven je te brengen heeft. Blijf dicht bij jezelf in alles wat je doet. En als je even afgedwaald bent, kom je gewoon weer thuis.
Vergeet alsjeblief ook niet dat het helemaal niet verkeerd is om je slecht te voelen. Om je ongemakkelijk te voelen, of om even helemaal niets te voelen. Als je oké bent met alles wat je onderweg tegenkomt, kan het niet anders dan dat flow een glansrijke rol speelt in jouw leven.

ZoMasté,
Margriet Homma, hoofdtrainer ZoMa Opleidingen

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog