Home / Blog / Ga je mee naar buiten?

Ga je mee naar buiten?

Marjolein Berendsen / ZoMa Opleidingen

Verbinding is een belangrijke pijler binnen ZoMa Opleidingen en de ZoMa Community. We verbinden ons met elkaar en bovenal, met onszelf. Ik vind het heerlijk om de diepte in te gaan, te voelen, rust te vinden en waar te nemen zonder dat ik ergens over oordeel.

Details waarnemen

De natuur is ook een prachtige manier om rust en verbinding te voelen. Ik geniet met volle teugen als ik buiten ben, in een natuurlijke omgeving. Als ik me verbind met de natuur, neem ik veel meer details waar van de omgeving dan wanneer ik gehaast ben en te veel in mijn hoofd zit. Bewust buiten zijn en dan de rust in mezelf opzoeken is heerlijk en geeft een magisch fijn gevoel.

Pluk de vruchten

Jezelf verbinden met de natuur wordt nog leuker als je elk seizoen waardeert en de eigenschappen ervan leert zien als een waardevolle toevoeging aan je ontwikkeling. Je kunt namelijk van elk seizoen de vruchten plukken, als je details kunt zien, voelen, horen, ruiken en proeven.

Herfst en winter

En misschien ben je op een druilerige herfstdag niet meteen te porren voor een poosje buiten zijn; ik sta ook niet te springen om in de stromende regen te gaan wandelen. Gelukkig duurt een seizoen gemiddeld drie maanden en is er ongetwijfeld een dag waarop het buiten zijn je wel lokt. Ga er dan op uit en ervaar wat het seizoen je te bieden heeft. Ik nodig je nu uit om je te verbinden met de herfst en de winter en te voelen wat ze voor je kunnen doen.

Loslaten

De herfst, die nu voor de deur staat, is de tijd van vallende bladeren en kale bomen, als voorbereiding op de winter. Hét seizoen van loslaten: laat net als de bomen je onnodige ballast los en voel wat je kwijt wilt (en wat niet). Laat gaan wat je niet dient; rust en reinheid komen daarvoor in de plaats. En door dat loslaten, vind je weer nieuwe energie die je goed kunt gebruiken in de winterperiode.

Verstilling

Dat is namelijk het seizoen van rust, van bezinning. De natuur verstilt, en dat kun je voelen als je in de winter naar buiten gaat. Neem je rust, neem waar wat er is, wat je ruikt, ziet en hoort en voel welke kiemen in jou er liggen te rusten, wachtend om te ontwaken. De winter is de uitgesproken tijd om te voelen wat je diepere verlangens zijn.

Gewoon doen: naar buiten gaan, contact maken met je hart en simpelweg gaan waarnemen. Voel wat het met je doet als je bladeren ziet vallen, of als je weet wat er allemaal onder de sneeuw, in de grond ligt. Het biedt je verlichting en ontspanning en een oneindige verbinding.

Liefs, Marjolein

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog