Home / Blog / Hart intelligentie: Ontdek de kracht van je hart

Hart intelligentie: Ontdek de kracht van je hart

Volg je hart(intelligentie) is een term die je vast niet onbekend in de oren klinkt. Maar hoe doe je dit nu precies? Wat als wij je vertellen dat hier een aantal simpele oefeningen voor bestaan. Het Heartmath Instituut in Californië deed onderzoek naar hartintelligentie. Zij hebben ontdekt dat het hart eigenlijk een brein opzich is en dat je haar kan trainen waardoor het makkelijker wordt om je hart(intelligentie) te volgen. In dit artikel vertellen we jou wat hartintelligentie is en hoe je dit kan ontwikkelen, waardoor je meer vanuit je ware essentie en authenticiteit kan gaan leven.

Jouw hart heeft een brein

Het hart is veel meer dan alleen een orgaan dat bloed door ons lichaam pompt. Het heeft een eigen brein, het hart-brein, waardoor het over veel meer capaciteiten beschikt dan we voor mogelijk hielden. Het is niet langer een vraag óf, maar wanneer de wetenschap ons meer zal kunnen vertellen over het functioneren van het hart. Het HeartMath Instituut neemt hier het voortouw in op het gebied van neurocardiologie.

Wat is hartintelligentie?

Wat is hart intelligentie?

Hart intelligentie is de innerlijke wijsheid van ons hart. Als we naar het hart kijken dan heeft het hart het grootste magnetische veld van ons lichaam. Dit veld werkt op energie. Energie is in deze context informatie dat ons hart naar ons brein zendt. Hoe meer we ons ervan bewust worden hoe we ons hart gebruiken en onze verbinding met de bijbehorende energie versterken, hoe meer ook de energie in en de magnetische werking van ons hart toenemen. Dit zorgt ervoor dat we ons hart en brein beter met elkaar in verbinding kunnen brengen. Meer balans tussen die twee is hiervan het resultaat. Hierdoor kunnen we ons ook gemakkelijker richten op het deel van onze hersenen dat ons in contact brengt met onze intuïtie.

Energieën die jouw hart intelligentie activeren

Het ervaren van emoties zoals dankbaarheid, liefde, waardering, compassie, vreugde en passie zorgt voor meer energie in je hart, omdat deze emoties een hoge frequentie van energie hebben. Hierdoor ontstaat er een samenhangend ritme in je hartslagen, ook wel coherent ritme genoemd. Dit zorgt voor harmonie en op dat moment ben je meer aanwezig in het heden, creatiever en durf je authentiek te zijn. Tegelijkertijd raak je daardoor beter verbonden met jouw intuïtie.

Hart intelligentie en Reiki

Gratis E-book Reiki

Wil jij meer weten over energie en ervaren hoe emoties als dankbaarheid, liefde en compassie kunnen zorgen voor meer energie in je hart? In dit e-book lees hier alles over.

E-book downloaden

De kracht van hart intelligentie

Door onze hart intelligentie te ontwikkelen, kunnen we ons leven en dat van anderen positief beïnvloeden. Hieronder vind je een paar voorbeelden van de voordelen van hart intelligentie:

 • Het vermogen om betere beslissingen te nemen in ons dagelijks leven, gebaseerd op onze intuïtie
 • Meer innerlijke rust, waardoor we geen nodeloze energie verspillen aan frustratie, boosheid en negativiteit
 • Betere en harmonieuzere relaties
 • Meer emotionele stabiliteit dan we eerder gewend waren
 • Minder stress en meer rust, geluk en waardering in ons leven
 • Verbeterde focus en duidelijkheid van ons denken

Hoe kan je je hart intelligentie ontwikkelen?

Dit klinkt als muziek in de oren, toch? Hieronder vind je daarom een aantal simpele maar effectieve technieken om de intelligentie van jouw hart te activeren, waardoor ook jij van de talrijke voordelen kunt genieten.

1. Hart gefocust ademhalen

Heart-focused breathing is een mindfulness techniek waarbij je bewust je ademhaling richt op je hart. Breng je focus naar je borstgebied en adem dieper en langzamer dan normaal. Visualiseer dat bij elke inademing de adem je hart in stroomt en bij elke uitademing de adem je hart weer uitstroomt. Het is een techniek die je overal kunt toepassen, zelfs tijdens dagelijkse activiteiten zoals fietsen, wandelen of wachten in de rij bij de supermarkt.

2. Breng je hart in een coherentie

Breng je hart in een coherentie door comfortabel te zitten en je ogen te sluiten. Focus je aandacht op je hart en gebruik de heart-focused breathing-techniek. Activeer nu een emotie die je energie geeft, zoals dankbaarheid, liefde, compassie, plezier of gelukzaligheid. Vul je hart helemaal met die energie en blijf die emotie activeren en voelen. Dit is hoe je je hart in een hoge energie brengt en coherent maakt. Belangrijk is dat je deze emotie écht ervaart in het moment.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Deze meditatie kun je gebruiken om je hart intelligentie te ontwikkelen. Samen met Marjolein ga je je energie en aandacht richten op dat wat je graag zou willen ervaren of bereiken.

3. Vraag je hart om advies

Vraag je hart om wijze raad door eerst je hart in coherentie te brengen, zoals je bij stap 2 hebt gedaan. Versterk de verbinding met je hart door je linkerhand op je hart te leggen en stel het vervolgens een vraag. Luister naar de informatie die je hart je geeft. Dit kan een woord, zin, oplossing of inzicht zijn. Soms geeft je hart een gevoel of sensatie als antwoord. Probeer te onderzoeken wat dit voor jou kan betekenen.

4. Luister met je hart

Probeer in een gesprek meer met je hart te luisteren, in plaats van te oordelen of met aannames te werken. We communiceren immers voortdurend met elkaar via ons hartmagnetisch veld. Dit doe je door je aandacht naar je hart te brengen terwijl je de ander hoort spreken terwijl je een gevoel van liefde en compassie genereert. Observeer welk effect dit heeft op jullie gesprek en op je gesprekspartner. Probeer dit keer op keer te oefenen en te verbeteren.

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog